Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SF Studios blir majoritetsägare i FLX: ”Ett roligt och spännande nästa steg”

Henrik Dorsin och Felix Herngren under inspelningen av ”Solsidan”-filmen. Foto: Linnea Rheborg/SF Studios

SF Studios blir majoritetsägare i FLX. Produktionsbolagets grundare Felix Herngren och vd Pontus Edgren kvarstår som betydande aktieägare. ”Vi ser det här som ett roligt och spännande nästa steg i FLX:s utveckling framåt”, skriver Pontus Edgren i ett sms. 

Produktionsbolaget FLX står bakom flera av de senaste årens mest framgångsrika svenska tv-serier och filmer. Bland de mest framträdande: ”Solsidan”, ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, ”Bonusfamiljen” och Netflix första svenska originalserie ”Störst av allt”.  

FLX är även, som det beskrivs i ett pressmeddelande, ”ledande leverantör av reklamfilm för kunder såsom DN, IKEA, Pensionmyndigheten, Ikano, med flera”. 

Sedan tre år tillbaka har SF Studios och FLX ett distributionssamarbete på långfilm i Norden. 

Nu berättar SF Studios, som ägs av Bonnier, i ett pressmeddelande att man går in som majoritetsägare i produktionsbolaget. 

FLX:s grundare Felix Herngren och vd Pontus Edgren kvarstår som betydande aktieägare. I pressmeddelandet från SF Studios går att läsa att ”i den nya ägarkonstellationen kommer FLX att fortsätta att verka som ett oberoende produktionsbolag under eget varumärke, och Herngren och Edgren kommer att fortsätta att vara aktivt verksamma i bolaget precis som idag.”

Michael Porseryd, vd på SF Studios, säger i en kommentar: 

”Teamet på FLX, lett av Felix Herngren och Pontus Edgren, hör till de allra mest begåvade i vår bransch, och att fortsätta att leda och utveckla film och tv-branschen tillsammans ska bli både väldigt roligt men också mycket inspirerande.”

I ett gemensam uttalande säger Felix Herngren och Pontus Edgren: 

”Vi har drivit FLX tillsammans de senaste 6-7 åren och det har varit en otrolig resa med en tillväxt som vi inte kunde föreställa oss. Nu är det dags för ett nytt kapitel i FLX historia. SF Studios är en historiskt mycket stark nordisk aktör med internationella ambitioner och med SF Studios som stor delägare i FLX öppnas nya möjligheter upp för ett fördjupat samarbete inom distribution och inte minst gemensamma satsningar på att nå ut internationellt med FLX produktioner.”

Spoiler alert har sökt Felix Herngren. I ett sms skriver Pontus Edgren: 

”Har inte så mycket att tillägga mer än att vi är mycket glada och ser det här som ett roligt och spännande nästa steg i FLX:s utveckling framåt.”

I samband med transaktionen tar Michael Porseryd över rollen som styrelseordförande i FLX. 

Transaktionen förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om svenska tv-braschen