Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hivju: ”Som att vara med i The Beatles” – HBO Nordic, C More jublar efter premiären av ”Game of thrones”

Varys (Conleth Hill), Daenerys (Emilia Clarke) och Jorah (Iain Glen) på en bild från avsnitt 2 i ”Game of thrones” sista säsong. Foto: Helen Sloan/HBO

Som att vara medlem i The Beatles. Så beskriver Kristofer Hivju, 40, sin medverkan i det som är världens största tv-serie. Efter premiären av ”Game of thrones” sista säsong jublar också seriens svenska distributörer. För HBO Nordic handlar det om tittning av ”en magnitud som aldrig tidigare hänt”, medan Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More, säger: ”Det är nivåer som bara matchas av förra årets succérelease av de nya ”Beck”-filmerna.”

17,4 miljoner tittare såg ”Game of thrones” sista säsongspremiär ”Winterfell” på HBO:s olika plattformar i USA under avsnittets första tillgängliga dygn. 

Det är en ökning med en miljon tittare jämfört med seriens sjunde säsongspremiär och även bättre än ”Game of thrones” tidigare personbästa på 16,9 miljoner, som noterades för sjunde säsongsfinalen.  

Även i Storbritannien skrevs det in nytt i rekordboken. 

Betalkanalen Sky noterade 3,4 miljoner tittare, uppdelat på 2,7 miljoner som såg avsnittet digitalt i samband med eller efter att det sänts i USA, samt de 698 000 som valde måndagens linjära kvällssändning.

HBO förväntar sig att siffrorna kommer öka lavinartat under de kommande veckorna; de sju avsnitten som är ”Game of thrones” sjunde säsong har exempelvis ett snitt på 32,8 miljoner tittare bara i USA, vilket är en siffra som kommer växa i samband med att seriens sista säsong sänds.   

I Sverige är det HBO Nordic och C More som har första tjing på ”Game of thrones”. På båda streamingtjänsterna blir avsnitten tillgängliga 03.00 på måndagsmorgonen.

Varken HBO Nordic eller C More vill uppge några exakta siffror för säsongspremiären. Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More, säger att ”Game of Thrones” ”ur alla perspektiv är en enorm succé för C More” och fortsätter: 

– Premiären lockade en rekordpublik linjärt, och digitalt så strömmas det i nuläget på nivåer som bara matchas av förra årets succérelease av de nya ”Beck”-filmerna.

Karin Larsdotter, svensk presschef på HBO Nordic: 

– Det jag kan säga är att det har varit en rekordstart för första avsnittet, av en magnitud som aldrig tidigare hänt. Fantastiskt är ordet. 

Föga förvånande finns alltså ett stort intresse för serien även i Sverige, vilket illustreras av att HBO Nordic på premiärmorgonen kraschade när tillströmmande fans ville se det första nya ”Game of thrones”-avsnittet sedan slutet av augusti 2017. 

Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane på en bild från premiären av ”Game of thrones” sista säsong. Foto: Helen Sloan/HBO

I seriens sista säsongpremiär, det avsnitt som fått titeln ”Winterfell” och som hade premiär 15 april, fick tittarna återse flera av sina favoriter i vad som kan beskrivas som återföreningarnas återföreningar. 

En av rollfigurerna som ännu inte har tagit sig till Winterfell är Tormund Giantsbane, spelad av norrmannen Kristofer Hivju. 

Tormund Giantsbane är en rollfigur som startade i ”Game of thrones”-periferin, men som under seriens senaste säsonger fått större och större betydelse och som varit med vid många avgörande händelser. 

– För flera av oss som kom in senare i serien var rollfigurerna enklare i början och sedan har de växt och växt. Jag har aldrig känt att Tormund varit någon slags stereotyp. Han började som ett slags antagonist, sedan fick han plats i ”team Jon Snow”, säger Kristofer Hivju när vi träffas i London och fortsätter: 

– Varje säsong har gett mig flera nya möjligheter att visa Tormunds olika sidor. Jag har hittat nya grejer hela tiden. Jag trodde exempelvis aldrig att han skulle bli kär. 

Det här är sista säsongen för ”Game of thrones”. Upplever du att det funnits någon slags press eftersom det är slutet?

– Nej, det tycker jag inte. Vi hade en fantastisk kollationering, alla grät och kände att det var vackert och hemskt på samma gång. Men press? Nej. 

– Under åren har självförtroendet växt, i och med att vi har gjort det här på ett bra sätt och på rätt sätt och vi kan bara göra vårt bästa. Alla har gett sitt allt varje år, och gör man det så tror jag att man inte känner av någon press. 

Kristofer Hivju, 40, hade länge varit ett fan av George R.R. Martins böcker då han fick rollen som Tormund Giantsbane i ”Game of thrones”. När Hivju ska berätta hur det kändes att bli en del av serien i dess tredje säsong hittar han en passande musikreferens:  

– Det var som att bli medlem i The Beatles. När jag reste till Belfast för första gången för att bland annat träna på att rida så hade jag inte sett det som då var de två senaste avsnitten. HBO visade dem för mig, sedan gick jag direkt till att stå på inspelningsplatsen med ensemblen, säger Kristofer Hivju och fortsätter: 

– Det var surrealistiskt, men alla var så hjälpsamma. Det tar fem minuter, sedan är man en del av det här gänget. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones”

”GAME OF THRONES” I SIFFROR

# ”Game of thrones” hade premiär 17 april 2011 på HBO. Seriens sista säsong sänds i 207 länder. I 194 av dessa blir de sista avsnitten tillgängliga samtidigt som i USA. 

# Antalet tittare per avsnitt för ”Game of thrones” i USA:  9,3 miljoner (säsong 1), 11,6 miljoner (säsong 2), 14,4 miljoner (säsong 3), 19,1 miljoner (säsong 4), 20,2 miljoner (säsong 5), 25,7 miljoner (säsong 6), 32,8 miljoner (säsong 7). 

# Under seriens åtta säsonger har ”Game of thrones” spelats in i tio länder. På Irland har man byggt och använts sig av 50 olika inspelningsplatser. I Belfast finns Titanic Studios, där serien bland annat byggt insidan av Winterfell, Castle Black, the Hall of Faces, the Great Sept of Baelor och King’s Landing Throne Room, där Järntronen står. 

# Under de åtta säsongerna har ”Game of thrones” använt sig av 12 986 statister och fler än 2000 personer har jobbat med produktionen. 

# Seriens team har skapat vapen som tillsammans väger 1,5 ton och även gjort 1300 sköldar. Under inspelningen på Irland har serien även använt sig av 163 ton propan, över 15 000 liter fejkblod, 20 907 ljus, 25 mil rep och 50 mil tyg för att sy kläder. I serien har det även förekommit 12 137 olika peruker. 

# Under seriens första sju säsonger har ”Game of thrones” fått 132 Emmy nomineringar och vunnit 47 statyetter. Serien har även tagit hem en Golden Globe, sju SAG Awards, en Critics Choice Award samt vunnit sju gånger på AFI awards.