Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”Euphoria” med Zendaya – svensk premiär 17 juni på HBO Nordic

Zendaya spelar huvudrollen i ”Euphoria”, en ny serie av Sam Levinson med svensk premiär 17 juni på HBO Nordic. ”Euphoria” baseras på en israelisk serie med samma titel. Foto: HBO Nordic

Rollfigurerna i ”Euphoria” är passionerade, arga, uttråkade och förvirrade. Som tittare känner man samma sorts känslor av att se serien. Det är oerhört befriande. 

Droger, sex, alkohol. Droger, sex, ångest. Droger, ångest, bitterhet. Ångest, bitterhet, överdos. 

”Euphoria” är ett tonårsdrama, en sofistikerad såpa där hemmafesterna ser ut som musikvideos och allehanda droger finns här och där och runt nästan varje hörn. Här berättas om äldre ungdomar besatta av bland annat sex, sociala medier och självmedicinering. 

Ett tidsdokument? 

Kanske, men framför allt en serie med förbluffande stilistik: rollfigurernas förslösande sus och dus resulterar ofta i vad varje förälder skulle beskriva som tragedi. I ”Euphoria” presenteras dessa snedsteg i vackra färger med en visuell palett som går från lila till orange och sedan vidare till rosa. Romantikens skimmer studsar mot rollfigurerna, mot tematiken, mot handlingen och under tiden tvingas glädje, hopp och framtidstro ställa sig på sidlinjen samtidigt som nästa vändning träffar tittaren med tydlig smäll.

Bara provokativ sensationalism fyllt av massa penisar och nakna kroppar? 

Knappast. 

I centrum: Rue Bennet, nyss utskriven från rehab efter en överdos. Rue, som är seriens ögon och röst, konstaterar tidigt att hon är en opålitlig berättare. Hon försöker förstå sina vänner och de som hon till synes inte känner, försöker förstå varför de agerar som de gör, och hon försöker förstå sig själv och lista ut vem hon är och varför hon gör som hon gör. 

Rues perspektiv är alltså seriens allt och därmed också det enda som betyder något. Det gör att scener där Rue exempelvis är drogpåverkad upplevs som en mix av ”Riverdale”, ”Twin Peaks” och Larry Clarks 90-talsklassiker ”Kids”. 

Hunter Shafer som Jules och Zendaya som Rue i ”Euphoria”. Foto: HBO Nordic

”Euphoria” baseras på en israelisk serie med samma titel. Sam Levinson – son till regissören Barry Levinson – är snubben bakom HBO:s version. Han har skrivit Rue som en version av sig själv. Levinson har berättat att han vid 16 gav upp och förväntade sig att droger skulle ta hans liv. Tre år senare skrevs han återigen in på rehab – nu har han varit drogfri i 14 år. 

Levinson berättar om tonårens triumfer och kriser – framför allt det senare – och lyckas på ett påträngande sätt förmedla konsekvenserna av missbruk samtidigt som han tar sig tid att ge varje huvudrollfigur en uppväxthistoria som visar att det vore förljuget att döma dem utan att ha alla korten på borden.

”Euphoria” väjer inte heller från att återkomma till scener, byta perspektiv och ge tittaren en ny bit i ett pågående emotionellt pusselbyggande. Det är cirkulärt seende på trauma som fördjupar rollfigurerna på ett berättartekniskt snyggt sätt och som förvandlar det som först upplevs som klichéer till något större och bättre. 

Hjärtat i serien är vänskapen mellan Rue och Jules, en transtjej som nyligen flyttat till den stad där ”Euphoria” utspelar sig. Zendaya och Hunter Schafer, som gör de två rollerna, bjuder båda på starka och empatiska gestaltningar. Deras liv är inte allas och deras oro långt från den jag och kanske du kände när vi var i samma ålder. Ändå finns stunder av igenkänning toppat med en hel del svart humor och då sådan som endast tonårsallvar kan bjuda på. 

”Euphoria” är en serie lika svår att komma in i som att lämna. Ett stundvis teatraliskt drama med fötterna på jorden som kan – jag har sett de fyra första avsnitten för den här recensionen – utvecklas från lidelsens storm till en orkan av känslor.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Euphoria” har svensk premiär 17 juni på HBO Nordic. Serien, som är skapad av Sam Levinson, är på åtta avsnitt och baseras på den israeliska serien med samma titel. Levinson har skrivit de åtta avsnitt, och regisserar även fem av dem. På rollistan finns bland andra Zendaya, Hunter Schafer, Maude Apatow, Eric Dane, Alexa Demie, Jacob Elordi, Barbie Ferreira, Storm Reid, Algee Smith och Sydney Sweeney.