
Storslagen, men aldrig svulstig. Viktig, men aldrig vilt pekande. Likt ”Planet Earth” och ”Blue Planet” är Netflix nya dokumentärserie ”Our planet” ett mästerverk, men också något mer än så.
Torkan breder ut sig.
Ett gäng flodhästar letar efter vatten. De får nöja sig med en lerpöl.
En buffelhjord hittar ett vattenhål, men en flock lejonen har redan hunnit dit. Bufflarna vet att varje klunk är en risk som kan kostade dem livet, samtidigt har de inget val.
”Our planet”, Netflix nya originalserie som tagit fyra år att fullborda, är spännande, hjärtskärande och omvälvande. Det är en serie som hoppar mellan kontraster, mellan storlekar och vikt, mellan rovdjur och larver, mellan möjligheter och förlorat hopp och visar på så sätt den mångfald som finns i världen och omkring oss, men som riskerar att försvinna.
Samtliga kontinenter är representerade och filmteamet, sammanlagt handlar det om fler än 600 personer, har tillbringat tid i 50 olika länder.
Ett storslaget projekt alltså, som ena stunden bjuder på scener från Arktis för att sedan flytta fokus till Sydamerikas djungel och därefter koncentrerar sig på de djupaste av oceaner eller Afrikas landskap.
Likt ”Planet Earth” och ”Blue Planet” innehåller ”Our planet” häpnadsväckande scener och dessa får än mer liv av Sir David Attenboroughs berättarröst. Den är distinkt, orden luftiga fast precisa och så tonen: Attenborough lyckas, som alltid, med tricket att blanda spänning och humor med innehåll.
Efter ”Our Planet” är tidigare kunskapsluckor fyllda och törsten efter mer information stor.


Jag har sett sju av de åtta avsnitten på förhand och förundras fortfarande av allt det unika som fångats på film; naturens kraft, djurens charm, fåglars parningsdans, en sibirisk tiger, insekter och ett kretslopp beroende av varje del för att fortsätta fungera.
Avsnitten är dessutom och givetvis en triumf för filmfotografi som konst. De flesta av scenerna vibrerar av färg och är komplexa i sin uppbyggnad, mycket tack vare seriens budget och därmed dess möjligheter, men också på grund av superb klippning i och mellan de olika sekvenserna.
Dramaturgin är inte lika snärtigt hollywoodmässig som i ”Planet Earth II”, samtidigt som ”Our planet” har gjorts i samarbete med WWF och utan att predika visar människans påverkan på naturen och vad konsekvenserna av det har varit och kan bli. Denna del är central i ”Our planet”, som steg för steg drar undan mattan med det bästa av berättartekniska knep: berätta inte, utan visa.
Ett antal gånger under ”Our planet” är effekten av detta som slag i magen, för det blir uppenbart att vi förtjänar dem.
Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m
Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix tv-serier
# ”Our planet” har premiär 5 april på Netflix. Sir David Attenborough är dokumentärseriens berättarröst, medan Alastair Fothergill och Keith Scholey är dess producenter.