Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Historien bakom ”Game of thrones” – skaparnas beslut inför sista avsnittet

Emilia Clarke som Daenerys Targaryen på en bild från ”The Bells”, det näst sista avsnittet av ”Game of thrones”. Foto: HBO

Efter mer än tio år är deras arbete med ”Game of thrones” över. När seriens sista avsnitt sänds planerar David Benioff och Dan Weiss att stänga av sina mobiler och ”öppna massa olika flaskor”. ”Jag planerar att vara väldigt full och så långt bort från Internet som möjligt”, säger David Benioff. 

Först en historia någon kanske hört tidigare: ”Game of thrones” pilotavsnitt ansågs sakna det omfång och känsla som krävdes av en serie baserad på George R.R. Martins böcker. 

Därför tog seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff beslutet att göra om mellan 80 och 90 procent av det som spelats in i en ny, omfattande inspelning.

Flera av skådespelare i pilotavsnittets ensemble byttes ut. Det som står ut mest i efterhand i ommöbleringen är att Tamzin Merchant fick lämna rollen som Daenerys Targaryen för Emilia Clarke, som numera är synonym med rollfiguren.  

Det här var i slutet av 2009. 

I april två år senare hade ”Game of thrones” premiär. Tittarsiffrorna i USA var okej, men inte mer än så. Visserligen växte serien sakta men säkert under säsongen, men det var först efter seriens omedelbart klassiska nionde avsnitt, där Ned Stark, den person som presenteras som seriens huvudrollsfigur, blir halshuggen som det gick att börja prata om ett slags fenomen. 

Från det där sågade pilotavsnittet – ingen utanför den innersta kretsen har faktiskt sett det – till nu, när det är dags för seriens allra sista avsnitt, har det gått drygt ett decennium. 

David Benioff och Dan Weiss har som vanligt varit extremt hemliga kring allt som har med handlingen att göra. Vändningar förväntas naturligtvis, precis som en och annan chock.

Sophie Turner och Maisie Williams på en bild från sista säsongen av ”Game of thrones”, som i Sverige sänds på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

Benioff och Weiss fick tidigt berättat för sig hur George R.R. Martin planerar att avsluta sin romansvit, men David Benioff säger samtidigt i en intervju med Entertainment Weekly:  

– Det man var orolig för tidigare var att böckerna skulle spoila serien för tittaren – lyckligtvis blev det inte så, mestadels i alla fall. Nu när serien är före böckerna, kan det verka som att serien kommer förstöra böckerna för de som läsarna. Därför, och en av sakerna som vi pratat med George om, kommer vi inte berätta vilka skillnader som finns, så att de som läser hans böcker när de kommer ut kan uppleva dem som nya. 

Dan Weiss: 

– Vi vill att de som tittar ska älska finalen. Det betyder väldigt mycket förr oss. Vi har gjort det här i elva år. Samtidigt vet vi också att vad vi än gör, även om det är den optimala versionen, så kommer det finnas ett antal tittare som kommer hata den bästa av alla möjliga versionen, säger Dan Weiss till Entertainment Weekly och fortsätter: 

– Det finns ingen version av slutet där alla som tittar säger: ”jag måste vara ärlig och säga att jag håller med alla andra om att det här är det perfekta sättet att göra det här på”. Det är en verklighet som inte existerar. Jag hoppas att det blir som med sista avsnittet av ”Breaking bad”, där det var lite ”får det här avsnittet A eller A+ i betyg”. 

Efter 72 avsnitt ”Game of thrones” är det David Benioff och Dan Weiss själva som har skrivit och även regisserar seriens 73:e och avslutande avsnitt. 

Duon menar att HBO gärna hade sett en fortsättning på ”Game of thrones”, men att de känner sig klara. Duons nästa projekt: en ”Star Wars”-film som har planerad premiär 2022. 

– HBO hade gärna fortsätt med serien, och haft fler avsnitt i sista säsongen. Vi har alltid tyckt att berättelsen kräver 73 timmar, och det blir ungefär det. Hur mycket de än ville ha mer, så förstod de att det är här som berättelsen tar slut, säger David Benioff.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones”

”GAME OF THRONES”

# ”Game of thrones” hade premiär 2011.  Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# ”Game of thrones” sista säsong började sändas 15 april. Det sjätte och allra sista avsnittet blev tillgängligt 20 maj på HBO Nordic och C More i Sverige.

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong började spelas in oktober 2017 och avslutades i juli 2018. David Nutter regisserade tre av säsongens sex avsnitt, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista.

# ”The Bells”, det femte avsnittet i sista säsongen, slog seriens rekord i USA med 18,4 miljoner tittare. Det tidigare rekordet på 17,8 miljoner tittare noterades för ”The Long Night”, sista omgångens tredje avsnitt.

# HBO har också meddelat att de fem avsnitten som hittills släpps i ”Game of thrones” sista säsong har ett snitt på 43 miljoner tittare i USA. Till det ska läggas alla de tittare som serien globalt; ”Game of thrones” sänds i 207 länder och i 194 av dessa blir avsnitten tillgängliga samma tid som i USA.