Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Regissören om avsnitt 3 i ”Game of thrones” sista säsong: ”Det här är överlevnadsskräck”

Nikolaj Coster-Waldau och Gwendoline Christie som Jaime Lannister och Brienne of Tarth. Foto: Helen Sloan/HBO

Slaget om Winterfell är nära. Nu beskriver regissören Miguel Sapochnik vad som väntar i tredje avsnittet i ”Game of thrones” sista säsong. ”Det här är överlevnadsskräck”.

Han är mannen bakom ”Game of thrones”-avsnitt som ”Hardhome”, ”Battle of the Bastards” och ”The Winds of Winter”. 

Ändå är det småpotatis mot det tredje avsnittet i ”Game of thrones” sista säsong, som enligt förhandsrapporterna ska få alla tidigare tv-spektakel att ställa sig i skuggan och skämmas. 

Regissören Miguel Sapochnik säger till Entertainment Weekly: 

– Det finns spänning och skräck och action och drama och vi fastnar inte i ett ständigt dödande för då betyder det som händer inte lika mycket. 

Kit Harington som Jon Snow. Det tredje avsnittet i ”Game of thrones” sista säsong blir tillgängligt 29 april på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

Det tredje avsnittet – HBO har ännu inte släppt avsnittets titel – är 82 minuter långt och ska innehålla den längsta oavbrutna stridssekvens som spelats in för en serie eller film. 

Avsnittets utomhusscener spelades in under 55 dagar. Därefter följde ett antal veckor för de scener som utspelar sig inomhus.

För att inspireras tittade Miguel Sapochnik på slaget vid Helms Deep i ”Sagan om de två tornen”.

– Det slaget är 40 minuter, men det är egentligen tre olika strider som det klipps mellan. Det var också den största sekvensen jag kunde komma på som är samtida. Jag försökte få en känsla för när man som tittare tröttnar, säger Miguel Sapochnik och fortsätter: 

– Det känns som att det enda rätta sättet är att ta varje sekvens och fråga sig själv: ”varför vill jag fortsätta titta?”. En av de saker jag som upptäckte är att ju mindre action – ju mindre stridande – man kan ha i sekvens, desto bättre. 

Conleth Hill och Peter Dinklage på en bild från avsnitt 3 i ”Game of thrones” sista säsong. Foto: Helen Sloan/HBO

Som kanske bekant efter säsongspremiären ”Winterfell” och ”A Knight of the Seven Kingdoms”, sista säsongens andra avsnitt, står The Night Kings armé utanför familjen Starks hem och är redo för attack.

På Winterfell befinner sig flera av ”Game of thrones” mest betydande rollfigurer:  Jon Snow (Kit Harington), Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), Arya Stark (Maisie Williams), Sansa Stark (Sophie Turner), Tyrion Lannister (Peter Dinklage) och Brienne of Tarth (Gwendoline Christie) samt Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright), Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju), Grey Worm (Jacob Anderson), Podrick Payne (Daniel Portman) och Theon Greyjoy (Alfie Allen). 

Med i fajten finns också: Daenerys drakar Drogon och Rhaegal, och, icke att förglömma, den isdrake som numera tillhör The Night King. 

Troligt är, förstås, att åtminstone tre eller flera av ovan nämnda rollfigurer dör under det som kallas Slaget vid Winterfell. Däremot skulle det förvåna stort om Jon Snow, Daenerys Targaryen eller Tyrion Lannister mister livet. 

För som bekant: Cersei Lannister befinner sig fortfarande i King’s Landing och det finns ännu inte material – varken i trailers eller i bilder – för den andra halvan av ”Game of thrones” sista säsong. 

Emilia Clarke och Kit Harington som Daenerys Targaryen och Jon Snow på en bild från avsnitt 3 i ”Game of thrones” sista säsong. Foto: Helen Sloan/HBO

I vilket fall och med alla spekulationer lagda åt sidan: Bryan Cogman, manusförfattare och exekutiv producent för ”Game of thrones”, har tidigare sagt till Entertainment Weekly att det tredje avsnittet innehåller sådant som ”aldrig gjorts för tv eller film tidigare”. 

– Den sista kampen mellan de dödas armé och de levandes armé är helt och hållet oöverträffad och obeveklig och en mix av genres även inom den större striden.

Det tredje avsnittet i ”Game of thrones” sista säsong blir tillgängligt 29 april på HBO Nordic och C More. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones”