Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Stranger things” säsong 3 – premiär 4 juli på Netflix

”Stranger things” säsong 3 har premiär 4 juli på Netflix. På rollistan finns bland andra Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder, Noah Schnapp, Caleb Mclaughlin, Gaten Matarazzo, David Harbour, Natalia Dyer, Charlie Heaton och Joe Keery. Foto: Netflix

Drogen heter nostalgi och leverantören är Netflix. För ”Stranger things” säsong 3 är underhållningseskapism och tv-godis så sött att det skapar beroende. 

Året är 1985 och det är sommarlov i Hawkins, Indiana. På ytan är en del sig likt, men mycket har hänt och mer ska ske: ett nytt köpcentrum, Starcourt, lockar stadens ungdomar med bio, affärer och neonfärger. Hit går Mike, Lucas, Will och Max. I glassaffären Scoops Ahoy jobbar Steve med Robin, Stranger things” senaste ensembletillskott gestaltad av Maya Hawke. Samtidigt har Dustin varit på sommarläger, Mike och Eleven hånglat mer än någonsin och Lucas och Max börjat dejta. 

Mer romantik och mindre Drakar och Demoner i ett nödvändigt steg framåt för ”Stranger things”, som fastnade både här och där i sin andra säsong, men nu har hittat en utvecklingsånga där de bästa beståndsdelarna finns kvar och de nya komponenterna klickar med varandra. 

”Stranger things” är roligt igen och det är väldigt enkelt att bränna av tredje säsongens åtta avsnitt i en, två eller tre sittningar. Seriens upphovsmän Matt Duffer och Ross Duffer vet exakt vilka spänningsknappar som ska tryckas på och vilka underhållningsspakar som ska dras i för att tempot aldrig ska fallera och det mysterium som väntar i fjärran ska fortsätta vara tilltalande. 

Å andra sidan och för de som är tveksamma: tvillingbröderna Duffer kommer aldrig att matcha den överraskningsbonanza som var ”Stranger things” första omgång, men de är bra nära med de här nya avsnitten.

Nu har de dessutom lämnat uppenbara influenser som Steven Spielberg och Stephen King delvis bakom sig, för att hitta ny inspiration, både berättartekniskt och visuellt, hos filmskapare som George A. Romero, James Cameron och Robert Zemeckis. Referenserna är naturligtvis som spön i backen och bland annat ”The Terminator”, ”Tillbaka till framtiden” och ”Häftigt drag i plugget” samt ”Den oändliga historien” kan bockas av på listan. 

”Stranger things” upphovsmän och huvudmanusförfattare Matt och Ross Duffer samt exekutiva producenten Shawn Levy regisserar sex avsnitt, medan Uta Briesewitz tar hand om två i seriens tredje säsong. Foto: Netflix

Föga förvånande och som snabbt blir tydligt pågår något monsterskumt i Hawkins, och detta något kommer att trycka till seriens rollfigur hårdare än någonsin. Insatserna är alltså större än tidigare, tuffare att hantera och konsekvenserna kan därmed bli oväntade på sätt som var svårt att föreställa sig på förhand. 

Samtidigt är Netflix originalserie fortsatt fast i en inspirationsfälla som gör att berättelsen måste spela med kort som innehåller daterade stereotyper och en framåtrörelse som stundvis känns daterad; detta är den logiska följden av att vara så märkbart påverkad av en svunnen tid då filmmagin kastade både ljus och skuggor.  

Med mer pengar att spendera på effekter maxas det visuella, men utan att det övernaturliga spektaklet tappar sin ursprungliga charm och tanke. Och, faktiskt: det repetitiva sätt som ”Stranger things” snurrar sin senaste berättelse runt välkända fingrar borde ha blivit tråkigare än vad slutresultatet faktiskt är. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier

# ”Stranger things” säsong 3 har premiär 4 juli på Netflix. Seriens upphovsmän och huvudmanusförfattare Matt och Ross Duffer samt exekutiva producenten Shawn Levy regisserar sex avsnitt, medan Uta Briesewitz tar hand om två. På rollistan: Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder, Noah Schnapp, Caleb Mclaughlin, Gaten Matarazzo, David Harbour, Natalia Dyer, Charlie Heaton och Joe Keery samt Maya Thurman-Hawke, Sadie Sink, Dacre Montgomery och Priah Ferguson.