SPOILER ALERT

Peter Stormare gör ny serie på Viaplay – så blir ”American Runestone”: ”Det är som att krypa baklänges”

NENT Group har beställt två säsonger av ”American Runestone”, en ny dokumentärserie med Peter Stormare som programledare. Premiär är det våren 2020 på Viaplay.Foto: Johan Lindstén/EPS/Stella Pictures

Peter Stormare tar av sitt eget sparkapital för göra passionsprojektet ”American Runestone”, som har premiär våren 2020 på Viaplay. Nu berättar skådespelaren om dokumentärserien som utgår från en runsten. ”Det är som att krypa baklänges eller simma mot strömmen på något sätt”, säger Peter Stormare om seriens ämne.  

NENT Group har beställt två säsonger av ”American Runestone”, en ny dokumentärserie med Peter Stormare som programledare. Premiär är det våren 2020 på Viaplay. 

I centrum: en runsten. 

Runstenen hittades i i Kensington, Minnesota i slutet av 1800-talet av svenskättlingen Olof. Dess ursprung och äkthet blir omedelbart omdebatterad och omtvistad och Olof och hans familj utskrattad och förlöjligad. 

Denna Olof kom ursprungligen från grannbyn till Peter Stormares uppväxtort Arbrå i Hälsingland. När skådespelaren upptäckte kopplingen innebar det första trampet på passionspedalen. Peter Stormare beskriver det som att ”stenen kallade på” honom och att den hade ”någon slags positiv, kryptonitisk kraft”. 

Sedan dess har mer än två år gått. 

I ”American Runestone” ska Peter Stormare, 65, och sidekicken Elroy Balgaard resa runt i Minnesota för att, som skådespelaren uttrycker det, ”rentvå Olofs namn”.

”Det är en historia presenterad på ett unikt sätt utan sensationslystnad om hur en vanlig människa kan bli så anklagad för något så galet”, säger Stormare i en kommentar. 

Peter Stormare och Keanu Reeves under inspelningen av ”Swedish Dicks”. Foto: Hallgrim Haug/Viaplay

När jag träffar Peter Stormare på Grand Hotel i Stockholm väljer han morotsjuice med citron och ingefära samt vatten och börjar berätta om ”American Runestone”, som han investerat tid, pengar och känslor i. 

– Nu är det belagt att det inte var denna Olof som gjorde runorna, men när den hittades blev han anklagad. Den var den tidens sensationsgrej. Han blev väl en kändis, på gott och ont. 

Hela grejen är fascinerande för det är ju inte så att någon bestämmer sig för att svänga ihop en runsten och sedan gräva ner den.   

– Olof ägde marken han hittade stenen på i sex år innan han hittade stenen. Familjen bodde i en jordkula. När de skulle ta bort ett träd för att försöka plöja marken hittade de runstenen. Trädet var 25-35 år gammalt och rötterna hade gått under stenen, säger Peter Stormare och fortsätter: 

– Du vet, de har ingen mat och är fattiga men Olof sitter och gör en runsten och sedan när han ”hittar” den så ger han bort den och vill inte ha några pengar, säger Peter Stormare med ironi i rösten. 

Haha. Exakt. En smart kille. 

– Precis. I dag är i alla fall alla forskare eniga om att det inte är han som har gjort den, men vem är det då? Jag vill veta och jag vill rentvå hans namn. Jag har intervjuat ett av hans barnbarn, som inte har något emot att vara med, och han säger att det enda de vet är farfar inte gjorde det här. Jag vill att familjen ska få lugn och ro, för fortfarande är det debatt och skrik. 

Ser du dig själv som ett slags detektiv i det här? Att söka efter sanningen så långt det bara går. 

– Det har blivit så. Det är som att krypa baklänges eller simma mot strömmen på något sätt. 

När du gör den här serien, vilken persona kommer du vara då? Kommer du vara Peter Stormare, eller kommer du vara ”Peter Stormare”, om du förstår vad jag menar. 

– Jag ser ut som jag gör nu, men jag försöker vara lite av en karaktär, annars blir det trist. 

Tolv avsnitt är beställda, uppdelat på två säsonger. Vad vill du att tittarna ska känna och tänka när de har sett det tolfte avsnittet? 

– Nyfikenhet på historia, var vi kommer ifrån och om vi kan lita på det som står i historieböckerna. Jag vill väcka en vanlig tittares aptit på att söka efter var vi kommer från och om det vi har lärt oss i skolan faktiskt är rätt, säger Peter Stormare och fortsätter: 

– Det är väl inga cyniska människor som sitter och bestämmer att ”det här ska fanimej folk lära sig i skolan”, men sedan jag var ung och läste Vilhelm Mobergs ”Min svenska historia” – en av de bästa böckerna jag läst – har jag har alltid tyckt att den borde finnas i skolan. Med det här vänder jag mig till en vanlig 14- eller 15-årig grabb eller tjej som tittar och kanske får en del underhållning men som också frågar sig vad som är sant. 

Peter Stormare gör en av rollerna i ”American Gods”. Foto: Starz/Amazon Prime Video

Håller du med om det du försöker göra är att skriva om historien så som den är skriven? 

– Ja, till viss del. För att få en riktig lösning på det här så måste man nämna native americans. De kan historien, men vill inte berätta om man inte är initierad. 

– För dem är det här med Columbus något som de skrattar åt, nästan så att det gör ont eftersom så många dog. De säger: hur kan ett land bli upptäckt när det är ett land där vi har levt och existerat? De har också, precis som vikingarna, farit och flugit och handlat med folk som kom vattenvägen. I USA verkar det som att inget får nämnas. 

Är inte det typiskt amerikanskt? Den delen av historien som är skambelagd göms under bordet och sedan pratar ingen om det. Fast det vet ju du bättre, som har bott där så länge. 

– Ja, och det är konstigt. I dag sker det massinvandring från Afrika och Mellanöstern. Kan vi stoppa det med gränspoliser? Det är svårt med invandring, och det gäller Sverige också, för det gör ont när det händer, men i långa loppet så innebär det en friskhet. 

– Jag tror att det är omöjligt att hålla på det här med nationaliteter. Det är på något sätt som krypa baklänges eller få jorden att snurra åt andra hållet. Samtidigt kan jag förstå att det finns en fientlighet i till exempel byn där jag kommer från: folk har inget jobb, de har det fattigt och det är svårt att gå på ICA och handla för de har ingen bra lön och sedan, plötsligt, är halva byn invandrare som kan handla på ICA. Då sticker det i ögonen. Men det gör det i en eller två generationer, säger Peter Stormare och fortsätter.

– Det måste ha varit ett helvete för folk när vallonerna kom på 1600-talet och fick fri skatt och bo gratis. Jag tror att små länder som Sverige behöver invandring, annars blir det bara inavel. 

Är ”American Runestone” något som du jobbar parallellt med eller är dokumentärserien din huvudsyssla ett tag framöver?

– Nej, jag måste jobba parallellt eftersom jag måste få lön också. Det här är har blivit ett sidoprojekt som har tagit mycket tid och som tar tid. Det finns vissa saker som jag har tvingats tacka nej till och av tio så har väl ett svidit. 

Vad var det för film eller serie som gav sveda?

– En serie på Hulu, som är väldigt häftigt. Men det här är ett sidoprojekt. Jag måste få in pengar. En viss del av mitt sparkapital går till det här. Jag jobbar helt gratis och de i mitt bolag som jobbar med det här går på minimilön. De som får betalt är fotograferna och vissa av de inhyrda amatörerna, som min sidekick som måste ta ledigt från sitt jobb. Det är flygresor och hotell och allt sånt där. 

Så parallellt med ”American Runestone” kommer du göra ”vanliga” jobb? 

– Ja, det kommer jag göra. Jag ska spela in en film på Malta… jag har blivit en sån där skådis som kan säga: ”jag vet fan inte vad det är för manus, men vi ska spela in på Malta och det kan man inte säga nej till”. 

Hahaha. 

– Jag ska sitta i en stor villa på Malta och titta ut över havet och vara underlig. Du vet, det passar mig. 

Mer ”Swedish Dicks” då, finns det i framtidskorten? 

– Det svåra är att få ihop alla fyra. Det idiotiska med serier är att man måste låsa upp huvudrollsinnehavarna och vi har inte de ekonomiska resurserna att låsa upp någon i ett halvår så att de kan säga nej till allt annat. 

– Men jag hoppas att vi kan göra ”Swedish Dicks: The Movie” så snart det är möjligt och sedan en tredje säsong. 

I ”American Runestone” kommer du även träffa lokalbefolkningen. Vad hoppas du få ut av de mötena? 

– Det finns något där uppe som är intressant. De flesta är svenskättlingar och för dem är det så naturligt att skandinaver söka sig dit. En del tror att att vikingar var i Minnesota på 1200- och 1300-talet och sedan har de berättat om det för andra. 

Word-of-mouth på något sätt. 

– Ja. ”Ska du åka någon gång i framtiden så finns det ett förlovat land”. Den grejen är häftig. Sedan har du de isländska sagorna, och där står allt. Det har länge setts som fantasi, men nu börjar folk säga att det kanske finns en gnutta sanning i det där ändå. Som Bibeln. 

”American Runestone” produceras av Peter Stormares produktionsbolag Viking Brothers. Stormare och Glenn Lund regisserar, medan Nina Lund och Mando Stathi är dokumentärseriens producenter. 

Första säsongen av ”American Runestone” är på sex avsnitt och har premiär våren 2020 på Viaplay. En andra säsong är beställd.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier