Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är ”What we do in the shadows” – premiär 28 mars på HBO Nordic

”What we do in the shadows” är en ny serie med premiär 28 mars på HBO Nordic. Här syns Kayvan Novak som Nandor the Relentless. Foto: FX/HBO Nordic

Det pulserar roligheter i ”What we do in the shadows”. Den nya serien på HBO Nordic tar massa fina bett av tramskakan och spottar ut komik lika makaber och absurd som universell och vardaglig. 

Nandor the Relentless, Lazlo och Nadja är slackers, slöfockar och helt vilse i en förvirrad jakt på mening och så har det varit i hundratals år. Precis, de är vampyrer och de tre centrala rollfigurerna i ”What we do in the shadows”.  

Deras uppgift var att ta över den ”nya världen”, men de klarar inte ens av att ha en sammanhängande konversation utan att det urartar i fåniga diskussioner om småsaker. Trion bor tillsammans på Staten Island och deras respektive historier och vardagsbestyr berättas i mockumentärens form – tänk ”The Office”, tänk ”The Real world” – och greppar på så sätt möjligheten att visa hur irrelevant det är att bry sig när man lever för evigt, men också hur lätt det är fastna i den irrelevansen och själv bli irrelevant. 

Om seriens premiss låter löjlig, så är det för att den är det. 

”What we do in the shadows” är ett slags uppföljning på Taika Waititis och Jemaine Clements film med samma titel (även den finns på HBO Nordic), men det är Clemet  och manusförfattaren Paul Simms som dragit det stora lasset med serien, då Waititi pysslade med Marvel-rökaren ”Thor: Ragnarok” medan ”What we do in the shadows” utvecklades och spelades in. 

Natasia Demetriou och Matt Berry som Nadja och Lazlo i ”What we do in the shadows”. Foto: FX/HBO Nordic

”What we do in the shadows” funkar av flera anledningar, men framför allt för att Kayvan Novak, Matt Berry och Natasia Demetriou – de spelar Nandor, Lazlo och Nadja – tar sig an sina roller med fullödig glöd och är allvarligt engagerande i att få till seriens härliga kontraster där det makabra och absurda samsas med det universella och vardagliga. 

Avsnitten – jag har sett fyra för den här recensionen – är också fint strukturerade; i varje avslutas en historia, medan längre, personligare berättelsebågar sträcker sig över säsongen. 

”What we do in the shadows” har även ett hemligt vapen i skådespelaren Mark Proksch, som spelar energivampyren Colin Robinson, en snubbe så tråkig och ständigt babblande om ingenting att han dränerar all energi hos de personer han träffar. 

När premissen och seriens form satt sig vågar ”What we do in the shadows” ta ut svängarna lite mer och seriens tredje och fjärde avsnitt är de hittills bästa. Det finns exempelvis något vackert i att det bara är seriens centrala knasbollar som inte har uppdaterat sina garderober på flera hundra år, medan Manhattan-vampyrerna driver nattklubb och följer trender för att, så att säga, passa in. 

”What we do in the shadows” är en pärla till serie som infriar alla förväntningar och löften – efter fyra avsnitt finns inget som pekar på att den ska bli sämre. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”What we do in the shadows” har svensk premiär 28 mars på HBO Nordic. I ensemblen finns bland andra Kayvan Novak, Natasia Demtriou, Matt Berry, Harvey Guillen och Mark Proksch. Taika Waititi och Jemaine Clement är seriens upphovsmän. Waititi regisserar premiären, medan  Clement och Paul Simms är dess huvudförfattare.