Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Joel Kinnaman: ”Fattade inte hur jag kunde vara så dålig på att hantera känslorna jag kände”

Joel Kinnaman på en bild från tv-serien ”Hanna”, där han återförenas med Mireille Enos. Tidigare har de gjort fyra säsonger av ”The Killing” tillsammans. Foto: Amazon Prime Video

LONDON. Han har tränat stenhårt och använt sig av strikta dieter för en roll. För en annan isolerade sig Joel Kinnaman i liten stuga på 2000 meters höjd i Tatrabergen på gränsen mellan Polen och Slovakien. Det han ännu inte kunnat förbereda sig för på det sätt han vill: papparollen. ”Barn är något som jag längtar efter, men det får komma när det kommer”, säger skådespelaren.

Han vill, fortfarande och alltid, pressa sina egna gränser. 

När Joel Kinnaman, 39, förberedde sig för ”Altered Carbon”, Netflix storsatsning som hade premiär i februari 2018, började han träna sex månader innan inspelningen och då tre till fem timmar om dagar. 

Olika sorters kampsporter samt gymnastik och stuntträning stod på schemat. 

Inspelningen av tv-serien pågick sedan i tio månader. Kinnaman fortsatte även då med sitt krävande träningsschema och strikta diet.

– Det är annorlunda när man spelar in en film: då behöver man vara i form i sex veckor och sedan håller kroppen den formen. Med ”Altered Carbon” spelade vi in under tio månader och jag var tvungen att hålla formen hela tiden. Så det blev mycket grönsaker och väldigt få hamburgare, sa Kinnaman när vi träffades i Paris inför premiären. 

Nu är Joel Kinnaman aktuell i ”Hanna”, ytterligare en satsning, men denna gång på Amazon Prime Video. Serien är ett slags fördjupning och mer realistisk version av Joe Wrights film från 2011 med samma titel. 

Närmast självklart, åtminstone för Joel Kinnaman, var att återigen testa något nytt för att se hur han skulle reagera. 

I serien tvingas Kinnamans rollfigur Erik Heller och hans 15-åriga dotter Hanna isolera sig från omvärlden i en östeuropeisk jätteskog. 

Kinnamans undran: vad gör det med ens psyke? 

– Jag är så beroende av min telefon och är så dålig på att ha tråkigt nuförtiden. Jag har haft någon slags idé om att åka till en stuga i skogen för andra roller, men nu var det ett perfekt tillfälle att göra det, säger Joel Kinnaman. 

Sagt och gjort: Kinnaman hyrde en liten stuga på 2000 meters höjd i Tatrabergen på gränsen mellan Polen och Slovakien. Från närmaste ”granne” tar det 45 minuter med snöskoter och det finns varken el och inget vatten i stugan. 

– Jag var där helt själv, det var minus 20 och jag fick göra min egen eld. Jag blev så jävla uttråkad och var beredd att ge upp efter fem eller sex timmar. Jag fattade inte hur jag kunde vara så dålig på att hantera känslorna jag kände, säger Joel Kinnaman och fortsätter: 

– Samtidigt var det lite intressant att promenera runt i skogen. Jag hade snöskor på mig, men sjönk ner ganska djupt i snön och insåg att om jag fastnar så är det kört. Mina spår kommer vara igensnöade om 20-30 minuter, vilket skapade intressanta tankemönster. 

Det finns väl vilda djur där också? 

– Björn i alla fall. Jag vaknade första natten av att det var svinkallt i rummet. Så jag var tvungen att få igång brasan igen och då gjorde fel och hela stugan blev rökfylld. Du vet, jag försöker vädra ut, det är minus 20 och till slut fick jag igång elden, men då behövde jag skita. Jag smög ut med min pannlampa, drog ner brallorna och trodde att jag hörde något ljud. 

Vildmarkslivet alltså, det är inte för alla.  

– Nej, och jag var inte riktigt den vildmarksmänniska jag hoppades att jag skulle vara. 

Esmé Creed-Miles och Joel Kinnaman på en bild från första säsongen av ”Hanna”. Serien har förnyats. Foto: Amazon Prime Video

”Hanna” är, som kanske bekant, serien som återförenar Joel Kinnaman och Mireille Enos efter fyra säsonger av ”The Killing”. 

Enos och Kinnaman hade sedan ”The Killing” lades ner sökt efter en serie eller film att göra tillsammans. När Mireille Enos var påtänkt som en av huvudrollsinnehavarna i ”Hanna” började hon och Kinnaman sms:a om projektet. Sedan, som man säger, ledde det ena till andra. 

Huvudmanusförfattaren David Farr säger att Joel Kinnaman var en av de viktigaste bitarna i det pussel som lades innan serien började spelas in.  

– Jag var livrädd innan vi lyckades få Joel. Skådespelare som han är efterfrågade hela tiden. När vi fick honom kunde jag andas ut och allt som jag oroat mig för föll på rätt plats. 

För Joel Kinnaman innebar ”Hanna”, som har förnyats för en andra säsong, också en annan sorts utmaning, och som en bonus upptäckte han vad han längtar efter. 

– Det är så klart svårt att förbereda sig för att spela pappa eftersom jag inte har barn. Jag älskar barn och ställde massa frågor till polare som har barn och försökte sätta mig in i det, men man kan nog inte göra det. Man får tänka på de man älskar mest och se till att skaffa barn så fort som möjligt. 

Exakt. Det är bara att ligga i. 

– Barn är något som jag längtar efter, men det får komma när det kommer. När man är medveten om att det inte går att föreställa sig förrän man upplever det själv – vilket är det fantastiska och skälet till att jag längtar efter det – så får man ersätta känslan av att vara pappa med att kombinera allt som man älskar i världen till en sak. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Prime Videos serier i Sverige

# ”Hanna” är en tv-serie i åtta delar som hade svensk premiär 29 mars på Amazon Prime Video. Serien baseras på Joe Wrights film från 2011 med samma titel.

# Esmé Creed-Miles gör rollen som Hanna, medan Joel Kinnaman spelar Erik Heller och Mireille Enos tar sig an rollen som Marissa Wiegler. På rollistan finns även Joanna Kulig, Rhianne Barreto, Stefan Rudolf, Peter Ferdinando, Katharina Heyer, Benno Fürmann, Felicien Juttner, Gamba Cole och Justin Salinger.

# David Farr är seriens huvudmanusförfattare och har skrivit sju av seriens åtta avsnitt, medan Anna Ingeborg Topsoe är manusförfattare för avsnitt 5. Bland regissörerna finns finlandssvenska Anders Engström, som tidigare regisserat serier som ”Jordskott”, ”Tjockare än vatten” samt ”Taboo” med Tom Hardy. 

# Handling: ”15-åriga Hanna som under hela sin uppväxt levt avskilt i Östeuropas avlägsna skogar tillsammans med sin pappa Erik. Han har tränat sin dotter att möta den hårda världen utanför deras isolerade verklighet, men när den hänsynslösa CIA-agenten Marissa Wiegler hittar dem sätts Hannas överlevnadsfärdigheter på prov.”