Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Därför pausar TV3 ”Svartsjön” säsong 2 – lyfter serien ur tablån

Filip Berg och Hedda Stiernstedt spelar huvudrollerna i ”Svartsjön” säsong 2. Foto: NENT Group

TV3 lyfter ”Svartsjön” säsong 2 ur tablån. Nu förklarar kanalen varför man pausar serien med Hedda Stiernstedt, Filip Berg och Alida Morberg. 

Det var i april 2017 som kunde jag berätta att ”Svartsjön” förnyats för en andra säsong. De avsnitten, där band andra Hedda Stiernstedt, Filip Berg och Alida Morberg gör rollerna, sändes hösten 2018 i Viaplay. 

Den 25 mars hade seriens andra säsong premiär i TV3. Nu har NENT Group, som bland annat äger Viaplay och TV3, valt att plocka ”Svartsjön” ur tablån. 

Enligt MMS var det 105 000 som såg andra säsongens första avsnitt i TV3. En vecka senare och för avsnitt 2, störtdök tittarsiffrorna och landade på 59 000. 

Susanne Nylén, presschef på NENT Group, säger i en kommentar: 

”Tyvärr tog inte ”Svartsjön” för sig i tablån som önskat vid den sändningstiden, så vi har pausat serien. Svartsjön är en av Viaplays största succéer och många av fansen verkar ha hittat till säsong 2 av ”Svartsjön” på Viaplay där den hade premiär i oktober förra året. Vi hoppas kunna återkomma med ny sändningstid på TV3 längre fram.”

Hedda Stiernstedt på en bild från ”Svartsjön” säsong 2. Foto: NENT Group

”Svartsjön” säsong 2 är en prequel, och utspelar sig alltså innan händelserna i seriens första säsong, vilket inte är underligt med tanke hur den omgången slutar. 

Handlingens utgångspunkt i andra säsongen är att Johan Ceder (Filip Berg) har gått med på att åka till ett behandlingshem på ön Kallskär – där träffar han Minnie (Hedda Stiernstedt), en rollfigur som beskrivs som ”en ung mamma som kämpar för att få tillbaka vårdnaden av sitt barn”. 

På ön finns även Isabelle – en roll som Alida Morberg spelar – som har har drabbats av psykiska problem och som befinner sig på ön för ”hitta sig själv”. 

Vidare om handlingen: ”Men det är något som inte stämmer på Kallskär. Skärgårdsidyllen fördunklas av mörka hemligheter som verkar sträcka sig tillbaka till världskrigens bittra efterspel – och ännu längre tillbaka. Det visar sig snart att en tidigare gäst har försvunnit spårlöst, men ingen verkar vilja ha svar på vad som hänt. Ju närmare sanningen Minnie kommer desto farligare blir hennes sökande.”

Det är Filip Berg, Hedda Stiernstedt och Alida Morberg som gör huvudrollerna i ”Svartsjön” säsong 2. I ensemblen finns även bland andra Bahar Pars, André Eriksen, David Nzinga, David Larsson, Anja Landgré och Esther Uddén. 

Per Simonsson, Lovisa Milles, Moa Herngren, Peter Lindblom och Richard Jarnhed har skrivit manus till säsong 2 av ”Svartsjön”. Richard Jarnhed och Per Simonsson regisserade de åtta avsnitten, som produceras av Jarowskij med Lotta Westberg som producent.

Inför premiären av ”Svartsjön” säsong 2 i TV3 sa Filip Berg: 

– Jag kan absolut tänka mig att de gör fler säsonger, eftersom konceptet fungerar så bra, där man isolerar folk på en plats i ett spännande kammardrama drivet av ett övergripande mysterium, säger Filip Berg och fortsätter: 

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag har svårt att se att man kan krama ur den karaktären ytterligare en gång, utan att avslöja för mycket av handlingen. Det skulle innebära ännu en prequel där Johan är ännu yngre, medan jag blir äldre, så det kanske inte håller i längden.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier