Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hanna Ardéhn och Felix Sandman om budskapet i ”Störst av allt” på Netflix

Felix Sandman och Hanna Ardéhn på en bild från ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie som hade premiär 5 april. Foto: Johan Paulin/Netflix

I ”Störst av allt” spelar de ett kärlekspar fast i ett destruktivt förhållande. Nu lyfter Hanna Ardéhn och Felix Sandman på locket och berättar vad de menar att Netflix första svenska originalserie handlar om. ”Jag tror att det är väldigt aktuellt även i verkligheten. Ingen vill se det som ruttnar utan alla vill hålla sig till den fina bilden som man visar upp”, säger Felix Sandman bland annat. 

”Störst av allt” är Netflix första svenska originalserie. Baserad på Malin Persson Giolitos roman hade serien premiär 5 april på streamingtjänsten och därmed i 190 länder världen över. 

Netflix, som är notoriskt hemlighetsfulla kring hur många som faktiskt ser innehållet på tjänsten, kommunicerar eller kommenterar ännu inte några siffror för ”Störst av allt”. 

Inför fredagens premiär skrev Jennifer Breslow, chef för internationella original på Netflix, i ett mejl till mig att man har förhoppningar på ”Störst av allt” och att serien ”kan resa”, det vill säga fungera även i andra länder än de nordiska. 

”Störst av allt” handlar om Maja Norberg, en gymnasieelev som står åtalad för mord. Upprinnelsen till varför Maja häktas hör samman med hennes förhållande med Sebastian Fagerman. 

Hanna Ardéhn, tidigare mest känd från ”30 grader i februari”, gör seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman spelar Sebastian Fagerman och William Spetz gestaltar Samir Said. 

Den destruktiva relationen mellan trion svajar fram och tillbaka i seriens sex avsnitt, och, säger Ardéhn och Sandman, är ett slags ständig maktkamp.   

– Ja, jag håller med om att makt är en ganska bra… vi har pratat om vad ”Störst av allt” betyder och alla frågor som tas upp, men jag kan absolut hålla med om att makt är något som kan samla ihop allting, säger Felix Sandman och fortsätter: 

– Relationen mellan far och son, det destruktiva förhållandet mellan Maja och Sebastian, klasskillnader, misshandel, det handlar ju om makt. Så makt är ett bra ord. 

Vad tycker du, Hanna?

– Det är ett ord som passar väldigt bra. Det är hela tiden spel och i de olika scenerna handlar det hela tiden om vem som har övertag just då. Tittar man på det som händer mellan Samir och Sebastian, så har Samir sitt intellekt, men Sebastian har sina pengar och det är hela tiden en kamp och slitningar mellan dem två, säger Hanna Ardéhn och fortsätter: 

– Även i Samirs och Majas relation pågår en maktkamp. De vill vara på samma nivå, men det finns slitningar och skillnader som gör att det är svårt att få ihop dem. Mellan Maja och Sebastian är det definitivt maktkamper. Sebastian använder ju exempelvis våld för att hävda sin makt. 

Felix Sandman: 

– Det som är intressant med den relationen är att Maja stundvis har makt över Sebastian. Hans enda hopp finns hos Maja, men han får makt av att han lägger sitt liv i Majas händer, vilket blir ett så stort ansvar att det inte går att slita sig. Det är väldigt intressant att det också är ett spel. 

”Störst av allt”, som är baserad på Malin Persson Giolitos roman, är Netflix första svenska originalserie. Foto: Johan Paulin/Netflix

Det finns en scen i tredje avsnittet, när Maja frågar sin mamma varför hon ”aldrig frågar om något viktigt”. Det är en scen som säger en hel del om grundproblematiken och kanske även varför det blir som det blir. 

– Ja, det här att föräldrarna verkligen inte vill att det ska vara något fel, så de väljer att inte se och letar i stället efter allt som tyder på att det är bra, när de borde uppmärksamma de tecken som visar att det inte fungerar, säger Hanna Ardéhn och fortsätter:  

– Ingen vill se eller ta tag i det som ruttnar bakom fasaden utan fortsätter leva i blindo. Det är för jobbigt att ta i. 

Felix Sandman fyller i: 

– Jag tror att det är väldigt aktuellt även i verkligheten, i den övre överklassen där ”Störst av allt” utspelar sig. Ingen vill se det som ruttnar utan alla vill hålla sig till den fina bilden som man visar upp. 

Ställer man frågor om vad som är fel så krackelerar illusionen?

– Det där tycker jag också är något som man kan se i serien när det gäller klasskillnader i Sverige. Frågan om segregationen är samma sak: vi vill gärna ha en bild av Sverige som ett jämställt land där det inte finns några problem, men samtidigt har vi mycket problem med att det är invandrare som är arbetarklassen och de får kämpa jättemycket, säger Hanna Ardéhn och fortsätter: 

– De har alla odds emot sig när de försöker ta sig uppåt och det är något som man inte vill se. Börjar man peta på något så börjar det rasera och det är då folk nästan blir aggressiva för att försöka bevara den här illusionen av att allt är bra. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Störst av allt” på Netflix

# I september 2017 berättade Netflix att Malin Persson Giolitos roman skulle bli tv-serie. Beställning var streamingtjänstens första svenska originalserie. FLX producerar serien, medan Camilla Ahlgren (”Bron”, ”Gåsmamman”) är dess huvudmanusförfattare. 

# ”Störst av allt” hade premiär 5 april 2019 på Netflix. Hanna Ardéhn spelar seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman, David Dencik, Reuben Sallmander, William Spetz, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg, Shanti Roney och Ella Rappich finns på rollistan. 

# ”Störst av allt” regisseras av  Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh. Exekutiva producenter är Pontus Edgren och Martina Håkansson, medan Fatima Varhos och Frida Asp producerar.