Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Apple TV+ bekräftad – Apple spenderar massa pengar, men vad kommer det kosta?

Steve Carell, Reese Witherspoon och Jennifer Aniston på scen under den första lanseringen av Apple TV+. Foto: Tony Avelar/AP/TT Nyhetsbyrån

När Apple nu bekräftar Apple TV+ är frågetecknen visserligen något färre än tidigare, men det största blinkar fortfarande rött: vad kommer det att kosta? 

Och där började det stora streamingkriget på riktigt. 

I ett pressmeddelande nämns Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Octavia Spencer, J.J. Abrams, Jason Momoa, M. Night Shyamalan, Jon M. Chu och sedan säger Eddy Cue, vice vd för Internet Software and Services på Apple: 

”Vi känner oss väldigt hedrade över att världens främsta historieberättare – både framför och bakom kameran – kommer till Apple TV+. Vi är glada och stolta över att kunna ge tittarna en förhandstitt på Apple TV+ och ser fram emot att presentera hela utbudet för dem i höst. På Apple TV+ kommer alla film- och tv-intresserade att få uppleva berättande i absolut toppklass.”

Det som ännu inte är känt: vad kostar ett abonnemang och hur lanserar Apple sina serier?

I pressmeddelandet går det att läsa att Apple berättar om ”priser och tillgänglighet för videoabonnemang med Apple TV+” först senare under hösten.

Störigt så klart, men ur ett marknadsföringsperspektiv naturligt: det finns ingen anledning för Apple att berätta mer eller visa upp fullängdstrailers för sina respektive serier just nu. 

Att släppa en så kallad sizzle reel för de serier som ska lanseras ger i stället mersmak och säger: ”här är det som vi har pysslat med de senaste åren, visst ser det bra ut?”, samtidigt som det är så korta klipp från respektive serie att det är omöjligt att avgöra om det är värt för konsumenten att skaffa ett Apple TV+-abonnemang eller inte. 

Disney och WarnerMedia förväntas tända sina respektive streamingtjänster senare i år eller i början av nästa och som läget är i dag kommer de tjänsterna ha ett mycket större och djupare bibliotek av serier och filmer än vad Apple TV+ har. 

Med det i åtanke blir det hur en konkurrenssynpunkt logiskt för Apple att vänta så länge som möjligt innan man avslöjar vad Apple TV+ ska kosta, samtidigt som, misstänker jag, Apple lutar sig starkt på det distributionsfaktum att de kan lansera sin serier till en miljardpublik relativt enkelt; en pushnotis i din iPhone och sedan kan showen börja.  

Utöver allt detta: i maj lanserar Apple en ny version av sin tv-app. Det gör det möjligt för företaget att lösa eventuella buggar och problem innan man lanserar Apple TV+ på riktigt.

Apple har hittills spenderat drygt en miljard dollar på fler än 20 drama- och komediserier. Jamie Erlicht och Zack Van Amburg, som tidigare jobbade på Sony Television, är duon som leder Apples tv-satsning. Några av serierna är redan inspelade och färdiga, medan andra fortfarande är i produktion, samtidigt som fler är på gång. 

Bland de som troligtvis landar allra först på Apple TV+ finns: 

# ”The Morning Show”, som beställdes i två säsonger och 20 avsnitt. Jennifer Aniston gör sin första tv-roll sedan ”Vänner” och spelar en av huvudrollerna. I huvudensemblen finns också Reese Witherspoon och Steve Carrell, som gör sin första tv-roll sedan amerikanska ”The Office” avslutades. Serien är fritt baserad på Brian Stelters bok ”Top of the Morning: Inside the cutthroat world of morning tv”. 

# ”For all mankind” är en sci-fiserie som utgår från tankar kring vad som hade hänt skulle USA och Sovjetunionen fortsatt det som kallades för rymdkapplöpningen. Joel Kinnaman spelar en av huvudrollerna, medan Michael Dorman (”Patriot”), Shantel VanSanten (”One Tree Hill”) och Wrenn Schmidt (”Boardwalk Empire”) hittas i seriens ensemble. 

# ”Amazing Stories” som har Steven Spielberg som exekutiv producent, men som också är den antologiserie som Bryan Fuller och Hart Hanson lämnade efter att deras vision för projektet krockade med vad Apple ville. 

# ”Little America” baseras på verkliga samt roliga, romantiska, inspirerande och överraskande berättelser från immigranter i USA. Kumal Nanjiani och Emily V. Gordon, som skrev och spelade huvudrollerna i filmen ”The Big Sick”, är seriens huvudförfattare tillsammans med Lee Eisenberg (”SMILF”). Den senare är även showrunner, medan Alan Yang (”Master of None”) är exekutiv producent. Åtta avsnitt, alla på 30 minuter. 

Joel Kinnaman på en bild från Apples nya tv-serie ”For All Mankind”, som ska lanseras på Apple TV+. Foto: Apple

# ”See” är en serie på tio avsnitt som utspelar sig i framtiden och efter att ett virus dödat stora delar av mänskligheten och lämnat de överlevande blinda. Steven Knight (”Peaky Blinders”) och Francis Lawrence (”Hunger Games”) står bakom serien. Jason Momoa och Alfre Woodard gör huvudrollerna. 

# Apple har skrivit ett mångårigt avtal med Oprah Winfrey som inkluderar det mesta som mediemogulen kan producera. Dokumentärer, serier och podcasts står på schemat. Närmast ligger två dokumentärer samt, troligtvis, en direktsänd intervjuserie där Oprah träffar de författare som är aktuella i hennes bokklubb. 

# ”Are you sleeping” är en dramaserie som fokuserar på true crime-podcasts och vad det innebär att vara beroende av dem. Octavia Spencer spelar en tidigare grävande journalist som nu är värd för en sådan podcast, medan Aaron Paul gör rollen som seriemördare och Lizzy Caplan spelar de tvillingsystrar vars föräldrar blivit brutalt mördade. 

Utöver dessa titlar har Apple även ett antal andra projekt på gång. Bland dessa: ett CIA-drama med Brie Larson i huvudrollen, serier från Damien Chazelle och M. Night Shyamalan, en dramaserie med Richard Gere i huvudrollen samt en komediserie från Rob McElhenney och Charlie Day, duon bakom ”It’s Always Sunny in Philadelphia”.  

Dessutom och när det gäller film: Apple samarbetar sedan ett tag tillbaka med produktionsbolaget A24 (bland annat ”Room” och ”Moonlight”). Den första originalfilm som Apple bekräftat kommer från A24 och har titeln ”On the Rocks”. Det är en film som återförenar Sofia Coppola och Bill Murray efter ”Lost in translation”. Murray och Rashida Jones spelar huvudrollerna som far och dotter och filmen handlar om deras ”äventyr i New York”.

Med tanke på Netflix Oscarsframgångar med ”Roma” siktar Apple naturligtvis också på statyetter, både inom film och tv. Först chanserna på vinster blir sannolikt Golden Globe-galan, där juryn som bekant gärna röstar på just den typen av serier som Apple ska lansera, men avgörande är naturligtvis när serierna har premiär.

I serien som förväntas få titeln ”The Morning Show” gör Jennifer Aniston sin första tv-roll sedan ”Vänner”. Foto: Apple

Ändå och för konsumenten går det att koka ner Apple TV+ till vad tjänsten kommer kosta. För varför skulle någon betala lika mycket eller mer för Apple TV+ när Netflix, HBO Nordic, Viaplay, C More och Amazon Prime Video har större bibliotek?

Till detta kommer självfallet Disney+, som de närmaste åren kommer bli en dominerade spelare på sätt som jag tror få personer kan föreställa sig på förhand.  

En möjlig väg är att Apple även låter konsumenten köpa enskilda serier för en engångssumma, samtidigt som det innebär att Apple tappar det som är de redan existerande streamingtjänsternas stora grej: du ser en serie eller film och sedan finns alternativ som gör att du stannar kvar på tjänsten i stället för att byta till en tjänst alternativt avsluta ditt abonnemang.  

Å andra sidan tänker Apple måhända utanför boxen och inte vill stå på samma sida av gatan som sina konkurrenter. Men vad som stämmer eller inte är alltså fortfarande oklart eftersom och som kanske märks: Bejdet stora streamingkriget har bara börjat.   

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Apple TV+