Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kit Harington om ”Game of thrones” sista avsnitt och Jon Snows slutscener

Jacob Anderson och Kit Harington som Grey Worm och Jon Snow på en bild från ”Game of thrones” allra sista avsnitt, som i Sverige finns tillgängligt på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

”Game of thrones” är slut. I sista avsnittet tar Jon Snow ett beslut som förändrar seriens förutsättningar ännu en gång. Nu berättar Kit Harington: ”Jag tror att det kommer dela tittarna i två läger”. 

(SPOILER ALERT: Texten innehåller spoilers för den som inte har sett ”Winterfell””A Knight of the Seven Kingdoms””The Long Night””The last of the Starks” samt ”The Bells” och ”The Iron Throne”, de sex avsnitt som är ”Game of thrones” åttonde och sista säsong)

Jon Snow har inte haft många anledningar att le, och det blir inte fler efter ”The Iron Throne”, det sista avsnittet av ”Game of thrones”. 

Det är där som en cirkel sluts efter att Jon Snow dödat Daenerys Targaryen och blir bannlyst och tvingas återvända till Muren och Castle Black. 

Men: slutscenen, när Ghost tar täten och Jon Snow och Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) rider mot de snötäckta vidderna som är den senares hem, visar att Jon Snow inte tänker nöja sig med att stanna på platsen där han dog och återuppstod. I stället: mot norr, mot nya tider och med sorg i hjärtat. 

Kit Harington har spelat Jon Snow i ”Game of thrones” åtta säsonger. När han i en intervju med Entertainment Weekly ska uttala sig om seriens final och scenen där Jon Snow dödar Daenerys säger Harington att han tror att det ”kommer dela tittarna i två läger”. 

– Om man följer Daenerys historia bakåt, så märker man att hon har gjort några riktigt avskyvärda saker. Hon korsfäster folk. Hon bränner folk levande. Det här som händer har byggts upp och därför måste vi säga till tittaren: ”du förnekar också vem den här kvinnan är. Du vet att något är fel och även du är skyldig, för du hejade på henne”. 

Kit Harington som Jon Snow på en bild från sista säsongen och sista avsnittet av ”Game of thrones”. Foto: Helen Sloan/HBO

Kit Harington säger också att han är rädd för att de två sista avsnitten av ”Game of thrones” ska anklagas för ”att vara sexistiska”. 

– Vi har Cersei och Dany, två kvinnliga huvudroller, som faller. Försvaret till det är: ska de inte kunna vara onda bara för att de är kvinnor?. De är de mest intressanta rollfigurerna i serien, säger Kit Harington och fortsätter: 

– Man kan inte säga att starka kvinnor bara får sluta som goda människor. Dany är inte en god människa. Det här kommer starta diskussioner, men inget som händer i den här serien är annat är sanningsenligt med vilka rollfigurerna är. Och när du har någonsin sett en kvinna spela en diktator? 

När det gäller Jon Snow och vad som händer efter det att ”Game of thrones” tagit slut konstaterar Kit Harington att ”det förstör Jon” att behöva döda Daenerys. 

– Det här är den andra kvinnan som har förälskat sig i som dör i hans armar och som han håller om på samma sätt. Det är riktigt hemskt. Och på sätt och vis gjorde Jon samma sak mot Ygritte, eftersom han tränade pojken som dödade henne. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones”

”GAME OF THRONES”

# ”Game of thrones” hade premiär 2011.  Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# ”Game of thrones” sista säsong började sändas 15 april. Det sjätte och allra sista avsnittet blev tillgängligt 20 maj på HBO Nordic och C More i Sverige.

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong började spelas in oktober 2017 och avslutades i juli 2018. David Nutter regisserade tre av säsongens sex avsnitt, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista.

# ”The Bells”, det femte avsnittet i sista säsongen, slog seriens rekord i USA med 18,4 miljoner tittare. Det tidigare rekordet på 17,8 miljoner tittare noterades för ”The Long Night”, sista omgångens tredje avsnitt.