SPOILER ALERT

Så har “Game of thrones” succé förändrat tv-branschen: ”Allt kan fortfarande hända”

Emilia Clarke som Daenerys Targaryen på en bild från sista säsongen av ”Game of thrones”, som har svensk premiär 15 april på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

En gång i tiden var ”Game of thrones” budget och storlek otänkbart för tv-branschen. Nu är seriens nivå och framgång det som de stora globala spelarna strävar efter. När den största och dyraste tv-serien någonsin ska avslutas liknar Kristofer Hivju det med ett direktsänt sportevenemang: ”Det borde sluta på ett särskilt sätt, men så fungerar inte livet och så fungerar inte serien”, säger norrmannen som spelar Tormund Giantsbane. 

Jeff Bezos var säker: Amazon Prime Video behövde en hit. Något monumentalt, en serie stark nog att bli ett fenomen, en serie som inte bara kan locka betalande prenumeranter, utan även definiera det populärkulturella samtalet. 

Det Jeff Bezos gav order om: jag vill ha nästa serie som är det som ”Game of thrones” är i dag.  

Kort därefter bekräftade Amazon Studios att man köpt de globala rättigheterna för J.R.R. Tolkiens ”Sagan om Ringen”. Prislappen för rättigheterna ska ha landat mellan 1,5 och två miljarder svenska kronor. Sedan ska serien, som enligt avtalet ska göras i flera säsonger, spelas in också.

Drygt ett år senare satt jag i en biograf i London när Jennifer Salke, chef för Amazon Studios, avslöjade att hon köpt rättigheterna till Robert Jordas fantasyböcker ”The Wheel of time” ( svenska titeln: ”Sagans om Drakens återkomst”), som sålts i mer än 90 miljoner exemplar världen över. 

– ”The Wheel of time” är ändlöst fascinerande och vi vill även göra den här serien på grund av dess tidsmässigt passande berättelse, men starka kvinnor som grund för historien, sa Jennifer Salke. 

Salke nämnde visserligen aldrig ”Game of thrones”, men det var uppenbart vilken serie som inspirerat Amazon Prime Video att spendera mer pengar på innehåll än någonsin tidigare. 

Amazon Prime Video är naturligtvis inte ensamma om sin strävan att hitta det som tv-branschen refererar till som ”nästa Thrones”. 

Netflix försökte exempelvis med ”Marco Polo”, men den serien slutade som en makalös flopp och lades ner. 

Ett antal år senare sci-fi-satsade Netflix med ”Altered Carbon”, där Joel Kinnaman spelade huvudrollen i första säsongen. Pengarna fanns där, men serien fick aldrig samma fäste som ”Game of thrones”.   

Casey Bloys, en av innehållshöjdarna på HBO som sänder ”Game of thrones”, menar att alla som snackar om att de vill ha nästa ”Game of thrones” tänker helt uppåt väggarna. 

– Att bara försöka göra en stor serie med en stor budget, då tänker man inte på alla andra saker som måste gå rätt för att en serie verkligen ska hitta och tilltala tittarna och sedan även behålla dem, säger Casey Bloys till New York Times. 

Sedan ”Game of thrones” hade premiär i april 2011 har tv-världen förändrats i grunden:  Streamingtjänster dominerar marknaden, det ploppar ut fler nya serier än någonsin tidigare och pengarna i omlopp når ständigt nya fantasinivåer. 

Ändå har ingen serie lyckats lika bra som ”Game of thrones”. 

Sophie Turner spelar Sansa Stark i ”Game of thrones”, var sista säsong har premiär 15 april på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

Enligt HBO var det drygt 32 miljoner tittare som såg varje avsnitt av seriens sjunde säsong i USA. Till det ska läggas de globala tittarsiffrorna. 

”Thrones” har vunnit fler Emmystatyetter än någon annan dramaserie och samtidigt definierat talesättet ”ingen går säker” genom att döda flera av seriens huvudpersoner. Serien har också skapat kontroverser – sex, naket och våld samt produktionstekniska aspekter – när serien omdefinierat vad som är möjligt och tillåtet i en tv-serie. 

”Game of thrones”, vars budget per avsnitt ständigt blivit större – varje avsnitt i sista säsongen förväntas landa på minst 15 miljoner dollar – är även en av orsakerna till att exempelvis Apple kände sig tvingade att lägga undan 240 miljoner dollar för en kommande serie med Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell utan att det fanns ett manus att läsa. 

”Thrones” har helt enkelt varit en framgångssaga som accelererat kostnaderna för alla andra tv-spelare som vill konkurrera på en global spelplan. 

För att slå igenom bruset och stå ut bland övriga serier krävs inte bara en engagerande berättelse, det måste också vara igenkännbara namn, gärna filmstjärnor, i huvudrollerna. 

Inte helt lätt att få till så klart. 

– När jag söker efter nya saker att göra, jag läser manus för tillfället, blir det uppenbart hur bortskämda vi som varit med i ”Game of thrones” har blivit, säger Maisie Williams, som spelar Arya Stark i ”Game of thrones” när jag träffar henne i London. 

Lena Headey som Cersei Lannister i ”Game of thrones” säsong 8. Foto: Helen Sloan/HBO

När ”Game of thrones” nu går i mål är det nästan som att serien gör sitt bästa för att retas lite extra med sina konkurrenter. Seriens sista säsong innehåller bland annat den längsta oavbrutna actionsekvens som någonsin filmats för film eller tv. Regissören Miguel Sapochnik filmade stridsscenerna utomhus i 55 dagar, för att sedan tillbringa veckor i seriens massiva studio i Belfast för att filma än mer material. 

– Under serien har flera av de här stora stridsscenerna varit koreograferade in i minsta detalj, men nu på slutet har alla jobbat tillsammans så länge att vi mer eller mindre bara kan hoppa på varandra. Det är väldigt, väldigt jobbigt, men väldigt kul, säger Kristofer Hivju när vi pratar om ”Game of thrones” under en pressdag i London. 

Vad tror du det är som har gjort ”Game of thrones” till en sådan massiv och global framgång?

– De oväntade vändningarna i den här långa berättelsen, där ingen riktigt vet var det ska sluta, det är vad som gjort serien stor. I andra serier finns den här klassiska dramaturgin, men i ”Thrones” blir huvudrollsinnehavaren halshuggen i första säsongen, och sedan blir en annan huvudrollsinnehavare dödad på sitt bröllop, säger Kristofer Hivju och fortsätter: 

– Att ingen vet var det här ska sluta, det är en stor del av vad som gjort serien intressant. Nu ska den avslutas och fortfarande kan allt hända. Det är som ett stort sportevenemang. Det borde sluta på ett särskilt sätt, men så fungerar inte livet och så fungerar inte ”Thrones”.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones” sista säsong

”GAME OF THRONES” I SIFFROR

# ”Game of thrones” hade premiär 17 april 2011 på HBO. Seriens sista säsong sänds i 207 länder. I 194 av dessa blir de sista avsnitten tillgängliga samtidigt som i USA. 

# Antalet tittare per avsnitt för ”Game of thrones” i USA:  9,3 miljoner (säsong 1), 11,6 miljoner (säsong 2), 14,4 miljoner (säsong 3), 19,1 miljoner (säsong 4), 20,2 miljoner (säsong 5), 25,7 miljoner (säsong 6), 32,8 miljoner (säsong 7). 

# Under seriens åtta säsonger har ”Game of thrones” spelats in i tio länder. På Irland har man byggt och använts sig av 50 olika inspelningsplatser. I Belfast finns Titanic Studios, där serien bland annat byggt insidan av Winterfell, Castle Black, the Hall of Faces, the Great Sept of Baelor och King’s Landing Throne Room, där Järntronen står. 

# Under de åtta säsongerna har ”Game of thrones” använt sig av 12 986 statister och fler än 2000 personer har jobbat med produktionen. 

# Seriens team har skapat vapen som tillsammans väger 1,5 ton och även gjort 1300 sköldar. Under inspelningen på Irland har serien även använt sig av 163 ton propan, över 15 000 liter fejkblod, 20 907 ljus, 25 mil rep och 50 mil tyg för att sy kläder. I serien har det även förekommit 12 137 olika peruker. 

# Under seriens första sju säsonger har ”Game of thrones” fått 132 Emmy nomineringar och vunnit 47 statyetter. Serien har även tagit hem en Golden Globe, sju SAG Awards, en Critics Choice Award samt vunnit sju gånger på AFI awards. 

SISTA SÄSONGEN

# Har premiär 15 april på HBO Nordic och C More i Sverige. Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong är på sex avsnitt. David Nutter regisserar tre av dem, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista avsnittet. Inspelningen av säsongen började i oktober 2017 och avslutades i juli 2018.