Så blir nya ”Solsidan”: Ändringen, handlingen och besluten bakom nya avsnitten

”Solsidan” gör comeback med tio nya avsnitt hösten 2019 i TV4 och C More. Efter det kommer ytterligare två säsonger, som har premiär 2021 och 2023. Foto: TV4

Lite mer plats för paret Sundberg och fyra avsnitt som regisseras av Josephine Bornebusch, men ”Solsidan” fortsätter vara ”Solsidan” när komediserien till hösten gör comeback efter fyra år. Nu har inspelningen av de första tio av sammanlagt 30 nya avsnitt börjat. Här är de första detaljerna om handlingen och historien bakom besluten som gör att seriens fortsättning sträcker sig fram till 2023.

Då, i slutet av 2015 och efter fem säsonger, sade de flesta: det här är sista säsongen. 

Samtidigt, i kulisserna, kände ”Solsidan”-skådespelarna med Felix Herngren i spetsen att det kunde vara en bra idé att inte kalla det för ett definitivt avslut, utan i stället benämna det som en paus. 

Skälet: de ville se vilka rötter som kunde få fäste.  

Fram växte en långfilm, som Felix Herngren, 52, regisserade med storebror Måns Herngren, 53. Filmen blev, föga förvånande, en omedelbar och långvarig succé som bland annat sågs av drygt 1,3 miljoner biobesökare. 

Parallellt med inspelningen fick rötterna än mer vatten och ”Solsidan”-filmen blev en idéinjektion för seriens kreatörer och skådespelare.

Diskussioner inleddes. Det hade ju fungerat att väcka liv i ”Solsidan” en gång, så det kanske gick igen? TV4 var, naturligtvis, intresserade. 

Nästa steg: samla huvudensemblen med Herngren, Mia Skäringer, Henrik Dorsin, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch och Malin Cederbladh och kolla så att alla hade lust och tid. 

När den delen var klubbad och klar slutade diskussionerna i en jättebeställning från TV4:s sida: i oktober förra året berättades att tre nya säsonger, sammanlagt 30 avsnitt, ska spelas in och ha premiär hösten 2019, 2021 och 2023. 

– Du vet, det blir så svårt att uttala sig om man vill göra mer eller att det inte blir något mer. Det måste vara lite öppet, men jag har alltid tänkt att vi ska göra mer ”Solsidan” så småningom, sa Felix Herngren i samband med beskedet att det blir fler säsonger. 

Josephine Bornebusch och Johan Rheborg på en bild från ”Solsidan”, den mest sedda filmen på bio under 2017. Foto: Linnea Rheborg

Nu, mer än ett halvår senare, börjar inspelningen av ”Solsidans” sjätte säsong. De första scenerna spelas in vid Fredrik ”Fredde” Schillers och Mikaela ”Mickan” Schillers hus. Väntar gör tio avsnitt, alla 22 minuter långa, som förväntas vara färdiginspelade i juni. 

Josephine Bornebusch kommer, utöver att spela ”Mickan” Schiller,  även regissera fyra avsnitt i den kommande säsongen. Först ut är Emma Bucht och senare under inspelningsperioden tar Hasse Ingemansson och Eddie Åhgren upp regipinnen. 

När den nya säsongen av ”Solsidan” kommunicerades av TV4 meddelades att Johan Rheborg skulle regissera två avsnitt. 

Så blir inte fallet. 

– Det stämmer och det beror på tidsbrist, säger Elias Giertz, pressansvarig för drama på C More och TV4. 

De nya avsnitten är skrivna av Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson. 

Felix Herngren, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh i ”Solsidan”, som kommer tillbaka med tre nya säsonger i TV4 och C More. Foto: TV4

I nuläget att TV4 förtegna om handlingen i den nya omgången avsnitt, men det som de inblandande tidigare har nämnt är att säsongen börjar något till några år efter det att långfilmen slutade. 

Anna och Alex är återförenade efter sin skilsmässa, samtidigt som planen är att använda respektive rollfigurs barn mer i serien. Ett något starkare ljus ska falla på paret Sundberg än tidigare, men detta är inte lika bländande som först rapporterades.  

Felix Herngren har sagt till mig att de nya avsnitten kommer gå in i ”en lite mer klassisk humorfåra”, samtidigt som säsongen innehåller ett antal, men inte många,  längre berättelsebågar. Målet är i stället att majoriteten av historierna ska börja och avslutas i varje avsnitt. 

”Solsidan” fortsätter, helt enkelt, att vara ”Solsidan”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alet på Facebook för det senaste om ”Solsidan”

# Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Pontus Edgren och Ulf Kvensler är upphovsmän till ”Solsidan”. Seriens första säsong hade premiär i januari 2010. Det femtionde avsnittet sändes i december 2015. 

# ”Solsidan”-filmen hade premiär 1 december 2017 och var trots det sena premiärdatumet årets mest sedda film på bio. Drygt 1,3 miljoner biobesökare har sett filmen. 

# De tre nya säsongerna planeras sändas 2019, 2021 och 2023 i C More och TV4. Felix Herngren, Mia Skäringer, Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin och Malin Cederbladh ingår i seriens huvudensemble. 

# Moa Herngren, Tove Eriksen Hillblom, Niclas Carlsson och Jacob Seth Fransson är manusförfattare för säsong 6, som Emma Bucht, Hasse Ingemansson och Eddie Åhgren samt Josephine Bornebusch regisserar.

# Nya ”Solsidan” är en samproduktion mellan TV4, C More, FLX och Jarowskij. Emma Nyberg är producent. Exekutiv producent på TV4 och C More är Clara Herngren.