SPOILER ALERT

SVT gör mer ”Vår tid är nu” med premiär julen 2020 – så specialsäsongen, detaljerna om handlingen

SVT har beställt fyra nya avsnitt av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020. Här syns Suzanne Reuter som Helga Löwander på en bild från seriens första säsong. Foto: Johan Paulin/SVT

SVT har beställt fyra nya avsnitt av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020. Nu berättar manusförfattaren Ulf Kvensler om handlingen i specialsäsongen, som utspelar sig sommaren 1951. ”Det blir ju en historia om kärlek och passion och förälskelse, och då kändes en sommar i skärgården som den perfekta spelplanen”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl. 

Som Spoiler alert kunde berätta alldeles nyligen blir det fler avsnitt av ”Vår tid är nu”. En specialsäsong som utspelar sig 1951 och som är på fyra avsnitt ska spelas in med start i augusti och ha premiär julen 2020 i SVT. 

På rollistan finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson.  

När de fyra nya avsnitten börjar har ett halvår gått efter att första säsongen tog slut. Familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård. 

Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Stig ”Stickan” Backe (Peter Dalle) driver på arbetet och livet i skärgården väcker gamla minnen till liv. 

Samtidigt är Nina Löwander, som spelas av Hedda Stiernstedt, nyligen utskriven från sjukhuset, men ännu inte helt återställd.

Ulf Kvensler är tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind upphovsman till ”Vår tid är nu” och även seriens huvudmanusförfattare. 

Ulf, berätta, de här fyra avsnitten utspelar sig sommaren 1951. Varför sommar och varför just 1951? 

”När säsong 2 började sändas insåg vi att tittarna kände sig snuvade på hur det egentligen gick till när Nina och Calle blev ihop. När vi lämnar säsong 1 är ju båda gifta och har barn på varsitt håll, när säsong 2 börjar 5 år senare är de ett par. Så Malin Nevander kom med idén att vi skulle berätta den historien i en specialsäsong och vi andra tände på alla cylindrar”, skriver Ulf Kvensler i ett mejl och fortsätter:  

”Det kändes naturligt att låta den utspela sig 1951, ett halvår efter slutet på säsong 1. Det blir ju en historia om kärlek och passion och förälskelse, och då kändes en sommar i skärgården som den perfekta spelplanen.”  

Adam Lundgren och Hedda Stiernstedt på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

En nyckelscen för ”Vår tid är nu” hittas i första säsongsfinalen, alldeles i slutet, när Calle besöker Nina på Karolinska och säger att hans förhållande med Sonja ”inte känns på riktigt” och att han hela tiden tänker på ”hur det skulle vara” om han och Nina är tillsammans. Hur många av dessa tankar snurrar fortsatt i Calles huvud i dessa avsnitt och hur påverkar det hans relation med Sonja? 

”När Calle trodde att Nina skulle dö blev han livrädd, och vid hennes sjuksäng var han förtvivlat ärlig och uppriktig. Men Nina överlevde och Calle återvände till sitt liv med Sonja, som han tycker väldigt mycket om. Alla tankar på att det skulle kunna bli han och Nina igen undertrycker Calle med kraft. När serien börjar har han inga andra planer än att fortsätta sitt familjeliv med Sonja och Björn.”   

I första säsongsfinalen blir Calle också ställföreträdande köksmästare på Djurgårdskällaren. Är han med och jobbar på den restaurang som familjen Löwander driver i skärgården?

”Ja, hela personalen från DK är med och jobbar på sommarrestaurangen i skärgården: Stickan, Calle, Ethel, Maggan, Bellan… före kriget drev familjen Löwander sommarrestaurang i 15-20 år med stor framgång, och nu vill man ta upp det igen. Det är också så att köket renoveras på DK, så huvudrestaurangen är stängd över sommaren”, skriver Ulf Kvensler i sitt mejl och fortsätter:

”Allt det här låter ju väldigt grundat och naturligt, men egentligen är det ett exempel på att göra en dygd av nödvändigheten. Hela restaurangbygget fick en ny look inför säsong 3, då vi är framme vid 1968, och det fanns inte en chans att vi skulle ha råd att bygga upp restaurangen anno 1951 för den här specialsäsongen.” 

”Vi funderade länge på att helt utesluta restaurangverksamheten, och bara fokusera på relationerna i familjen Löwander. Men vi insåg att restaurangen är en del av seriens DNA, den måste vara med. Så det blev en sommarrestaurang i skärgården istället och i efterhand känns det helt självklart, hur kunde vi ens fundera på att göra nåt annat?”

När de nya avsnitten börjar är Nina utskriver från sjukhuset, men ännu inte helt återställd. Vad innebär det mer konkret?

”Nina är lite gäst i sitt eget liv. Hon äter fortfarande starka lugnande mediciner och vilar väldigt mycket. Erik och Helga fattar alla beslut, hon har inget eget ansvar. Christina sköts om av barnflickan Kerstin.” 

Hur ser Nina på situationen som hon befinner sig i och snurrar mycket tankar om Calle i hennes huvud? 

”Nej, när vi kommer in i handlingen är Calle långt bak i Ninas tankar. Hon bär omkring på en enorm skuld för att hon var beredd att lämna Christina och Erik för gott (genom självmord). Det enda hon tänker på är att gottgöra denna skuld genom att alltid finnas där för Christina och Erik. Men Calle dyker upp i hennes undermedvetna, så kan jag säga utan att avslöja för mycket.” 

Adam Lundgren, Mattias Nordkvist och Hedda Stiernstedt på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: SVT

Vad innebär det för familjen Löwander att driva sommarrestaurang med tanke på de slitningar som finns i familjen när första säsongen avslutas?

”Det är Peters idé att de ska öppna sommarrestaurangen igen. Senast de drev den var sommaren 1939, före krigsutbrottet. Helga försöker få Gustaf att komma ut till öppningen, men han har brutit med familjen och vägrar. Det är naturligtvis mycket plågsamt för Helga.” 

Jag misstänker att kontexten av sommar och skärgård kan göra att det väcks härliga minnen hos och mellan Helga och Backe. Vad finns att berätta här?

”Jo, det finns mycket, men exakt vad vill jag inte avslöja. Men jag kan säga att det har varit en fröjd att ha Helga och Backe tillbaka igen. Det är så roligt att skriva för Suzanne Reuter och Peter Dalle. Jag tror det blir ett kärt återseende för publiken också.” 

Hur passar Peter in i handlingen med tanke på sommarrestaurangen?

”Sommarrestaurangen är Peters baby. Han förknippar den med långa härliga somrar ute på skärgårdsön, fyllda av äventyr och frihet. Många av hans lyckligaste barndomsminnen kommer härifrån. Så för hans del handlar sommarrestaurangen mycket om nostalgi, och ett visst mått av övermod”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”Han kommer märka att det inte är lika lätt att driva sommarrestaurang 1951 som det var på 30-talet. Han får också tampas med den något oseriöse hyresvärden Hilding Rundström, vars porträtt finns i Nordisk Familjebok som illustration av talesättet ”Lova runt, hålla tunt”.”   

Vad finns att säga om ”Maggan” och hennes framfart i de här fyra avsnitten?

”1951 var första året som alla löntagare hade tre veckors lagstadgad semester, så Maggan är faktiskt bara med i tre avsnitt. Hon och Uno åker till Haverdal i Halland och bor i stuga. Men i övrigt träffar hon en ung och framåt servitris, Eivor, som hon ser mycket av sig själv i. När servitrisen börjar umgås med en rikemansson ute på ön blir Maggan orolig att Eivor ska råka ut för en oönskad graviditet, som hon själv gjorde. Men hur mycket bör hon egentligen lägga sig i, och på vilket sätt? Sådana frågor upptar Maggans tankar sommaren 1951.”

”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay, Jarowskij och Film i Väst. Seriens tredje säsong har premiär hösten 2019 i SVT. 

Specialsäsongen, som Heidi Rydbeck på Jarowskij producerar, regisseras av Måns Herngren och har premiär julen 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”