Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Peter Dinklage om sista ”Game of thrones”: ”Vana att bad guys dör och att de goda lever vidare…”

Peter Dinklage som Tyrion Lannister på en bild från sista säsongen av ”Game of thrones”, som har svensk premiär 15 april på HBO Nordic och C More. Foto: Helen Sloan/HBO

Peter Dinklage gissade rätt. Skådespelaren, som gör rollen som Tyrion Lannister,  beskriver slutet av ”Game of thrones” som vackert, smärtsamt och ljuvligt. ”Vi är så vana vid standardmallen att bad guys dör och att de goda lever vidare…”, säger han om seriens sex sista avsnitt.   

När ”Game of thrones” sista säsong börjar anländer Tyrion Lannister till Winterfell för första gången på länge. Vid sin sida har han bland andra Daenerys Targaryen och Jon Snow.

Som läget är blir det Tyrions uppgift att fortsatte vara Daenerys rådgivare, men också att försöka lösa all möjlig osämja mellan Daenerys och Sansa Stark, numera the Lady of Winterfell och dessutom Tyrions exfru. 

Intriger är alltså att vänta. 

Peter Dinklage ser sin rollfigur Tyrion Lannister, som han spelat sedan seriens första säsong, som en ”översättare med egna, starka åsikter”. 

– Hur gör man för att inte uttrycka dem? Självklart är han medveten om att Daenerys och henne drakar är som nitroglycerin. Han vet att hon kommer göra världen till en bättre plats, men han förstår samtidigt hennes passion. Han har låtit sin egen passion styra honom och det har tagit ut sin rätt, säger Peter Dinklage till Entertainment Weekly och fortsätter: 

– Nu försöker han lista ut vem han egentligen är i den här förhandlingsstormen. Samtidigt är det största hotet de dödas armé, och det går inte att förhandla med dem.

Peter Dinklage som Tyrion Lannister i första säsongen av ”Game of thrones”. Foto: HBO

Peter Dinklage, 49, har spelat Tyrion Lannister sedan ”Game of thrones” första säsong. Han har vunnit tre Emmystatyetter  och en Golden Globe för rollen.

Inför inspelningsstart av seriens tidigare säsonger och när han fått manusen skickade till sig har Dinklage först läst slutet och sedan bläddrat fram och tillbaka för att försöka upptäcka om hans rollfigur har mött sig öde eller fortfarande lever. 

Icke så när han fick manusen för ”Game of thrones” åttonde och sista säsong. 

– Jag var troligtvis livrädd. Vi känner alla att det är vi som är huvudrollfiguren i den här serien och vi har alla tänkt på hur den ska sluta. Överlever min rollfigur? Om din rollfigur dör, hur dör den? Vi har gjort det här i tio år och man kan bli galen av det, för David Benioff och Dan Weiss (seriens showrunners) berättar inget och ibland så ändrar de sig, säger Peter Dinklage och fortsätter:  

– Jag har haft massa idéer och tankar om slutet och en av dem stämmer när det gäller Tyrion. David och Dan har en briljant version av ett av de slut som jag har tänkt på. Jag kan inte använda några adjektiv, för då avslöjar jag för mycket, men jag älskar det. Och jag älskar hur det slutar för alla rollfigurer. 

Sedan kommer det.

Det här är vad Peter Dinklage mer har att säga om ”Game of thrones” sex sista avsnitt: 

– Vi är så vana vid standardmallen att bad guys dör och att de goda lever vidare… det som David och Dan har gjort med allt det här är vackert, smärtsamt och ljuvligt. Det tar serien till en plats som är farlig och samtida med det som händer i världen. 

”Game of thrones” åttonde och sista säsong har svensk premiär 15 april på HBO Nordic och C More. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones”

# ”Game of thrones” hade premiär 2011. Seriens sista säsong börjar sändas 15 april på HBO Nordic och C More i Sverige. Tv-serien baseras på George R.R. Martins romaner som samlas under namnet ”Sagan om is och eld”

# På rollistan: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Maisie Williams, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Gwendoline Christie, Kristofer Hivju, Isaac Hempstead-Wright, Liam Cunningham, Pilou Asbæk, Carice van Houten, Iain Glen, Alfie Allen, John Bradley, Conleth Hill, Nathalie Emmanuel med flera.

# ”Game of thrones” åttonde och sista säsong är på sex avsnitt. David Nutter regisserar tre av dem, Miguel Sapochnik två och seriens upphovsmän Dan Weiss och David Benioff det allra sista avsnittet. Inspelningen av säsongen började i oktober 2017 och avslutades i juli 2018.