Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är ”Game of thrones” sista säsongspremiär: ”Snyggt, smart och tillfredsställande”

Kit Harington och Emilia Clarke som Jon Snow och Daenerys Targaryen på en bild från ”Game of thrones” sista säsong, som hade premiär 15 april på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

Lugnet före stormen, men det blåser snabbt upp till dramatik. ”Game of thrones” öppnar sin sista säsong med ett avsnitt som är snyggt, smart och tillfredsställande.

”Game of thrones” sista säsongspremiär är ett avsnitt som känns förvånande kort och som är sedvanligt tajt, som tar hem flera poänger, river av handling och som dukar bordet för vad som komma skall.

När ”Game of thrones” sista säsong börjar har det gått 20 månader sedan serien bjöd på ett avsnitt. Det är det längsta uppehållet för serien, så när ”Game of thrones” återvänder gör man det i stil, med lagom finess, massa dynamik och en dominerande känsla av att det här är lugnet före stormen.

Det är ett avsnitt som myser sin väg in i medvetandet så att seriens sista säsong senare kan domineras av intriger, spektakel, förstörelse, död och dramatik.

Som helhet är det ett mäkta tilltalande avsnitt, som får kraft tack vare flera återföreningar och mängder av referenser till ”Winter is coming”, seriens urpremiär. Det är stundvis som att seriens pumpande berättarhjärta vill skryta om avsnittets smarta manusstruktur, samtidigt som det är det som ger avsnittet värme och humor och den nödvändiga förnimmelsen av att något episkt omvälvande väntar runt hörnet.

Recensionen fortsätter under bilden. SPOILER ALERT om du ännu inte har sett säsongspremiären av ”Game of thrones” säsong 8.

Sista säsongen av ”Game of thrones” har svensk premiär 15 april på HBO Nordic och C More. Här syns Isaac Hempstead-Wright. Foto: Helen Sloan/HBO

Han visste inget, men nu vet Jon Snow det mesta.

Han heter egentligen Aegon Targaryen, hans mor är Lyanna Stark och hans far Rhaegar Targaryen. För Jon Snow ett avslöjande som kan förstöra allt: en av sakerna som han alltid återvänt till under motgångar, medgångar och det som hänt honom har varit att hans far är Ned Stark, en man av ära och vars ord det går att lita på.

Nu är den illusionen krossad. Åtminstone för Jon Snow.

Hans far är inte hans far. Den Jon Snow trodde var hans far har ljugit för honom och nu kan Jon Snow kräva den krona som är hans, vilket är det sista han vill ha i hela världen.

Inre konflikter till max, vill säga.

Scenen där Samwell Tarly (John Bradley) avslöjar för Jon Snow (Kit Harington) hur det hela ligger till är en sekvens som är rakt på sak och som accelererar de konflikter som presenterats tidigare under avsnittet.

Plötsligt får manusförfattaren Dave Hill oss att leka med tanken på hur Sansa Stark (Sophie Turner) kommer ta emot det här beskedet och framför allt får det oss att tänka på om och i så fall vilka skillnader det finns i Daenerys Targaryens (Emilia Clarke) och Jon Snows ledarskap.

Säsongspremiären är många gånger ett avsnittet som speglar seriens urpremiär. Det finns i öppningsscenerna – hur kameran rör sig och musiken – och hittas även i samtal, konflikter och positionerande.

Slutscenen är den som slår hårdast.

Urpremiären avslutas med att Jaime Lannister (Nikolaj CosterWaldau) knuffar ut Bran Stark (Isaac HempsteadWright) ur ett fönster.

Säsongspremiären avslutas med att en man med huva kommer in genom Winterfells portar. Det är Jaime, nöjd att han tagit sig hela vägen dit utan att någon upptäckt honom.

Hans blick stannar vid en kille i rullstol. Det tar ett tag, sedan slår igenkänningen till.

Bran Stark vet allt – som den Three-Eyed Raven kan han se dåtid, nutid och framtid – och frågan är nu hur han kommer behandla Jaime Lannister. Och en ännu bättre fråga är vad Daenerys Targaryen kommer göra, då Jaime trots allt är den person som dödade hennes far.

David Nutter, som regisserar tre avsnitt i ”Game of thrones” sista säsong, gör här ett av sina bästa avsnitt genom att låta handlingen och dess dramatiska höjdpunkter fortgå utan att egentligen sätta extra ljus på en enda sak. Detta är förstås smart, eftersom allt bör väga lika mycket när ”Game of thrones” börjar resan mot slutet.

Snyggt och tillfredsställande. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det det senaste om ”Game of thrones” sista säsong

”GAME OF THRONES” SISTA SÄSONG

# Har premiär 15 april på HBO Nordic och C More i Sverige. Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong är på sex avsnitt. David Nutter regisserar tre av dem, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista avsnittet. Inspelningen av säsongen började i oktober 2017 och avslutades i juli 2018.