Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Alba August om ”The Rain”, ”Quick” och Björn Gustafsson: ”Vi är två ensamma själar som har funnit varandra”

Alba August som Simone Andersen i ”The Rain” säsong 2. ”Jag älskar att den här grejen med viruset finns med i serien, men det är inte det som upptar mina tankar när jag läser manuset. Det handlar i stället om Simones tankar och känslor”, säger hon. Foto: Per Arnesen/Netflix

KÖPENHAMN. Efter det stora genombrottsåret fortsätter Alba August, 25, sin framfart i film- och tv-branschen. Nu aktuell i Netflix originalserie ”The Rain” och senare i år i filmen om Thomas Quick, berättar skådespelaren om en ny sorts trygghet och inställning till sitt yrke och säger om kärleken till komikern Björn Gustafsson: ”Vi är två ensamma själar som har funnit varandra”. 

Vidrigt. 

Det är ordet som Alba August använder när hon ska beskriva de två veckor då hon pendlade mellan Köpenhamn och Göteborg för att parallellt spela in Netflix danska originalserie ”The Rain” och Mikael Håfströms kommande film ”Quick”. 

När vi träffas sitter på ett av Köpenhamns äldsta hotel för att lansera den nya omgången av ”The Rain” som finns tillgänglig på Netflix sedan 17 maj. 

Bakom sig har Alba August ett genombrottsår i 2018 där hon bland annat utnämndes till en av tio ”shooting stars” på filmfestivalen i Berlin och spelade huvudrollen i filmen ”Unga Astrid” samt, alltså, en av de bärande rollerna i ”The Rain”, vars globala räckvidd via Netflix är svår att exakt sätta fingret på, men som kan och bör beskrivas som massiv. 

Men det var då och nu är nu och för Alba August är skillnaden tydlig. 

– Jag tror att man vill känna att man typ äger projektet man är med i. Det var svårare under första säsongen av ”The Rain”, för man har sådan respekt för Netflix. De har så klart åsikter om vad de tycker fungerar bäst, och jag uppskattar att de är engagerade, säger Alba August och fortsätter: 

– Nu, med andra säsongen, vågade jag gå mer på min intuition och smygändra på det jag ville och lita på att jag vet bäst. 

Tror du att det är något som kommit med att du har fått mer erfarenhet och då även kanske lite mer skinn på näsan?

– Ja, verkligen. Med olika projekt och ju fler man gör lär man sig att lita mer sin intuition. Vad som funkar och vad som inte funkar. 

– Nu pratar jag inte om ”The Rain”, utan mer generellt: man träffar regissörer som har en tydlig vision och då litar man på dem till hundra procent, även om magkänslan säger att det kanske inte funkar. Och tvärtom så klart. Jag tror att jag börjar få en tydligare bild av vad som fungerar. 

Vad du vill och tänker om rollfigurerna?

– Ja, vad som fungerar bäst med det här ansiktet och den här kroppen, det som är mitt verktyg. När det gäller ”The Rain” är det så tacksamt att jobba med skådespelare man känner så bra som vi känner varandra, vilket har skapat ett sorts trygghet. 

– Det är svårt att kasta sig i famnen på någon man inte känner, men det här känns tryggt och vi kan knuffa varandra framåt. 

Säsong 2 av ”The Rain” är till viss del mer koncentrerat till viruset, men du har även några avgörande scener som mer handlar om Simones utveckling som person. Tycker du att den här säsongen har varit mer utmanande?

– Jag älskar att den här grejen med viruset finns med i serien, men det är inte det som upptar mina tankar när jag läser manuset. Det handlar i stället om Simones tankar och känslor. 

– Jag tror helt klart att hon är och beter sig som en 15-åring. ”Du måste säga till mig att du aldrig kommer lämna mig”, typ som en barn. Och det är där hennes utveckling sker i den här säsong. Hon måste börja lita på folk och bli vuxen. 

I och med att hon och hennes bror Rasmus varit instängda så länge så har de aldrig fått den del av en normal uppväxt som förbereder en person på att bli vuxen. 

– Precis, och det är det som har varit intressant. Känslor står ofta i vägen för att kunna tänka klart, för att slutföra ett projekt eller, som i ”The Rain”, för att rädda världen och överleva. Vänskapsrelationer och att bli kär går inte ihop. Det finns en konflikt i hur man får det att gå ihop. 

Hur kände du inför att hoppa från Simone i ”The Rain” till att göra ”Quick”, Mikael Håfströms film om fallet Thomas Quick? Är det sådana, låt oss säga motsatsförhållanden som du söker dig till nu?

– Det är det verkligen. När folk frågar vilka filmer eller serier man vill göra så är det så svårt att svara på, för man vill göra rollfigurer som är så långt från det som man precis har gjort. 

– Sedan tror jag att det är ganska få skådespelare som helt och hållet kan välja sina roller. Det är ett pussel, som ska funka tidsmässigt och, du vet, det finns för många skådespelare och för lite jobb. ”Quick” filmade jag samtidigt som ”The Rain”. 

Det där är ju spännande eftersom det är så olika projekt. 

– Ja, men det var helt vidrigt. ”Quick” gav mig så mycket energi, det är den roligaste inspelning jag har varit på. Det är tunga scener och inte underhållning på det sättet, men att vara med vuxna och supererfarna människor som Jonas Karlsson, David Dencik och Mikael Håfström, det gav så mycket. 

Så du åkte du mellan Köpenhamn och Göteborg. 

– Fram och tillbaka under kanske 14 dagar. Det är overkligt. Man kommer till Göteborg med ett tåg vid 01.00 på natten, sedan blir man hämtad i en bil och åker till hotellet och sedan blir man hämtad igen tidigt på morgonen. 

– Då är man rädd att man ska tappa det, för det är en så stor arbetsuppgift. Men samtidigt är det häftigt att kunna visa sig själv att man klarar det. 

Och sedan tillbaka till Köpenhamn igen för att göra ”The Rain”.

– Ja, och man blir schizofren av det. När jag gick på scenskolan spelade jag in första säsongen av ”The Rain” och ”Unga Astrid” samtidigt, men det jag tycker och tänker är att om man gör flera saker så tar man aldrig med sig något från en arbetsplats till en annan. 

– Så det var bara att låtsas som ingenting och det blir man så jävla ensam av, att aldrig kunna dela det man är med om med någon. 

Både det roliga och det som är jobbigt. 

– Verkligen. Det är jättekonstigt att göra det själv. 

Efter det här, kände du att, nej, nu får det vara nog, åtminstone under en period?

– Efter första säsongen av ”The Rain” var det inte kul, energimässigt. Man känner att man inte har mer liksom. Säsong 2 var mycket lättare, även om man alltid vill känna sig förbered. Är man inte det känner man sig rädd att göra fel eller att man har missuppfattat något. Man är inte trygg. 

– Men att gå från ”Unga Astrid” till ”The Rain”, ska man göra två projekt på varandra så var det tacksamt, att gå från tungt drama till action och springa i en skog. 

Lucas Lynggaard Tønnesen och Alba August i ”The Rain”, vars två första säsonger finns tillgängliga på Netflix. Foto: Per Arnesen/Netflix

Med tanke på hur ”The Rain” säsong 2 slutar är det svårt att inte tänka sig att det blir fler avsnitt. Hur ser du på det?

– Jag ser stort potential i en till säsong, men det är svindlande att tänka att det blir fler säsonger efter det. Så kan jag inte tänka, för jag måste förhålla mig till ett slut. Att göra något som att det vore det sista, för det här är en serie som är på liv och död hela tiden, samtidigt som det är fantastisk arbetsmiljö och jag älskar att göra det, men jag tycker att det känns läskigt och svindlande att tänka på att det kan bli fler säsonger. 

Hur upplevde du att det var att spela in scenerna med viruset, men tanke på att det är så mycket effekter inblandat?

– Att göra sådana scener med ungdomar, danskar framför allt, som är så oseriösa, då får man verkligen inte bryta illusionen, för då går det inte. 

Man faller ihop en pöl av skratt. 

– Verkligen. Vi garvade mycket mellan scenerna, men då får man verkligen gå iväg och vara ensam en stund, för det får ju inte gå ut över ens prestation. 

Du och Björn Gustafsson, är ni är fortfarande tillsammans?

– Ja. Jag tänkte på honom nu när vi pratade om att uppleva allting ensam. Man vill ju ha någon att uppleva allt med och vi är två ensamma själar som har funnit varandra. 

Poetiskt. 

– Eller hur. Vi bor faktiskt ihop i Stockholm, det var ingen plan heller, men ingen av oss hade någonstans att bo så då blev det så.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier

# ”The Rain” säsong 2 hade premiär 17 maj på Netflix. På rollistan: Alba August, Evin Ahmad, Mikkel Boe Følsgaard, Lucas Lynggaard Tønnesen, Clara Rosager, Natalie Madueño, Johannes Bah Kuhnke med flera. Jannik Tai Mosholt är seriens upphovsman och huvudmanusförfattare, medan Christian Potalivo är dess producent. Søren Balle, Kasper Gaardsøe och Josefine Kirkeskov regisserar två avsnitt var i andra säsongen. Miso Film producerar ”The Rain” med Jonas Allen och Peter Bose som exekutiva producenter.