Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Game of thrones har definierat ett tv-decennium, men kan inte vinna”

Kit Harington, Sophie Turner, Maisie Williams och Isaac Hempstead-Wright som Jon Snow, Sansa Stark, Arya Stark och Bran Stark i sista säsongen av ”Game of thrones”. Foto: Helen Sloan/HBO

”Game of thrones” har dominerat och definierat ett tv-decennium. Det är också en serie som inte kan vinna. 

”The Sopranos” är naturligtvis bättre. 

Precis som ”Mad Men”, ”The Simpsons”, ”Breaking Bad”, ”The Wire” och ”The Americans”. Men ”Game of thrones” är där uppe, bland de bästa. 

Sällan – aldrig? – har en dramaserie varit så populär, så kvalitetssäkrad och ett så kraftfullt visuellt pansarfartyg som ”Game of thrones”. 

Underhållande? Alltid. 

Spektakulär? Ofta, särskilt mot slutet när HBO pungat upp mer och mer budgetpengar. 

Tyngd av sin egen sprattlande berättelse? Jodå, speciellt när serien upphovsmän David Benioff och Dan Weiss känt sig tvingande att trycka in händelsekedjor för att lite för snabbt pressa sig fram mot slutmålet. 

Ändå och om inget annat är det imponerande hur ”Game of thrones” under åtta säsonger visat tv-dramaturgins klassiska regler fingret och omdefinierat vad som är möjligt och tillåtet i en tv-serie. 

Sedan ”Game of thrones” hade premiär i april 2011 har tv-världen förändrats i grunden.   Streamingtjänster härskar på marknaden, pengarna i omlopp når ständigt nya fantasinivåer och det produceras fler nya serier än någonsin. 

Ingen av dessa har kunnat eller komma kunna mäta sig med ”Game of thrones” globala dominans. 

Just därför kan ”Game of thrones” inte vinna. 

Seriefinaler är ett helt eget odjur och går på inget sätt att jämföra med ett vanligt avsnitt. Även om Benioff och Weiss, som har skrivit och regisserat ”Game of thrones” sista avsnitt, sätter landning och levererar den bästa möjliga finalen utifrån seriens förutsättningar kommer den att hatas, hånas och hackas sönder av många fans i ett försök att visa hur serien borde ha slutat. 

När jag träffade den alltid lika avväpnande Kristofer Hivju – charmig och brutal som få i rollen som Tormund Giantsbane – inför ”Game of thrones” sista omgång sa han att det är lätt att tro att serien kommer ”sluta på ett särskilt sätt, men så fungerar inte livet och så fungerar inte serien”. 

Ord som är bra att påminna om. 

Och skäl nog att sätta de mest rabiata känslorna på paus och njuta av ett av det gångna tv-decenniets mest emotsedda avsnitt. 

För hur det än slutar är i alla fall en sak säker: en serie av ”Game of thrones” dignitet kommer aldrig igen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones” sista säsong