Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christina Schollin i ”Panik i tomteverkstan” – spelar Pernilla Wahlgrens mamma i SVT:s julkalender

Christina Schollin och Pernilla spelar mor och dotter i ”Panik i tomteverkstan”, årets julkalender i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

Christina Schollin gör SVT-comeback. I årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” spelar hon mamma till Pernilla Wahlgren. 

”Panik i tomteverkstan”, SVT:s julkalender 2019, blir en familjeaffär på fler än ett sätt. 

Nu bekräftar SVT att Christina Schollin, 81 och mamma till Pernilla Wahlgren, gör rollen som Wahlgrens mamma i julkalendern. Detta innebär att Schollin är seriens tomtemormor, i och med att Pernilla Wahlgren spelar tomtemor.  

Det är, som kanske bekant, Pernilla Wahlgren och Per Andersson som spelar huvudrollerna i ”Panik i tomteverkstan”, en julkalender som beskrivs som en humoristisk julsaga i förhöjd sitcom-tappning. 

Handlingen utspelar sig på Nordpolen och i den hemliga tomtebyn där Tomtens verkstad AB håller till. Dess existens hänger på att barn fortsätter att tro på tomten, men hans stjärna är fallande, vilket också speglar hans allmänna stämning och hållning när julkalendern börjar.

Skulle alla sluta tro på tomten, slutar nämligen Tomten och hans gäng att existera.

Fredde Granberg och Thomas Claesson, som tidigare bland annat gjort ”Familjen Rysberg” tillsammans, har skrivit manus till ”Panik i tomteverkstan” och regisserar även de 24 avsnitten, som produceras av Nordisk Film TV.

Pernilla Wahlgren och Per Andersson gör huvudrollerna i ”Panik i Tomteverkstan”, SVT:s julkalender 2019. Foto: Ulrik Malm/SVT

Det var i mitten av december som jag kunde avslöja att Fredde Granberg och Thomas Claesson gör årets julkalender i SVT och att titeln är ”Panik i Tomteverkstan”.

I mars började inspelningen av de 24 avsnitten. Stora delar av inspelningen sker i Studio 1 i SVT-huset, men exteriörer kommer att filmas i Kiruna med omnejd. Inspelningen förväntas vara klar i april.

– Vi har försökt baka ihop två genrer, alltså sitcom och saga. Vi har skrivit den med humor på olika nivåer så att det ska passa både barn och vuxna, har Fredde Granberg sagt till TT och även konstaterat följande om seriens version av tomtefar och tomtemor:

– Vi skojar med schablonbilden av dem. De har sina givna roller annars som alla känner till, men här får man se hur det är bakom vykorten, hur de beter sig i sitt tomtehem.

”Panik i tomteverkstan” har premiär 1 december i SVT, SVT Play och på Barnkanalen.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program