Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Succé för ”Störst av allt” internationellt – toppar lista över mest sedda på Netflix

Felix Sandman och Hanna Ardéhn på en bild från ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie. Foto: Johan Paulin/Netflix

Mycket pekar på att ”Störst av allt” gör succé internationellt. När Netflix nu presenterar listor på de mest sedda serierna i Storbritannien hittas streamingtjänstens första svenska originalserie i topp. 

Netflix har länge, länge varit hemliga vad gäller tittarsiffror och vilket innehåll som är populärt på tjänsten. 

I Netflix två senaste kvartalsrapporter har hemlighetens slöja lyfts en aning – nu ökar företagets transparens än mer. 

I veckan lanserades ett antal olika listor som samlar de mest populära serierna och filmerna på Netflix i Storbritannien.  

I april var dokumentärserien ”Our Planet” den mest sedda, följd av filmerna ”The Perfect date” och ”The Highwaymen”. 

När det kommer till icke-engelskspråkiga serier är det ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie, som toppar listan. 

Hanna Ardéhn och David Dencik spelar Maja Norberg och Peder Sander i ”Störst av allt”, som baseras på en roman av Malin Persson Giolito. Hela serien finns på Netflix. Foto: Johan Paulin/Netflix

”Störst av allt ” baseras på Malin Persson Giolitos roman och hade premiär 5 april på Netflix och därmed i 190 länder världen över.

Netflix vill, efter upprepade frågor, varken kommunicera eller kommentera några exakta tittarsiffror för ”Störst av allt”. 

Jennifer Breslow, chef för internationella original på Netflix, har tidigare skrivit i ett mejl till mig att man har förhoppningar på ”Störst av allt” och att serien ”kan resa”, det vill säga fungera även i andra länder än de nordiska. 

Ett första bevis, åtminstone utåt, kommer alltså med det nya listformatet som Netflix nu presenterar för Storbritannien. 

När Netflix sammanställt listorna gäller följande: en användarkonto ska ha sett åtminstone 70 procent av ett avsnitt i en serie eller minst 70 procent av en film för att räknas.

I samband med Netflix senaste kvartalsrapport sa Greg Peters, Netflixs Chief Product Officer, under ett samtal: 

”Det finns ett gäng av medlemmar som verkligen gillar att se de mest populära serierna och filmerna för de gillar att vara en del av det publika samtalet och det som händer på sociala medier. Vi vill göra ett bra ifrån oss och låta våra medlemmarna veta vad vilka dessa populära serier är så att de som ser dem kan vara delaktiga i dessa samtal.”

Listan, som alltså gäller de mest sedda icke-engelskspråkiga serierna i Storbritannien på Netflix under april 2019, ser ut som följer: 

1. ”Störst av allt”

2. ”The Ruthless”

3. ”Osmosis”

4. ”Ek Ladki Ko Dekha Toh Aisa Laga”

5, ”Delhi Crime”

6. ”Mirage”

7. ”Bitter Daisies”

8. ”A Fortunate Man”

9. ”Burn Out”

10. ”The Protector”

”Störst av allt” handlar om Maja Norberg, en gymnasieelev som står åtalad för mord. Upprinnelsen till varför Maja häktas hör samman med hennes förhållande med Sebastian Fagerman. 

Hanna Ardéhn, tidigare mest känd från ”30 grader i februari”, gör seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman spelar Sebastian Fagerman och William Spetz gestaltar Samir Said.  

David Dencik, Reuben Sallmander, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg, Shanti Roney och Ella Rappich finns också på rollistan. 

Camilla Ahlgren (”Bron”, ”Gåsmamman”) är seriens huvudmanusförfattare och Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh dess huvudregissör. 

Sandra Bullock spelar huvudrollen i ”Bird box”, en originalfilm på Netflix regisserad av Susanne Bier. Foto: Saeed Adyani/Netflix

Det var i januari som Netflix i kvartalsrapporten för sista delen av 2018 berättade att Susanne Biers film ”Bird Box” med Sandra Bullock hade setts av 80 miljoner användarkonton under filmens fyra första veckor på streamingtjänsten.

Samtidigt meddelades att ”Sex eduction” med Gillian Anderson och Mikael Persbrandt förväntades landa på 40 miljoner konton under seriens första tillgängliga månad. Samma antagande gällde för tv-serien ”You”, där Penn Badgley, känd från ”Gossip girl”, spelar huvudrollen.

Med dessa siffror gäller alltså följande brasklapp: För ”Bird box” och andra filmer måste användarkontot ha sett åtminstone 70 procent av filmen för att räknas, medan det för serierna räcker med 70 procent av ett avsnittet.

”The Umbrella Academy” är en originalserie på Netflix baserad på serietidningen med samma titel av Gerard Way och Gabriel Bá. Ellen Page (på bilden) gör en av huvudrollerna. Foto: Christos Kalohoridis/Netflix

I Netflix senaste kvartalsrapport, som kom i mitten av april, går det att läsa att streamingtjänsten har 148,9 miljoner användarkonton som betalar för tjänsten, vilket är en ökningen med 9,1 miljoner under första kvartalet 2019.

7,86 miljoner av dessa nya konton är vad Netflix kallar internationella, det vill säga inte från USA, vilket förklarar Netflix fortsatta storsatsning i bland annat Europa och Asien.

I samma kvartalsrapport beskriver Netflix ”The Umbrella Academy” som ”en stor hit”. Serien baseras på Gerard Ways och Gabriel Bás serietidning och har Ellen Page, Mary J. Blige, Tom Hopper, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, David Castañeda, Aidan Gallagher, Cameron Britton, Adam Godley och Kate Walsh på rollistan.

45 miljoner användarkonton ska ha sett serien under de fyra första veckorna på Netflix och ”The Umbrella Academy” har förnyats för en andra säsong.

Ben Affleck på en bild från ”Triple Frontier”, en originalfilm på Netflix som hade premiär 13 mars 2019. Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix

När det gäller originalfilmer är det actiondubbelmackan ”Triple Frontier” med bland andra Ben Affleck, Oscar Isaac och Charlie Hunnam samt ”The Highwaymen” med Kevin Costner och Woody Harrelson som nämns i Netflix senaste kvartalsrapport.

Den förstnämnda ska ha setts av 52 miljoner användarkonton under de första fyra veckorna, medan ”The Highwaymen” förväntades landa på 40 miljoner användarkonton under filmens första månad på streamingtjänsten.

I kvartalsrapporten går det även att läsa att dokumentären ”Fyre: The Greatest Party That Never Happened” sågs av 20 miljoner användarkonton under första månaden och att dokumentärserien ”Our Planet”, som hade premiär 5 april, förväntades ses av 25 miljoner användarkonton under första månaden.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix