Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Den inre cirkeln” – premiär 22 mars på Viaplay

Niklas Engdahl och Nanna Nanna Blondell spelar huvudrollerna i ”Den inre cirkeln”, som har premiär 22 mars på Viaplay. Foto: Johan Paulin/Viaplay

”Den inre cirkeln” saknar inte ambitioner. Det blir till och med för många. 

Kalla det en knäpp på näsan, eller till och med brist på förtroende, men för ofta i Viaplays ”Den inre cirkeln” ska allt berättas, allt sägas och allt vara så tydligt som möjligt. 

Serien, som är fritt baserad på Per Schlingmanns debutroman ”I maktens öga”, handlar om näringsminister David Ehrling, utspelar sig under Almedalsveckan och är en spänningshistoria som också vill belysa det politiska spelet. 

Det senare, det som i ett avsnitt beskrivs som ett ”studiebesök i den politiska ankdammen”, blir varken hackat eller malet, utan snarare en utspädd fond som med nöd och näppe smaksätter ”Den inre cirkeln”. I centrum finns i stället ett slags konspiration vars olika delar stundvis rör sig för snabbt, stundvis för långsamt. 

Slumpen är, som så ofta i sammanhang som dessa, en nödvändig vapendragare och det som kändes snopet utplacerat i Schlingmanns roman blir i serien egendomligt behandlat med tanke på dess vikt för handlingen. 

Det som fungerar bättre, och som borde ha fördjupats mer, är de delar av historien som seriens huvudförfattare Håkan Lindhé lagt till och som kretsar kring David Ehrlings familj. 

Visst, Olle Sarris rollfigur har en alldeles fenomenalt underlig och omedelbart tv-klassisk frisyr, men det finns ett slags sanning i den emotionella maktkamp som pågår inom familjen Ehrling. I ett antal av dessa scener, när saker och ting som åtminstone upplevs vara på riktigt når ett slags zenit, är också seriens ensemble som bäst. 

Niklas Engdahl axlar ansvaret som huvudrollsinnehavare, men kan inte – kan någon? – bära seriens mest uppenbara svagheter. I avslutningen finns exempelvis en scen som förbryllande nog tar hela sin hand från några som helst anspråk på verkligheten; där frågor med kulsprutefart vore det naturliga, får tystnad råda. 

Den tystnaden hade varit önskvärd oftare och i andra scener i ”Den inre cirkeln”. 

Ändå: här finns krokar att fastna i. Om de sedan är starka nog att hålla kvar den som tittar under seriens åtta avsnitt beror på om man önskar en tv-serie där allt ska in eller en serie som väljer att dölja sina kort och därmed skapa ett annat slags engagemang. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Den inre cirkeln” har premiär 22 mars på Viaplay. Håkan Lindhé och Anders Hazelius regisserar serien, medan Lindhé, Anna Platt och Maja Winkler har skrivit manus. På rollistan finns bland andra Niklas Engdahl, Nanna Blondell, Ebba Hultkvist Stragne, Melinda Kinnaman, Anna Bjelkerud, Dag Malmberg, Olle Sarri med flera.