Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”What/If” med Renée Zellweger på Netflix

Renée Zellweger på en bild från ”What/If”, en ny serie av Mike Kelley med premiär 24 maj på Netflix. Foto: Netflix

Stundvis outhärdlig och ofta oengagerande. ”What/If” med Renée Zellweger på Netflix är såpaunderhållning som skramlar tomt. 

”What/If” förlitar sig på beroende av svagaste modell: svar och förklaring utlovas, vilket medför en naturlig övergång till nästa avsnitt. Sedan nästa. Därefter ett till och så ytterligare ett. 

Första säsongen i det som beskrivs som en antologiserie är på tio avsnitt. Jag har sett fyra av dem och planerar inte att se en sekund till. Undantaget: om någon klipper ihop de resterande scenerna med Renée Zellweger, vars förhöjda neo-noirgestaltning upplevs som passande för ett annat, bättre och mer kompetent sammanhang. 

Zellweger spelar Anne Montgomery, en våldsamt rik investerare som hjälper Lisa (Jane Levy) hålla ett företag flytande. Grejen: vill du ha mina pengar, då krävs en natt med din make Sean (Blake Jenner). 

Detta moraliska ställningstagande är seriens grund, medan dess förlösande premiss är att Jane och Sean inte får eller kan prata om vad som hände den där ödesdigra natten. 

Sedan händer en hel del, men samtidigt inget alls. 

”What/If” puttrar på och väljer att involvera ytterligare ett antal rollfigurer i kretsen kring Jane och Sean. Dessa personer ställs inför liknande moraliska dilemman, som efter att de presenterats fastnar i ett slags filosofisk högstadiediskussion inlindad i melodram där alla tittare ska med och inget ska kunna missförstås. Det är stundvis outhärdligt och ofta oengagerande. 

Så fort Renée Zellweger dyker upp – hon agerar emellanåt som vore hon 10-talets såpaversion av Sharon Stone i ”Basic Instinct” – ökar intresset en aning. Samtidig: scenografins plastighet, förtjusningen i högtravande nonsens i dialogen och seriens absurda logik tar snabbt tittaren tillbaka till en verklighet där det finns så mycket annat och så mycket bättre serier att se. 

Upphovsmannen Mike Kelley har tidigare gjort ”Revenge”. ”What/If” är vid första anblick som en mix av den serien och filmen ”Ett oanständigt förslag” med Demi Moore, Robert Redford och Woody Harrelson. 

Vid ett andra ögonkast bryr man sig inte längre om vad ”What/If” kan eller vill vara. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier

# ”What/If” har premiär 24 maj på Netflix.  På rollistan: Renée Zellweger, Jane Levy, Louis Herthum, Blake Jenner, Dave Annable, Danielle Pineda, Gabriel Mann. Mike Kelley är seriens upphovsman och huvudmanusförfattare.