Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han blir kreativ arkitekt för Netflix serier och filmer baserade på C.S. Lewis ”Berättelsen om Narnia”

Netflix har köpt rättigheterna till ”Berättelsen om Narnia” och panerar att göra filmer och tv-serier baserade på C.S. Lewis bokserie. Foto: Walt Disney Company

Matthew Aldrich, manusförfattare till animerade Oscarsvinnaren ”Coco”, blir kreativ arkitekt för Netflix olika ”Narnia”-projekt. Avtalet mellan streamingjätten och C.S. Lewis Company innebär att Netflix är det första företag som har haft rättigheterna till alla sju böcker i ”Narnia”-serien.

Det var i oktober som Netflix berättade att man köpt de globala rättigheterna till C.S. Lewis bokserie ”Berättelsen om Narnia”. 

I ett pressmeddelande gick det att läsa avtalet, som sträcker sig över flera år, gör att Netflix planerar och utvecklar tv-serier och filmer som ska bygga på ”klassiska berättelser från Narnias universum”. 

Nu meddelar Netflix att Matthew Aldrich anställts som ”kreativ arkitekt” för de många ”Narnia”-projekten. 

Aldrich är met känd för att tillsammans med Adrian Molina har skrivit manus ”Coco”, den animerade Oscarsvinnaren som även spelade in 800 miljoner dollar globalt.  

Avtalet mellan Netflix och C.S. Lewis Company innebär att streamingtjänsten är det första företag som har haft rättigheterna till alla sju böcker i ”Narnia”-serien. 

Alla serier och filmer kommer produceras av Netflix, med Mark Gordon, Douglas Gresham och Vincent Sieber som exekutiva producenter för tv-serierna och producenter för filmerna. 

När avtalet avslöjades sa Ted Sarandos, innehållschef på Netflix, i ett pressmeddelandet: 

”C.S. Lewis älskade ”Berättelsen om Narnia”-historier har nått generationer av läsare runtom i världen. Familjer har förälskat sig i Aslan och hela den värld som är Narnia, och vi ser fram emot att vara deras hem under flera år framöver.”

Som bekant har Disney tidigare gjort två filmer baserade på C.S. Lewis böcker – ”Häxan och lejonet” och ”Caspian, prins av Narnia” – medan FOX producerade en film som kom 2010 baserad på ”Kung Caspian och skeppet Gryningen”. De tre filmerna spelade in mer än en miljard dollar världen över. 

Tidigare har även BBC gjort tv-serie av C.S. Lewis böcker.

Ännu finns inga premiärdatum för Netflix olika ”Narnia”-projekt.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier