Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Diskussionerna och besluten bakom finalen i ”Bonusfamiljen” säsong 3

Vera Vitali och Amanda Lindh på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 3. Nu berättar manusförfattarna om säsongsfinalen. Foto: SVT

”Bonusfamiljen” säsong 3 är slut. Efter finalens många beslut och fina avslut berättar seriens manusförfattare nu om diskussionerna bakom det som händer i avsnittet och hur slutscenen växte fram. ”Det kändes naturligt att Lisa skulle utgå från sig själv och sitt eget liv i skapandet, som ett sätt att bearbeta den resa som hon själv har gjort”, säger Moa Herngren bland annat.

Slut.

Men bara för nu.

Förhoppningvis

Den 29 april sändes finalen i ”Bonusfamiljen” säsong 3, en omgång på tio avsnitt, avsnitt som snubblat några få gånger, men när deras scener fallit endast lätt skrubbat knäskålarna.

Vad som händer nu?

SVT säger att dörren är öppen och att tittarna inte ska tappa hoppet om en fortsättning.

Vi håller tummarna och samtidigt tar vi oss an avslutningen på säsongen, det avsnitt som så fint länkar samman seriens tematik vid fler tillfällen än ett och vars finalsekvens knyter ihop säcken och samtidigt fungerar som ett slags vägskäl: vi har bjudits in till huvudpersonernas hem och liv, varit med när de sjunkit lågt och skuttat högt samt och framför allt i den vardag som puttrat på däremellan.

Bakom seriens berättelser och betraktelser finns ett gäng personer, men här och nu är det seriens huvudmanusförfattare Moa Herngren och Ditta Bongenhielm samt en av upphovspersonerna Clara Herngren som ska diskutera tredje säsongsfinalen.

Moa Herngren har skrivit avsnittets manus, som Martin Persson regisserar. I seriens huvudensemble: Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist med flera.

SPOILER ALERT om du inte har sett avsnitt 10 i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Under bilden finns detaljer om handlingen och fördjupande svar från Moa Herngren, Clara Herngren och Ditta Bongenhielm om det som händer i säsongsfinalen.

Erik Johansson spelar Patrik i ”Bonusfamiljen”, vars tredje säsong nu sänts klart i SVT. Foto: SVT

Alldeles i slutet av säsongsfinalen säger Patrik: ”Jag är väldigt glad för vår stora, stökiga familj”. Det är en mening som åtminstone jag tycker kapslar in ”Bonusfamiljen” och det ni har velat säga under 30 avsnitt. Håller ni med om det och i så fall: var det tanken från början eller har det ändrats under vägens gång? 

MOA HERNGREN: ”Som du skriver är den meningen essensen av det vi har velat förmedla och skildra i ”Bonusfamiljen”. Det är asjobbigt och rörigt men i slutändan är det ändå värt det, i alla fall för Patrik och Lisa. Att leva i bonusfamilj är komplext och skiljer sig väldigt mycket från att leva i kärnfamilj där alla älskar varandra och där kärleksbanden finns naturligt från början. En bonusfamilj kan vara stor och spretig, barn och vuxna gillar varandra olika mycket och det kan ta många år att utveckla relationerna och landa som familj. Men det är också det som gör det så utvecklande och berikande. Bonuslivet är skitsvårt emellanåt, men också väldigt fint och på många sätt en stor bonus.”

I slutet står det också klart att Patrik och Lisa behåller det barn som de väntar. Var det någon gång under manusprocessen som ni övervägde att gå åt andra hållet och i så fall varför? 

CLARA HERNGREN: ”Det viktigaste för oss var att inte vara dömande i detta svåra beslut eftersom det faktiskt inte finns något rätt eller fel här. Det vi tyckte var intressant var att utforska hur just Patrik och Lisa skulle göra. Patrik var först pådrivande till att göra NIPT-testet, eftersom han ville veta att allt var som skulle med barnet. Lisa ville inte det eftersom hon undermedvetet kände på sig att hon inte skulle kunna fatta ett beslut om hon fick reda på att något var fel. Och det är ju det som händer sen. Att Lisa, men även Patrik, tycker att det är otroligt svårt och att de båda svänger i hur de vill göra.”

Vi pratade också om att de skulle välja att göra abort. De flesta som får reda på att deras barn har Downs syndrom väljer ju faktiskt att göra det, men vi valde till slut att låta dem behålla barnet. Det faktum att Lisa och Patrik har en ganska färsk abort bakom sig som blev jobbigare än vad de trodde spelar också in. Samtidigt är Lisa rädd att de inte ska klara av påfrestningarna som ett barn med funktionsvariation kan innebära, men när det väl är dags säger hela hennes kropp ifrån och hon klarar inte av att genomföra aborten.”

Vera Vitali som Lisa i avsnitt 10 av ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: SVT

Fågelholkarna, som Lisa använder i sin utställning och som ni använder som ett slags påminnelse om vad tittarna har fått se i serien, när och hur kom den idéen till er?

MOA HERNGREN: ”Vi fick idén ganska tidigt eftersom vi ville att Lisa i denna säsong skulle få utvecklas arbetsmässigt, att styla lägenheter och inredning är ju något hon tjänar pengar på, men hon bär på en dröm om att låta sin konstnärliga sida ta större plats och hålla på med egna projekt. Det kändes naturligt att hon skulle utgå från sig själv och sitt eget liv i skapandet, som ett sätt att bearbeta den resa som hon själv har gjort.”

”Vi tyckte också att det kändes som en fin inramning och tillbakablick på serien. Vi laborerade med lite olika alternativ kring hur dessa miniatyrscener skulle filmas, från början hade vi ett titthål i en vägg som tittaren skulle få se in i, men när sen fågelholkarna kom in i historien så tror jag det var Måns (Herngren, huvudregissör för säsong 3) som kläckte idén att låta Lisas konst hamna i dem.” 

Nour El-Refai, Amanda Lindh, Fredrik Hallgren och Frank Dorsin i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: SVT

Martin och Sima får – äntligen – ett ”eget” hem. Hur viktigt är det för dem? Kunde ett fortsatt boende i ”Bigges” hus varit dödsstöten för förhållandet? 

DITTA BONGENHIELM: ”Martin hade nog egentligen kunnat tänka sig att bo kvar i huset, om allt hade fungerat mellan Sima och Bigge. Det finns plats för alla, det är billigt och nära till jobbet, skolan och dagis. Men under säsongen blir det alltmer tydligt för honom att det inte skulle vara hållbart i längden. Även om Simas tålamod är oändligt inser Martin att varken hon, Bigge eller han själv skulle må bra i slutändan, det kanske till och med hade varit dödsstöten för deras förhållande, precis som du är inne på.”

I säsongsfinalen pekar allt på att William och Henrik börjar komma bättre överens igen och att den relationen därmed kan göra det komplicerade enklare för Katja. I stunden, hur viktigt är det för Katja att William och Henrik fungerar bra tillsammans? 

DITTA BONGENHIELM: ”För Katja är det otroligt viktigt att det fungerar mellan William och Henrik. Det är en förutsättning för att de ska kunna fungera som en bonusfamilj som bor och lever tillsammans. Katja började under säsongen nästan tvivla på att det skulle gå och jag skulle inte bli förvånad om hon funderade på en alternativ lösning, t ex att hon och Henrik bodde på varsitt håll och i första hand bara sågs när William var hos Patrik, åtminstone tills allting lugnat ner sig. Men som det ser ut nu verkar det ju inte behövas.”

Moa Herngren och Ditta Bongenhielm var huvudförfattare och Måns Herngren huvudregissör för ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: SVT

I slutet finns en scen där Bigge och Bianca besöker Gugges grav. Nu när Martin och Sima flyttar ut, misstänker jag att Bigge flyttar tillbaka till sitt eget hus, åtminstone under tiden som det är stambyte (en spinoff-serie med Bigge och Danny på Mallorca, är det möjligt?). I alla fall: när säsongen började hade det gått cirka ett år sedan Gugge gick bort. När nu ytterligare tid passerat, hur långt har Gugge kommit i sorgeprocessen? 

DITTA BONGENHIELM: ”En spinoff med Bigge och Danny på Mallis! Hur visste du det..? Skämt åsido, Danny har varit en viktig person för Bigge och hjälpt henne att komma vidare i sin sorgeprocess. Bigge har känt sig väldigt ensam, åsidosatt och oönskad sen hon förlorade sin älskade Gugge, och inte haft någon att dela sina tankar och bekymmer med (förutom Bianca som kommer och fikar till och från).”

”Danny ser Bigge, han känner med henne och tycker om att vara med henne och hade kanske, om han hade stannat kvar i Sumpan, kunnat fylla lite av tomrummet efter Gugge. Bigge sörjer fortfarande sin Gugge, men relationen med Danny har fått henne att inse att det finns mer kvar i livet för henne och att hon är värd att älskas.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”

”BONUSFAMILJEN”

# Dramaserie i SVT skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017. Seriens tredje säsong började sändas måndag 18 februari och hade säsongsfinal i går. 

# I huvudensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 3 finns Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist och Christer Fant.

# Huvudförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3 är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren. Även Clara Herngren, Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson har skrivit manus.

# Måns Herngren regisserade tre avsnitt tredje säsongen, medan Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren tog hand om två avsnitt var samtidigt som Martin Persson regisserade de avslutande tre avsnitten