Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”Enkelstöten” säsong 2 med Sissela Kyle, Lotta Tejle – premiär 23 april i C More

Sissela Kyle och Lotta Tejle spelar huvudrollerna i ”Enkelstöten”, vars andra säsong har premiär 23 april i C More och den 8 maj i TV4. Foto: FLX/C More

”Enkelstöten” är varm och pålitlig tv-underhållning. I seriens andra säsong får Lotta Tejle och Sissela Kyle sällskap av ett kassaskåpssäkert gäng skådespelare, vilket lyfter de nya avsnitten. 

Måttet är, som man säger, rågat. 

Igen. 

I andra säsongen av ”Enkelstöten” tar Cecilia och Jenny ut livets svängar än en gång när de bestämmer sig för en ny rånkupp. 

Den här gången lägger manusförfattaren Erik Hultkvist ner en kritiserad omorganisation på sjukhuset, en konstinstallation, grusade framtidsplaner för Jennys dotter Harriet och gubbväldet på herrklubben Calmare Fellows i mixern – resultatet är en trygg handling som når högre höjder än seriens första omgång. 

Seriens mittlås är fortsatt Lotta Tejle och Sissela Kyle som var och en för sig likaväl som tillsammans inte låter något passera. Samspelet är fint, varm och empatiskt och saknar inte lagom spets när så behövs och krävs. 

”Enkelstöten” säsong 2 har även en birollsgalleri som heter duga: här ryms alla från Siw Malmkvist, Claire Wikholm och Peter Settman till Anders Jansson och Annika Andersson samt den alltid lika hjärtevärmande Tomas von Brömssen. 

David Wiberg som Bengt på en bild från ”Enkelstöten” säsong 2. Foto: FLX/C More

Bäst är hur mycket mer plats David Wiberg får. Hans charmiga gestaltning av läraren som är besatt av juice utnyttjas till fullo, vilket dels skapar närmast klassiska ögonblick och dels är en dragande motvikt för Jenny när hennes och Cecilias brottskarriärer accelererar. 

De nya avsnitten – sex till antalet, jag har sett tre för den här recensionen – är även tajtare än sina föregångare, vilket sidohistorierna, som krokar i huvudspåren på ett snyggt sätt, är en stor anledning till. Tematiskt finns en återkommande linje om manligt och kvinnligt som aldrig skriver tittaren på näsan; naturligt och behagligt vävs detta in i dialogen och i hur rollfigurerna agerar. 

Å andra sidan finns sekvenser där serien blir ett hinder för sig själv: ”Enkelstöten” är TV4-underhållning och som sådan önskar man stundvis att den kunde hitta nya, eller åtminstone andra, sätt att bryta mallen. 

”Enkelstöten” är helt enkelt en serie som har ett stark lag och vinner de flesta matcher, men som saknar måltjuven som kan avgöra i slutsekunderna. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s och C Mores tv-serier

# ”Enkelstöten” säsong 2 har premiär 23 april i C More och den 8 maj i TV4. Erik Hultkvist, Tapio Leopold och Inger Scharis har skrivit seriens manus, medan Felix Herngren och Emma Bucht regisserar. På rollistan: Sissela Kyle, Lotta Tejle, Tomas von Brömssen, Ralph Carlsson, Johan Glans, David Wiberg, Måns Nathanaelson, Shima Niavarani mer flera.