Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Felix Sandman om jobbiga scenerna i ”Störst av allt”: ”Det var nästan som att det var mot mig som person”

Felix Sandman och Reuben Sallmander på en bild från ”Störst av allt”, där de spelar Sebastian och Claes Fagerman. Foto: Johan Paulin/Netflix

Förolämpningarna tog, även i verkligheten. Nu berättar Felix Sandman om de tuffa och jobbiga scenerna med Reuben Sallmander i ”Störst av allt” på Netflix. ”Han är så övertygande. När han får sina utbrott eller säger något taskigt, då kändes det verkligen. Det var nästan som att det var mot mig som person”, säger Felix Sandman. 

I fredags hände det: på morgonen den 5 april hade Netflix första svenska originalserie premiär på streamingtjänsten. 

Serien, som baseras på Malin Persson Giolitos roman med samma titel, handlar om Maja Norberg, hon som ska ta studenten men som i stället står åtalad för mord.  Upprinnelsen till varför Maja häktas hör samman med hennes förhållande med Sebastian Fagerman. 

Hanna Ardéhn och Felix Sandman spelar Maja respektive Sebastian, medan Reuben Sallmander gör rollen som Sebastians far, Claes Fagerman.

Relationen mellan Sebastian och Claes är central för att förstå varför det som händer i ”Störst av allt” faktiskt händer. Häri hittas också skälet till att Felix Sandman och Reuben Sallmander under inspelningen av serien distanserade sig från varandra. 

Vill man inte veta något överhuvudtaget om ”Störst av allt” och inte har läst boken, sluta läs här, se serien och kom tillbaka senare, även om det under bilden knappast finns något som kan anses vara spoilers i ordets rätta mening. 

”Störst av allt” hade premiär 5 april och de sex avsnitten finns tillgängliga på Netflix. Camilla Ahlgren är seriens huvudmanusförfattare, medan Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh har regisserat serien. 

På rollistan finns utöver nämnda namn David Dencik, William Spetz, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg, Shanti Roney och Ella Rappich.

Hanna Ardéhn och Felix Sandman på en bild från ”Störst av allt”. Foto: Johan Paulin/Netflix

Det handlar om fysisk misshandel, men lika mycket om verbal. Och det har pågått länge. I ”Störst av allt” finns ett antal jobbiga scener som blottar hur Claes Fagerman ser på sin son Sebastian. 

Hat är ofta ett starkt ord, men passar här och i vissa stunder lyser det igenom att Claes till och med njuter att plocka ner sin son verbalt och peka på det som han anser vara några av Sebastians många sämre sidor. 

För Felix Sandman och Reuben Sallmander innebar det självklart utmaningar under inspelningen. Sallmander berättar för mig att han kände att det kunde vara en bra idé att hålla en viss distans till Sandman även när kamerorna inte rullade för att realismen skulle slå än hårdare hos tittaren. 

Felix Sandman berättar nu att han ”blev lite rädd” för sin motspelare och att förolämpningarna var så trovärdiga att de tog och kändes även hos Sandman. 

– Först och främst är jag så imponerad av Reuben och hur han spelar. Jag ser upp till honom sjukt mycket. Första inspelningsdagen, när jag kollade hur han agerade framför kameran, det kändes så jävla äkta. Han är perfekt i rollen, inte för att han är som Claes, utan för att han kan bli som Claes. Reuben är så pass bra, säger Felix Sandman och fortsätter: 

– Det gjorde att jag fick enorm respekt för honom, vilket i sin tur gjorde att jag blev lite rädd för honom. Han körde lite med det här method acting, i alla fall mellan mig och honom. Claes vägrar att prata med Sebastian, så han ville att även vi skulle hålla det så. Det är klart att vi skojade lite grann, men vi försökte ändå hålla lite distans. 

Ni gick inte ut och käkade på kvällen?

– Exakt. För mig var det till stor hjälp, för han är så övertygande. När han får sina utbrott eller säger något taskigt, då kändes det verkligen. Det var nästan som att det var mot mig som person. 

Han har pondus i serien. 

– Ja, och det tror jag har att göra med hur han spelar Claes och att det verkligen är ett maktspel han sysslar. När man ser Claes berättade en anekdot, så är det över alla och ingen kan matcha honom.  

Och samtidigt är exempelvis champagnehistorien så himla dålig. 

– Ja, det är verkligen en historia om ingenting. 

Reuben Sallmander om sista scenen som han och Felix Sandman spelade in tillsammans: 

– Vi höll inte på att lattja så mycket, men efter varje inspelning så kramade vi om varandra, men ibland på en inspelning så kan man ha en jargong för att lätta upp stämningen, men det hade inte vi. 

– Sista dagen, när vi gjort sista scenen, så sa vi massa saker och höll om varandra. Det var absolut nödvändigt att krama om varandra efter den scenen.  

”Störst av allt”, som har den engelska titeln ”Quicksand”, hade premiär 5 april 2019 på Netflix och finns tillgänglig i sin helhet på streamingtjänsten.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Störst av allt på Netflix

# I september 2017 berättade Netflix att Malin Persson Giolitos roman ”Störst av allt” skulle bli tv-serie. Beställningen var streamingtjänstens första svenska originalserie. FLX producerar serien och Camilla Ahlgren (”Bron”, ”Gåsmamman”) är dess huvudmanusförfattare. 

# ”Störst av allt” hade premiär 5 april 2019 på Netflix. Hanna Ardéhn spelar seriens huvudroll som Maja, medan Felix Sandman, David Dencik, Reuben Sallmander, William Spetz, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg, Shanti Roney och Ella Rappich finns på rollistan. 

# ”Störst av allt” regisseras av  Per-Olav Sørensen och Lisa Farzaneh. Exekutiva producenter är Pontus Edgren och Martina Håkansson, medan Fatima Varhos och Frida Asp producerar.