SPOILER ALERT

Så bra är ”Big little lies” säsong 2 med Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Meryl Streep

Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Laura Dern på en bild från ”Big little lies” säsong 2, som har svensk premiär 10 juni på HBO Nordic. Foto: Jennifer Clasen/HBO

”Big little lies” är fortsatt vass när serien fortsätter med sju nya avsnitt. Här stjäl Meryl Streep showen från stjärnskådespelare som Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Laura Dern, som alla är suveräna. 

De första sju avsnitten av ”Big little lies”, baserade på Liane Moriartys roman med samma titel, använder en mordutredning för att berätta empatiska historier om föräldraskap, äktenskap och med en särskild slags svart humor om den känslomässiga skuld och de mörka hemligheter som finns under rikedomens yta i Monterey, Kalifornien. 

Seriens tematiska profil och högröstade budskap: en människas beteende kan vara avskyvärt, men det definierar inte en hel person. Det finns alltid mer, precis som att det finns små och stora lögner. 

När ”Big little lies” nu återvänder med en andra säsong, även den på sju avsnitten, sitter lögnerna i baksätet och sanningen vid ratten. Kvar finns det mänskliga melodram vars premiss vilar på att Bonnie (Zoe Kravitz) puttade Alexander Skarsgårds rollfigur Perry Wright till hans död. Vid hennes sida stod Celeste (Kidman), Jane (Shailene Woodley) samt Madeline (Reese Witherspoon) och Renata (Laura Dern). 

En natt som förenar dem, men som också riskerar att slita deras vänskapsband för alltid.

Säsongens första avsnitt bjuder skickligt och snabbt på ett slags déjà vu-ingång till de centrala rollfigurernas olika och dröjande reaktioner på händelsen. Ett antal månader har gått och Perrys död, den lögn som sammanbinder de fem kvinnorna, väger olika mycket för var och en av dem. Nu jagas de dessutom av andra synder från det förflutna. 

Meryl Streep spelar Mary Louise Wright i ”Big little lies” säsong 2. Foto: Jennifer Clasen/HBO

Andrea Arnold, som regisserar andra säsongen, tar över efter Jean-Marc Vallée och bygger vidare på seriens intimitet. Arnold och filmfotografen Jim Frohna får även till en ljussättning där färger exploderar och kontraster får liv. David E. Kelley, som är seriens huvudmanusförfattare och som även skapat andra säsongens berättelse med Moriarty, slirar stundvis åt fel håll, men har alltid ett öga på var serien är på väg och varför den ska och måste dit. 

”Big little lies” har naturligtvis också den bästa ensemblen som går att se i en tv-serie även den här sommaren. Nicole Kidman är bättre än under första säsongen, Reese Witherspoon river på i högsta hastighet och Laura Dern är obevekligt suverän i säsongens tredje avsnitt. 

Samtidigt och det som gör att allt annat gott svalnar när hon inte är med: ”Big little lies” säsong 2 har Meryl Streep och hennes detaljerade gestaltning – märk exempelvis vad hon gör med korset hon bär vid sin hals – stjäl showen bland dessa etablerade stjärnskådespelare. 

Streep spelar Mary Louise Wright, mamma till Skarsgårds Perry, som söker sanningen om vad som hände hennes son. I de tre avsnitt som jag sett för denna recension är Mary Louise den perfekta infiltratören, den som likt en handgranat smyger sig in i övriga rollfigurers storybågar och exploderar så att ”Big little lies” kan nå slutet av sin berättelse med säsong 2. 

Och om inte så, så är de här avsnitten i alla fall ytterligare bevis på att Meryl Streep sannerligen är skådespeleriets bästa samuraj – tar man inte med så något alls från ”Big little lies” så kommer man åtminstone aldrig glömma hur det låter när Streep skriker. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Big little lies” säsong 2 har svensk premiär 10 juni på HBO Nordic. Andrea Arnold har regisserat säsongens sju avsnitt. Serien är skapad av David E. Kelley och baserad på Liane Moriartys bästsäljande roman. Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern och Zoë Kravitz spelar huvudrollerna. På rollistan finns även Meryl Streep, Adam Scott, James Tupper och Jeffrey Nordling.