Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”The Rain” säsong 2 med Alba August och Evin Ahmad på Netflix

Mikkel Boe Følsgaard, Alba August och Lucas Lynggaard Tønnesen på en bild från ”The Rain” säsong 2, som finns tillgänglig på Netflix. Foto: Per Arnesen/Netflix

Alba August och Evin Ahmad. Framtiden för svensk film och tv hittas i Netflix första danska originalserie ”The Rain”, vars andra säsong håller löftet om fart och fläkt och vars målgruppstänk prickar rätt.   

Postapokalyps är nära nog alltid en intressant fond för en berättelse. ”The Rain”, Netflix första danska originalserie, börjar som ett slags vädrets ragnarök: ett oväder sprider sig över Danmark och Skandinavien. De personer som kommer i kontakt med regnet dör omedelbart. 

Syskonen Simone (Alba August) och Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) samt deras föräldrar försöker nå en bunker för skydd. Fadern i familjen är vetenskapsman och har på invecklade sätt något med det dödliga regnet att göra. 

Sex år senare befinner sig Simone och Rasmus fortsatt i den bunker som blivit deras hem. Sedan kliver de upp till ytan och till en förändrad värld. Målet: att hitta deras far och en förklaringen till farsoten. Bibliskt så det förslår, men med det som kallas young adults som målgrupp. 

Första säsongen av ”The Rain” innehåller en del logiska luckor. Stundvis, framför allt när man ser om avsnitten, hittas även en tematisk klumpighet, samtidigt som detta inte är något som hindrar serien från att underhållande snabbt springa i mål. 

När det är dags för ett nytt lopp börjar det kort efter första finalen. Tempot är högt, idéerna många, löpstilen inledningsvis spretig. Efterhand rätar serien på ryggen och finner en behaglig spänningslunk, något som främjar berättelsen och skådespelarnas gestaltningar.

Alba August hittar rätt när hon låter Simones brist på ungdomsvardaglig erfarenhet vara drivande för rollfigurens fortsatta utveckling. Simone, precis som Rasmus, har formats av en instängd uppväxt där panik, rädsla och uppgivenhet varit närmare känslor än exempelvis kärlek.

När Simone nu ställs inför romantikens sprattlande lidelser visar Alba August en finstämd sårbarhet som med självklarhet träffar målgruppen mitt i prick. Även för oss äldre, vi som har aningens mer rutin av livets emotionella våndor, är detta uppfriskande; känslor att minnas och förvånas över. 

Det fortsatt bästa med ”The Rain” är hur omständigheterna fortsätter att sätta press på Simone och Rasmus på ett sätt som rör både deras yttre och inre. Tematiskt är seriens andra säsong med inriktad på ungdomens frigörelse, och då på om, och i så fall hur, Rasmus känner sig tvingad att bryta med sin syster.  

För de vars böjelser är mer riktade mot det virus som ständigt ligger som en slöja över handlingen handlar de sex nya avsnitten naturligtvis också en hel del om konsekvenserna av val som gjordes långt innan vi som tittare träffade seriens huvudpersonen. 

Ny i ensemblen: Evin Ahmad, som gör det bästa av en till en början kantig rollfigur vid namn Kira. Efterhand hittas mer under militärskalet, vilket också särskiljer henne från resten av gänget på Apollon, där frågan fortsatt och ständigt är om Johannes Bah Kuhnke medvetet offrat sin rollfigur till stereotypernas Gud eller inte. 

”The Rain” river av sin andra säsong med sex fartfyllda avsnitt. 

Slutet öppnat på ett logiskt sätt för fler. 

Det borde det bli. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier

# ”The Rain” säsong 2 hade premiär 17 maj på Netflix. På rollistan: Alba August, Evin Ahmad, Mikkel Boe Følsgaard, Lucas Lynggaard Tønnesen, Clara Rosager, Natalie Madueño, Johannes Bah Kuhnke med flera. Jannik Tai Mosholt är seriens upphovsman och huvudmanusförfattare, medan Christian Potalivo är dess producent. Søren Balle, Kasper Gaardsøe och Josefine Kirkeskov regisserar två avsnitt var i andra säsongen. Miso Film producerar ”The Rain” med Jonas Allen och Peter Bose som exekutiva producenter.