Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisas och Patriks ödesval i ”Bonusfamiljen”: ”Det kommer påverka dem, både som personer och som par”

Vera Vitali och Erik Johansson som Lisa och Patrik på en bild från avsnitt 9 i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: SVT

”Bonusfamiljen” är på väg att ta slut. Då ställs Lisa och Patrik inför ett ödesval. ”Oavsett vilket beslut de till slut landar i kommer det att påverka dem, både som personer och som par”, säger Ditta Bongenhielm, en av seriens huvudmanusförfattare. 

Ett avsnitt kvar, sedan är det med stor sannolikhet slut. I alla fall som vi känner berättelsen om Lisa, Patrik, Martin, Katja och alla andra och som den i tre säsonger har presenterats i SVT. 

När ”Bonusfamiljen” då är på väg att runda av känns det naturligtvis naturligt att seriens huvudpar Lisa och Patrik återigen står mest i fokus. 

Nu handlar det om ytterligare ett val, denna gång grundat i barnlängtan som kompliceras. Eller som Ditta Bongenhielm, en av säsongens huvudmanusförfattare, konstaterar: ”Lisa vet inte vad hon vill och mår inte alls bra av det. Det enda hon vet är att hon inte vill tvingas välja.”

Det är Bongenhielm som tillsammans med Clara Herngren och Moa Herngren bildar den dynamiska trio som fördjupar det nionde avsnittet i ”Bonusfamiljens” tredje säsong. 

Jacob Seth Fransson har skrivit avsnittets manus, som Martin Persson regisserar. I rollerna: Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist med flera. 

SPOILER ALERT om du inte har sett avsnitt 9 i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Under bilden finns detaljer om handlingen och svar på de frågor som kändes nödvändiga att få efter avsnittet. 

Amanda Lindh, Marianne Mörck, Frank Dorsin och Jacob Lundqvist i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: Ulrika Malm/SVT

Efter allt med cannabissprayen i förra avsnittet får man nu känslan av att den händelsen fört William och Eddie närmare varandra. Då: Katjas idé om ”splittra” vad som mer och mer börjar likna en dynamisk duo. Visserligen säger William till slut ifrån och allt får fortgå som vanligt, men vad är det som försiggår hos Katja i och med hennes snabba beslut om att William ska byta veckor? 

Clara Herngren: ”Katja tycker att Eddie är stökig. Han har ADHD och har ju tidigare haft problem i skolan och behövt resurs. Dessutom tror hon inte att det är tillräckligt bra uppstyrt med regler kring honom, vare sig hos Lisa eller Martin. Hon tror även att Eddie har en dålig inverkan på William. Incidenten med cannabissprayen måste i Katjas värld bero på Eddie. Nu när det är så turbulent kring William, med tanke på den dåliga stämningen med Henrik hemma hos Katja så vill hon göra det så lugnt och bra för honom i hans övriga liv.”

”Är jag för gammal att baka en kaka”, undrar ”Bigge” och ett genomgående tema för henne under säsongen har varit ett slags självpåtaget utanförskap i och med att Martin och Sima bor i huset och att Josef kommit till världen. Kan man säga att namngivningsceremonin innebär ett slags nytändning för ”Bigge” och vad kan i så fall konsekvenserna av det bli? 

Moa Herngren: ”Bigge har befunnit sig i ett år av sorg efter att hennes stora kärlek Gugge gick bort och hon har känt sig gammal, ensam och bortglömd. Samtidigt har Martin bildat familj med Sima och Bigge har låtit dem bo i hennes hus för att hjälpa dem, trots att hon själv inte trivs särskilt bra i Gugges gamla lägenhet. Dessa stora förändringar har gjort att Bigge har haft svårt att hitta sin plats. Tack vare vänskapen med Danny blommar hon upp igen och namngivningsceremonin blir en slags vändpunkt där hon börjar hitta tillbaka till sig själv igen.”

Erik Johansson som Patrik i slutscenen av avsnitt 9 av ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: SVT

Låt oss börja ta tag i det som händer Lisa och Patrik. När bestämde ni er för att deras graviditet skulle landa på det sätt som tittarna nu får bekräftat att det faktiskt gör?

Ditta Bongenhielm: ”Det gjorde vi på ett ganska tidigt stadium i manusrummet när vi drog upp huvudlinjerna för säsong tre. Vi tyckte att det skulle vara intressant att utforska ytterligheter när det gäller graviditet och barnlängtan: abort, IVF-behandling och fosterdiagnostik. Att ställas inför det dilemma som Lisa och Patrik gör nu är bland det svåraste man utsättas för som blivande förälder. Hur ska man tänka? Hur får man tänka?”

”Det var fruktansvärt att göra abort, jag vet inte om jag klarar av det igen”, säger Lisa medan Patrik trycker på att ”det blir fler chanser”. Senare i avsnittet verkar Patrik vara på väg mot en annan åsikt än den han startade avsnittet med, medan Lisa inte riktigt vet vad hon känner eller tänker kring ett framtida beslutet. Hur skulle ni beskriva Lisas tankegångar och det som försiggår inom henne som man aldrig får höra eller se i avsnittet? 

Ditta Bongenhielm: ”Lisa känner att hon har hamnat i en situation som hon inte har valt själv. Hon ville egentligen inte göra NIP-testet och känner att Patrik övertalade henne. Patrik å sin sida upplevde det som att de var överens. Patriks instinktiva känsla är att de inte kommer att klara av ett barn med Downs syndrom, att de istället ska försöka igen. Men under avsnittets gång hinner han landa i situationen och är inte lika säker längre. Lisa vet inte vad hon vill och mår inte alls bra av det. Det enda hon vet är att hon inte vill tvingas välja.”

Med ett avsnitt kvar i säsongen och troligtvis i serien så som tittarna känner den idag, hur påverkar Lisa och Patriks framtida beslut kring den här graviditeten dem som par och som personer?

Ditta Bongenhielm: ”Oavsett vilket beslut Lisa och Patrik till slut landar i kommer det att påverka dem, både som personer och som par. De har redan gått igenom svåra tider och vet att deras kärlek är stark och klarar det mesta, men det beslut de nu står inför kommer att påverka dem mer än tidigare och förhoppningsvis kommer det att svetsa ihop dem ytterligare.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”

# ”Bonusfamiljen” är en dramaserie i SVT skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017.

# I huvudensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 3 finns Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist, Christer Fant med flera.

# Huvudförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3 är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren. Även Clara Herngren, Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson har skrivit manus.

# Måns Herngren regisserade tre avsnitt i den nya omgången, medan Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren tagit hand om två avsnitt var samtidigt som Martin Persson regisserar de avslutande tre avsnitten.