SPOILER ALERT

SVT:s besked om framtiden för ”Bonusfamiljen” efter säsong 3

Erik Johansson och Vera Vitali som Patrik och Lisa på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: SVT

Under inspelningen var skådespelarna inställda på avsked – det mesta pekade på att ”Bonusfamiljen” skulle avslutas efter tre säsonger. Nu, när säsongsfinalen sänds, kommer vändningen och SVT:s besked gällande en fortsättningen för serien: ”Vi har inte stängt dörren för en fortsättning så tappa inte hoppet”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT. 

Det var Clara Herngren, 45, som fick idén när hon utbildade sig tills samtalsterapeut. Kontakt togs med svägerskan Moa Herngren, 50. ”Kan det här vara något?”. 

Ett antal år av manusutveckling och ett pilotavsnitt senare satt ändå inte allt perfekt. 

Fredrik Hallgren, 45, var den enda av skådespelarna som fick vara kvar efter att piloten synats i sömmarna och i ungefär ett års tid testades mellan 30 till 50 personer för varje roll. 

Förhoppningen: att hitta skådespelare som klarade av att balansera seriens mix av komedi och drama.

Resultatet: svensk tv-historia

Till slut stod bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Frank Dorsin, Jacob Lundqvist, Amanda Lindh, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Marianne Mörck redo i startblocken och nästan i ett ostört flöde spelade de in 20 avsnitt av det som senare skulle bli vida känt som ”Bonusfamiljen”. 

I april förra året började inspelningarna av seriens tredje säsong. 

I samband med att första scenen under första inspelningsdagen var klar kom beskedet att Barbro ”Lill-Babs” Svensson, som spelade ”Gugge” i serien, gått bort. Produktionen hade varit medvetna om att den folkkära artisten varit sjuk och därför skrivit om tredje säsongen. 

”När vi förstod hur illa det var diskuterade vi fram och tillbaka och kom fram till att den bästa lösningen ändå var att ”Gugge” gått bort ganska snart efter giftermålet, så att när vi kommer in i säsongen har ”Bigge” hunnit sörja en tid”, har Ditte Bongenhielm, en av säsongens huvudmanusförfattare, tidigare skrivit i ett mejl. 

Samtidigt var majoriteten av de inblandade införstådda och hade lite lagom lätt accepterat tanken att tredje säsongen skulle bli den sista. 

Tio avsnitt och en sommar med gänget, sedan slut, även om skådespelarna, manusförfattarna och regissörerna var sugna på mer. 

Men när ”Bonusfamiljens” tredje säsongsfinal sänds har vinden vänt. 

Nu säger SVT:s dramachef Anna Croneman att seriens tittare ”inte ska tappa hoppet” om fler avsnitt av ”Bonusfamiljen”.  

Hur ser ni på en fortsättning för ”Bonusfamiljen” eller är säsong 3 den sista?

– Vi har inte stängt dörren för en fortsättning, men just nu finns det inget produktionsbeslut för en fjärde säsong, säger Anna Croneman. 

Varför inte det?

– Vi på SVT Drama har ett uppdrag där vi också har annan hänsyn att ta för att erbjuda publiken en bred repertoar. Men jag säger det igen: Vi har inte stängt dörren för en fortsättning så tappa inte hoppet!

Vera Vitali och Fredrik Hallgren på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 3, som förväntas vara tv-seriens sista säsong. Foto: Ulrika Malm/SVT
Petra Mede och Erik Johansson som Katja och Patrik i ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Vera Vitali, 37, utgör seriens huvudkvartett tillsammans med Erik Johansson, Petra Mede och Fredrik Hallgren. 

Vitali menar att det finns ”massa öppningar för rollfigurerna att utvecklas” skulle ”Bonusfamiljen” fortsätta. 

– Det går att avsluta här, med säsong 3, men man kan också fortsätta. Det finns oändligt mycket kvar att berätta. 

Mellan andra och tredje säsongen gick det ett år. Om det går ett år till och det blir en fjärde säsong, hur tror du att förhållandet mellan Patrik och Lisa ser ut då?

– Då måste Patrik och Lisa fokusera på sig som par och ägna mer tid åt det vuxna i familjelivet. Det jag tror att de skulle behöva är mer tid för dem. Med det kommer att Lisa också faktiskt skulle behöva fokusera mer på jobb. Så deras egna jobb och liv skulle behöva komma mer i fokus.

Felix Herngren, 52, är en av upphovspersonerna bakom ”Bonusfamiljen”. Under seriens tredje säsong tog han ett steg tillbaka och överlät huvudregin till storebror Måns Herngren, 54. 

Felix Herngren är av åsikten att ”Bonusfamiljen” även kan leva längre än en möjlig fjärde säsong. Herngren har tidigare sagt till mig:  

– Man ska alltid ta en säsong i taget, men jag är ju av den åsikten att alla serier som har en bra grund, de kan man göra i princip hur länge som helst. Sedan märker man det först i manusrummet, om det kommer några intressanta idéer eller om man står och stampar. 

– ”Bonusfamiljen” är en serie som handlar om mänskliga relationer och viljan att hitta en egen definition av vad en familj är som man är trygg med. De frågorna tror jag är ganska eviga i vårt samhälle.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”

”BONUSFAMILJEN”

# Dramaserie i SVT skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017. Seriens tredje säsong började sändas måndag 18 februari och hade säsongsfinal i går.  

# I huvudensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 3 finns Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist och Christer Fant.

# Huvudförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3 är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren. Även Clara Herngren, Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson har skrivit manus. 

# Måns Herngren regisserade tre avsnitt tredje säsongen, medan Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren tog hand om två avsnitt var samtidigt som Martin Persson regisserade de avslutande tre avsnitten.