Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är Gösta av Lukas Moodysson på HBO Nordic

Vilhelm Blomgren spelar huvudrollen i ”Gösta”, Lukas Moodyssons tv-serie som även är HBO:s första svenska originalserie. Foto: Lukas Moodysson/HBO Nordic

”Gösta”, HBO:s första nordiska originalserie, är en trilsk vinnare. Regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson träffar nämligen inte alltid rätt, men allt han träffar är fascinerat underhållande på olika sätt. 

Handlingen flyttar sig mer i sidled än framåt. Den stannar och stampar, så där tjurigt som endast något av Lukas Moodysson kan, och fortsätter sedan några steg till i ett mestadels förtjusande och långt från förutsägbart rörelsemönster. 

Det är både kul och fascinerande att följa, för ”Gösta” är inte en serie där berättelsens fart eller riktning har mest betydelse, då det är stämning och seriens dova situationskomik som dominerar. 

Barnpsykologen Gösta, spelad av Vilhelm Blomgren, har flyttat från Stockholm till en småländsk småstad. Han bor i ett ensligt beläget hus, cyklar gärna och arbetar på ortens BUP-mottagning. Gösta är även en gränslöst snäll person, vilket gör att han ofta hamnar i domnande situationer fyllda av lika mycket godhetstragik som humor. 

I hans omgivning finns bland andra kärestan Melissa (Amy Deasismont), BUP-patienten Saga (Clara Christiansson Drake) och Göstas far (Mattias Silvell). De kräver och vill ha, något som på ytan inte verkar besvära Gösta. 

Amy Deasismont och Vilhelm Blomgren som Melissa och Gösta. Foto: Lukas Moodysson/HBO Nordic

Till en början och även det på ytan är den första givna referensen Lukas Moodyssons film ”Tillsammans”, men det är självklart alldeles för enkelt.

I ”Gösta” ger Moodysson – han har skrivit och regisserat seriens tolv avsnitt, jag har sett de nio första för den här recensionen – tittaren en finstämd möjlighet att skratta eller småle åt psykisk ohälsa och olika grader av tycka-synd-om-sig-själv-besvär, allt inramat i Linda Jansons för serien stilsäkra scenografi och fångat av fotografen Ellinor Hallins väl avvägda kameraarbete.

Hallin, som tidigare filmat flera dokumentärer, snärjer för övrigt ett visuellt här och nu som passar berättelsen som handsken. ”Gösta” är en serie som tjänar på en dokumentär hållning inom sin fiktiva ram.

Moodysson har nämnt Fjodor Dostojevskijs klassiker ”Idioten” som ”lite inspiration”. De tematiska likheterna finns där, men det är framför allt i sina små genrehopp som ”Gösta” lever. Längs med vägen lyckas serien röra vid samma sorts känslolägen som exempelvis hittas i vardagspinsamhetens apostel ”The Office” och även gnugga näsa med samtidens mest uthålligt tänkvärda dramakomedier, i vilka den enda regeln är att det inte finns några regler. 

”Gösta” är HBO Nordics första svenska originalserie. Det är svårt att tänka sig ett mer passande val för streamingtjänsten, då detta är en oregerligt human serie vars status kommer växa och växa under de kommande åren. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Gösta” har premiär 1 juli på HBO Nordic. Lukas Moodysson har skrivit och regisserat seriens tolv avsnitt. På rollistan finns Vilhelm Blomgren, Amy Deasismont, Gustav Berg, Clara Christiansson, Elisabeth Carlsson, Mattias Silvell, Regina Lund med flera. På premiärdagen blir de fyra första avsnitten tillgängliga, sedan följer två nya avsnitt varje vecka.