SPOILER ALERT

Hanna Ardéhn och Felix Sandman om ”Störst av allt” på Netflix: ”Vi grät”

Hanna Ardéhn och Felix Sandman spelar huvudrollerna i ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie, som har premiär 5 april. Foto: Johan Paulin/Netflix

En tuff sista dag med mycket känslor. När inspelningen av ”Störst av allt” var slut fortsatte tårarna att rinna. ”Det var verkligen emotionellt. Jag kände mig ledsen och uppgiven, men stolt över vad vi åstadkommit”, säger Felix Sandman.

”Störst av allt”, som baseras på Malin Persson Giolitos, är Netflix första svenska originalserie.

Satsningen, som produceras av FLX, offentliggjordes i september 2017.

Camilla Ahlgren, som tillsammans med Hans Rosenfeldt skrev ”Bron”, var tidigt inkopplad som manusförfattare, medan norrmannen Per-Olav Sørensen landade jobbet som huvudregissör.

Tillsammans tog de sig an arbetet med att förvandla romanen till den tv-serie, som nu har premiär där handlingens centrum är den mordanklagade gymnasieeleven Maja Norberg och hennes förhållande med rikemanssonen Sebastian Fagerman. 

Och förväntningarna är stora.

Jennifer Breslow, chef för internationella original på Netflix, tror att ”Störst av allt” kan bli en hit utanför de nordiska gränserna och skriver i ett mejl:

”Det här en serie med universella teman som skuld och ansvar, straff och försoning. Majas resa i serien är väldigt komplex och jag blev förälskad i de två sidor som hennes rollfigur har. Hon känner sig ofta fångad av andras uppfattningar och när vi sätter ljus på det temat så känns det som att vi kan nå en större publik.”

På seriens rollista finns bland andra William Spetz, David Dencik, Reuben Sallmander, Anna Björk, Christopher Wollter, Evin Ahmad, Maria Sundbom, Rebecka Hemse, Helena af Sandeberg och Shanti Roney.

Hanna Ardéhn, 23, och Felix Sandman, 20, är duon spelar seriens huvudroller som Maja och Sebastian. För dem innebar ”Störst av allt” en rolig, men intensiv och uttömmande inspelning som avslutades i tårar.

– Alltså, jag var ledsen att det var över, säger Hanna Ardéhn om sista inspelningsdagen och fortsätter:

– Det första jag tänkte var: ”nej, det här får inte ta slut”. Så det var det första som sköljde över mig, men sedan kände jag enorm stolthet.

Felix, hur upplevde du sista inspelningsdagen?

– Just den dagen hade vi väldigt tunga scener, vi grät i dem och vi grät mellan tagningarna. Så när det sedan var slut så fortsatte bara tårarna eftersom det varit en så emotionell dag, säger Felix Sandman och fortsätter:

– Jag kände mig ledsen och uppgiven, men stolt över vad vi åstadkommit. Så det var något fint, men också sorgligt med det där. Man jobbar med massa människor som man lärt känna och som blir som en familj och sedan tar det slut… sorgligt, men fint.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Störst av allt”