Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

SVT beställer mer ”Vår tid är nu” – specialsäsong har premiär julen 2020

SVT beställer mer ”Vår tid är nu”. En specialsäsong på fyra avsnitt har premiär julen 2020. Här syns Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson som Nina Löwander och Calle Svensson på en bild från seriens första säsong. Foto: Johan Paulin/SVT

SVT beställer fler avsnitt av ”Vår tid är nu”. En specialsäsong som utspelar sig sommaren 1951 kommer ha premiär julen 2020. Stora delar av seriens huvudensemble finns med i de fyra nya avsnitten, som skrivs av Ulf Kvensler och regisseras av Måns Herngren. 

Spoiler alert har nu fått bekräftat att SVT beställt mer ”Vår tid är nu”. 

En specialsäsong på fyra avsnitt som utspelar sig mellan seriens första och andra säsong är planerad att börja spelas in i augusti med premiär julen 2020 i SVT. 

På rollistan för de nya avsnitten finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson. 

Saknas gör Mattias Nordkvist, som spelar Gustaf Löwander i seriens tre ordinarie säsonger. 

De fyra avsnitten börjar sommaren 1951, drygt ett halvår efter att första säsongen tog slut. Familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård. 

Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Stig ”Stickan” Backe (Peter Dalle) driver på arbetet och livet i skärgården väcker gamla minnen till liv. 

Samtidigt är Nina Löwander, som spelas av Hedda Stiernstedt, nyligen utskriven från sjukhuset, men ännu inte helt återställd. Minns också att Nina vid den här tiden i familjekrönikan fortfarande är gift med Erik, som hon har dottern Christina med. 

Calle Svensson (Charlie Gustafsson) gör upp planer för en semester med hustrun Sonja och deras son Björn och försöker, naturligtvis, trycka undan alla tankar på Nina, vars sida han fanns vid kort efter att Nina lades in på sjukhus. 

Anna Croneman, programchef för drama på SVT, säger i en kommentar: 

”Jag är väldigt glad för att författarna, producenterna och seriens underbara cast nappade på idén att göra detta. Fantastiskt roligt att få ge publiken en så här fin julklapp nästa år.”

Specialsäsongen kommer regisseras av Måns Herngren. Han säger: 

”Jag har följt ”Vår tid är nu” sedan starten 2017 och är ett stort fan av serien. När jag blev tillfrågad om att regissera den nya specialsäsongen behövde jag inte fundera många minuter innan jag tackade ja. Det känns hedrande och väldigt spännande att nu få vara med och berätta vidare om familjen Löwander och den starka kärlekshistorien mellan Nina och Calle.” 

Ulf Kvensler, upphovsman till ”Vår tid är nu” tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind, är huvudmanusförfattare för specialsäsongen, som Heidi Rydbeck på Jarowskij producerar. De fyra nya avsnitten har premiär julen 2020 i SVT. 

Suzanne Reuter som Helga Löwander på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 1. Nu är det bekräftat att SVT beställt en specialsäsong av serien, som utspelar sig 1951 och har premiär julen 2020. Foto: Johan Paulin/SVT
Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Rasmus Troedsson och Simone Coppo på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär hösten 2019 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Den tredje säsongen av ”Vår tid är nu”, som är på åtta avsnitt, har premiär hösten 2019. Det är, precis som tidigare rapporterat, fortsatt succéseriens sista traditionella omgång. 

Men, och som jag skrev redan i december 2018, innebär det beslutet alltså inte att tredje säsongen är sista gången som någon i familjen Löwander syns i rutan. 

När SVT gav ”Vår tid är nu” grönt ljus beställde man två säsonger som spelades in under en och samma period. 

Första säsongen var en omedelbar framgång och växte till vad som kan beskrivs som en folkrörelse – sedan dess har seriens avsnitt i snitt setts av långt fler än två miljoner tittare. 

Mot slutet av första omgången kom beskedet att ”Vår tid är nu” även skulle få en tredje säsong – det var runt denna tid som det bestämdes att det skulle bli seriens sista.  Den inspelningen avslutades i oktober förra året i Göteborg.

Seriens huvudmanusförfattare Ulf Kvensler har tidigare sagt till mig: 

– Vi ville ju berätta om de här 25 åren efter andra världskriget, och det skulle ta minst tre säsonger kände vi. Det är klart vi kunde tagit fem säsonger på oss för att berätta om dessa år också, men redan att sikta på tre säsonger är en superhög målsättning – mycket få serier görs i tre säsonger, säger Ulf Kvensler och fortsätter:  

– Så om det är det optimala vet jag inte, men vi känner oss hur som helst mycket lyckligt lottade som har fått jobba med detta så länge som vi har.   

”Vår tid är nu” är skapad av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind. Göran Danasten är seriens projektledare på SVT. 

”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay, Jarowskij och Film i Väst. Fredrik Ljungberg, programdirektör för Viaplay på Nordic Entertainment Group, säger i en kommentar om specialsäsongen: 

”Vår tid är nu har verkligen blivit en del av den svenska folksjälen i nutid och detta blir en fin julklapp till alla som älskar serien. Som uppladdning kan man redan nu streama hela första och andra säsongen exklusivt på Viaplay.”

”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT och utspelar sig 1968-1971. 

Specialsäsongen av ”Vår tid är nu”, som alltså är på fyra avsnitt, har planerad premiär julen 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”