Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter premiären av sista ”Game of thrones”: ”Det vi har gjort har aldrig gjorts för tv eller film tidigare”

Sophie Turner som Sansa Stark på en bild från sista säsongen av ”Game of Thrones”. Foto: Helen Sloan/HBO

LONDON. ”Game of thrones” är inne på upploppet. Ändå är nattens säsongspremiär inget mot det som väntar i seriens sista säsong. ”Det vi har gjort har aldrig gjorts för tv eller film tidigare”, säga Bryan Cogman, exekutiv producent för ”Game of thrones”.

 Förväntade, men spända och spännande möten.

”Game of thrones” åttonde och sista säsong börjar i Winterfell och återförenar flera av seriens mest betydande rollfigurer.

Här, i det som länge varit familjen Starks hem, finns redan bland andra syskontrion Sansa, Bran och Arya Stark.

På väg sedan förra säsongsavslutningen: Daenerys Targaryen och Jon Snow, spelade av Emilia Clarke och Kit Harington. Rollfigurerna, som fallit hårt för varandra, är fortfarande lyckligt ovetande om att de är släkt när sista säsongen börjar.

Trots allt som hänt är det ändå inte en återföring fylld av kramar. Sophie Turner, som spelar Sansa Stark, berättar om en del av problematiken:

– Sansas relation med Jon är inte den bästa. Han är så uppenbart förälskad i Daenerys och tror på henne helt och hållet. Sansa tror däremot att Daenerys bara törstar efter makt och hon inte har rätt till tronen, säger Sophie Turner.

Maisie Williams som Arya Stark på en bild från sista säsongen av ”Game of thrones”. Foto: Helen Sloan/HBO

Den andra delen, den handlar om The Night King.

Senare i ”Game of thrones” sista säsong finns nämligen det som är seriens mest ambitiösa avsnitt och därmed det mest svårproducerade avsnittet i tv-historien.

Avsnittet innehåller den längsta oavbrutna stridssekvens som spelats in för en tv-serie eller film och utspelar sig i Winterfell med omnejd.

Här kommer ovan nämnda rollfigurer och många andra att kämpa för sina liv när de möter The Night King och de dödas armé.

– Den sista kampen mellan de dödas armé och de levandes armé är helt och hållet oöverträffad och obeveklig och en mix av genres även inom den större striden, säger Bryan Cogman, en av seriens exekutiva producenter, till Entertainment Weekly. 

Maisie Williams, som spelar Arya Stark i serien, har beskrivit att det fanns stunder under inspelningen av avsnittet när hon ”var så nedbruten som människa att jag bara ville gråta.”

Skådespelarna i ”Game of thrones” har tvingats vara extremt hemliga kring handlingen i de sex avsnitt som avslutar serien. När Spoiler alert träffar Maisie Williams, 22, i London vill hon inte avslöja detaljer, men säger om sin sista inspelningsdag: 

– Det var en känslosam dag, inte bara för mig, utan för alla, eftersom det även var sista dagen för flera i inspelningsteamet. Arya är ensam i den scenen och det är en långsam och försiktig scen, vilket var bra, för jag kände mig extra ömtålig den dagen.

– Trots att jag sett flera av de andra och hur de reagerade under sina sista inspelningsdagar så var jag inte redo att hantera alla de känslorna på en gång. Några veckor senare, när jag satt i min soffa och hade packat upp min väska för sista gången, då kom känslorna.

 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det det senaste om ”Game of thrones” sista säsong

”GAME OF THRONES” SISTA SÄSONG

# Har premiär 15 april på HBO Nordic och C More i Sverige. Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong är på sex avsnitt. David Nutter regisserar tre av dem, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista avsnittet. Inspelningen av säsongen började i oktober 2017 och avslutades i juli 2018.