Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hedda Stiernstedt om specialsäsongen av ”Vår tid är nu”: ”Lite annorlunda läge”

SVT beställer mer ”Vår tid är nu”. En specialsäsong på fyra avsnitt har premiär julen 2020. Här syns Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson som Nina Löwander och Calle Svensson på en bild från seriens första säsong. Foto: Johan Paulin/SVT

”Vår tid är nu” avslutas med en specialsäsong som har premiär julen 2020 i SVT. De fyra avsnitten hoppar tillbaka i tiden och utspelas 1951 – nu berättar Hedda Stiernstedt vad som fick henne att nappa på idén och om diskussionerna med seriens andra skådepelaren. ”Vi har blivit en liten familj över de här åren”, skriver Hedda Stiernstedt i ett mejl. 

Det var i mitten av maj som SVT bekräftade att man beställt ytterligare fyra avsnitt av ”Vår tid är nu”. 

Inspelningen av den specialsäsong som utspelar sig sommaren 1951 börjar i augusti och har planerad premiär julen 2020. 

På rollistan finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson.  

Avsnitten startar drygt ett halvår efter det att första säsongen tog slut och med beskedet att familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård. 

Nina Löwander, som spelas av Hedda Stiernstedt, är då nyligen utskriven från sjukhuset, men ännu inte helt återställd.

Seriens huvudmanusförfattare Ulf Kvensler har tidigare berättat att Nina inledningsvis är ”lite gäst i sitt eget liv”. Hennes dotter Christina sköts om av barnflickan Kerstin, medan maken Erik och mamma Helga Löwander fattar alla beslut. 

Ninas kärlek till Calle Svensson, som Charlie Gustafsson spelar, är specialsäsongens centrala berättelse, men till en början ”långt bak i Ninas tankar”. 

”Nina bär omkring på en enorm skuld för att hon var beredd att lämna Christina och Erik för gott (genom självmord). Det enda hon tänker på är att gottgöra denna skuld genom att alltid finnas där för Christina och Erik. Men Calle dyker upp i hennes undermedvetna, så kan jag säga utan att avslöja för mycket”, har Ulf Kvensler tidigare skrivit i ett mejl. 

Hedda Stiernstedt spelar Nina Löwander i ”Vår tid är nu”, vars tredje säsong har premiär hösten 2019. Sedan följer en specialsäsong på fyra avsnitt med premiär julen 2020. Foto: Johan Paulin/SVT

Hedda Stiernstedt, 31, fick sitt stora genombrott som Nina Löwander i ”Vår tid är nu”.

När inspelningen av seriens tredje säsong avslutas i oktober förra året hade hon mer eller mindre lagt sin rollfigur på hyllan. Därför tog Stiernstedt sig också en funderare och diskuterade med övriga skådespelare i ensemblen innan hon tackade ja till att medverka i specialsäsongen.  

”Självklart var det något att tänka över, vi hade nog alla egentligen tänkt att det var klart efter tredje, men eftersom detta inte är en regelrätt fjärde säsong så var det lite annorlunda läge. Greppet att hoppa tillbaka i tiden var det som fick mig att nappa, det känns som rätt sätt att göra det! Och något som inte är ett så vanligt berättargrepp känns ju alltid kul”, skriver Hedda Stiernstedt i ett mejl. 

Att de här fyra avsnitten utspelar sig 1951, hur känns det med tanke på att det blir som att backa bandet vad gäller Ninas utveckling som rollfigur?

”Det tycker jag inte, jag har ju hela hennes historia i mig, det gäller bara att hitta rätt läge för henne i den åldern igen. Hoppas jag haha. Sen är det här en bit av pusslet som vi inte sett förut.”

Jag förstår det som att du och Charlie hade ett samtal om de nya avsnitten innan ni tackade ja. Vad var det ni diskuterade då?

”Alla vi skådisar i huvudcasten diskuterar det mesta, och det kändes viktigt att vi var överens om hur vi skulle gå in i det, om vi skulle göra det. Det är ett gruppbeslut, ett grupparbete.”

När de här fyra avsnitten börjar är Nina utskriven men inte helt återställd. När vi pratat tidigare har du haft tankar om vad som hände mellan första och andra säsongen som man aldrig fick se i tv. Är det något av det som du tar med dig in i inspelningen?

”Både ja och nej, mycket av det jag tänkt på, relationen med dottern och Erik osv, men självklart mycket nya detaljer jag måste sätta mig in i.”

Vad ser du fram emot mest med den här inspelningen? 

”Träffa alla underbara människor igen, vi har blivit en liten familj över de här åren.”

”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay, Jarowskij och Film i Väst. Seriens tredje säsong har premiär hösten 2019 i SVT. 

Specialsäsongen, som Heidi Rydbeck på Jarowskij producerar, regisseras av Måns Herngren och har premiär julen 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”