SPOILER ALERT

Charlie Gustafsson om specialsäsongen av ”Vår tid är nu”: ”Jag har så klart velat göra just det här”

Charlie Gustafsson och Malin Persson som Cale och Sonja i ”Vår tid är nu”. Nu berättar Charlie Gustafsson om sina känslor inför den specialsäsong av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Först var han skeptisk när han fick höra att det planerades för fler avsnitt. Sedan pratade han och Hedda Stiernstedt ihop sig om den specialsäsong av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020. Nu känner Charlie Gustafsson bara glädje inför inspelningen som börjar i augusti. ”Jag har så klart velat göra just det här, när Nina och Calle får varandra på första gången och bestämmer sig för att gifta sig”, säger han. 

Som Spoiler alert kunde berätta blir det ytterligare fyra avsnitt av ”Vår tid är nu” i en specialsäsong som utspelar sig 1951. Inspelningen start i augusti och har premiär julen 2020 i SVT. 

När de fyra nya avsnitten börjar har ett halvår gått efter att första säsongen tog slut. Familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård. 

Samtidigt är Nina Löwander, som spelas av Hedda Stiernstedt, nyligen utskriven från sjukhuset, men ännu inte helt återställd. Vid den här tiden i serien är Nina fortfarande gift med Erik, som hon har dottern Christina med. 

Calle Svensson gör upp planer för en semester med hustrun Sonja och deras son Björn och försöker, naturligtvis, trycka undan alla tankar på Nina, vars sida han fanns vid kort efter att Nina lades in på sjukhus. 

Charlie Gustafsson, som spelar Calle Svensson i ”Vår tid är nu”, berättar nu att han först var en aning tveksam till mer ”Vår tid är nu” när han började höra det snackas om fler avsnitt efter att inspelningen av seriens tredje säsong var klar.

– Ja, när jag hörde rykten om att det kunde bli mer och att originalensemblen skulle vara med så var jag, om jag ska vara helt ärlig, lite skeptisk till att göra en fortsättning, säger Charlie Gustafsson och fortsätter: 

– Men när jag fick höra att det faktiskt utspelar sig mellan första och andra säsongen så pratade jag med Hedda och då kände vi både att det här är något som vi vill och något som vi vill berätta. 

SVT beställer mer ”Vår tid är nu”. En specialsäsong på fyra avsnitt har premiär julen 2020. Här syns Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson som Nina Löwander och Calle Svensson på en bild från seriens första säsong. Foto: Johan Paulin/SVT

Mycket av handlingen i specialsäsongen är koncentrerat kring hur Nina och Calle hittar varandra och vad som egentligen hände och vad som var katalysatorn för att de skulle lämna sina respektive familjer för varandra.

Seriens huvudmanusförfattare Ulf Kvensler, som även skriver de fyra avsnitten, har tidigare berättat i ett mejl:

”När Calle trodde att Nina skulle dö blev han livrädd, och vid hennes sjuksäng var han förtvivlat ärlig och uppriktig. Men Nina överlevde och Calle återvände till sitt liv med Sonja, som han tycker väldigt mycket om. Alla tankar på att det skulle kunna bli han och Nina igen undertrycker Calle med kraft.”

Charlie Gustafsson: 

– Jag tycket jättemycket om greppet att hoppa i tiden. Det är kul och annorlunda, men jag har så klart velat göra just det här, när Nina och Calle får varandra på första gången och bestämmer sig för att gifta sig. Så det känns väldigt kul att gå tillbaka i tiden. Säsong 3 slutar ju ändå 1971. 

En nyckelscen för hela serien är när Calle sitter vid Ninas sida på sjukhuset i slutet av första säsongen och säger det han säger, sedan går det ett halvår och så börjar de här fyra avsnitten. Vad vet du och vad kan du säga när det gäller Calle? 

– Det är fortfarande väldigt tidigt i processen så exakt hur det kommer bli vet jag inte, men  som jag tänker och som jag förstått så är Calle fast besluten om att fortsatte sitt liv med Sonja när de här fyra avsnitten börjar, säger Charlie Gustafsson och fortsätter: 

– Vad som har föranlett det och varför Calle åker hem från sjukhuset och bestämmer sig för att stanna hos Sonja, det måste ju finnas någon anledning till det tänker jag.  

Calle kommer jobba i restaurangen i Skärgården. Jag vet ju att du nästan är besatt av detaljerna när det gäller köksarbetet, så att, så att säga, gå tillbaka lite i Calles utveckling när det gäller hans matkunskaper och mathantverk, hur känns det?

– Det känns jätteroligt. Det sista som händer i första säsongen är ju att han blir ställföreträdande köksmästare och sedan går det fem år och då är han verkligen ”Stickans” högra hand. Det ska bli kul att berätta vad som händer mellan det. 

– Sedan är jag väldigt glad att det utspelar sig på sommaren och att den här skärgårdsidyll-grejen finns med. Det som jag hittills tyckt varit bland det roligaste att spela in är kräftskivan i första säsongen och det här blir väl något liknande. Men jag känner att jag blivit lite ringrostig vad gäller matgrejen så jag får ge mig in i det där igen.  

Vad är magkänslan inför inspelningen som börjar i augusti?

– Just nu är det bara glädje. Man vill ju verkligen inte mjölka ut något som man bryr sig så mycket om så det måste verkligen vara något som man vill göra och det känner jag att det är nu. Det är lustfyllt att gå tillbaka till den här tiden. 

Ulf Kvensler, upphovsman till ”Vår tid är nu” tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind, är huvudmanusförfattare för specialsäsongen, som Måns Herngren regisserar. 

På rollistan finns utöver Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson även Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson.

Heidi Rydbeck på Jarowskij är seriens producent, medan Göran Danasten är dess projektledare på SVT. ”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay, Jarowskij och Film i Väst.

”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT. 

De fyra avsnitt som samlas i en specialsäsong har premiär julen 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”