SPOILER ALERT

Kjell Bergqvist som Evert Bäckström – första bilden, fler detaljer om nya serien i TV4 och C More

”Bäckström” är en ny originalserie i TV4 och C More baserad på Leif GW Perssons romaner. Här syns Kjell Bergqvist som Evert Bäckström på första bilden från serien, som har premiär 2020. Foto: Jonath Mathew/TV4

Kjell Bergqvist spelar huvudrollen när TV4 och C More gör tv-serie av Leif GW Perssons romaner. ”Bäckström” har premiär 2020 – här är första bilden och fler detaljer om de sex avsnitten som ska spelas in. 

”Bäckström” är en ny originalserie på TV4 och C More. Första säsongen är på sex avsnitt och har premiär 2020 – inspelningen har nyligen börjat i Göteborg. Kjell Bergqvist spelar huvudrollen som kriminalkommissarie Evert Bäckström.  

Seriens första säsong baseras på Leif GW Perssons roman ”Kan man dö två gånger?” samt delar av boken ”Den som dödar draken”. I ett pressmeddelande går att läsa att serien ”kretsar runt den rikskända mordutredaren Evert Bäckström som i bagaget kan stoltsera med att ha löst 99 procent av alla fall som han har tagit sig an. Men när en dödskalle med skotthål hittas på en obebodd ö i skärgården ställs Evert Bäckström inför ett svårare mysterium än vad han hade kunnat föreställa sig.”

”Bäckström är en korrupt, fullständigt skrupelfri herre som skiter fullständigt i vad alla andra tycker – inklusive chefer. Han är helt odräglig som kompis och kollega. Han är lat, smiter ofta från jobbet för att på arbetstid gå på krogen och frossa i mat och dryck”, säger Kjell Bergqvist i en kommentar och fortsätter:

”Han är slug, oantastlig och oumbärlig för mänskligheten, tycker han själv. Helt enkelt en ganska usel självbild. Det ska bli fantastiskt roligt att få ge liv till Bäckström i rutan.”

Leif GW Persson:  

”Kjell är ett utmärkt val för att spela Evert Bäckström. Bäckström är ju en lite speciell karaktär och jag tror att Kjell har förmågan att gestalta honom på ett mycket trovärdigt sätt. Det ska bli spännande att se vad Bäckström blir i tv-väg i svensk tappning.”

Jonathan Sjöberg, som tidigare bland annat gjort ”Hidden: Förstfödd” och ”Svartsjön”, är huvudförfattare och konceptuerande regissör för ”Bäckström”. Dennis Magnusson skriver två av avsnitten, medan Amanda Adolfsson (”Bonusfamiljen”, ”Eagles”) också regisserar.

”Vi vill skapa en spännande, rolig och gripande serie. För det kommer visa sig att bakom skitstövligheten hos Bäckström finns även andra, oanade, sidor”, säger Jonathan Sjöberg.

Ulf Synnerholm, produktionschef på C Mores och TV4:s dramaavdelning:  

”Med ”Bäckström” tar vi nya stolta kliv inom den genre som C More och TV4 är, vågar jag lova, bäst i klassen på – lokalt förankrade kriminalserier med brett tilltal och högt produktionsvärde. Kjell Bergqvist är som gjord för titelrollen och vi ser fram emot att låta Bäckström skitstövla sig in hos tittarna.”

”Bäckström” produceras av Yellowbird för C More och TV4 i samproduktion med ARD Degeto och Film i Väst. Niva Westlin Dahl är exekutiv producent för projektet på C More och TV4. Georgie Mathew är seriens producent. Banijay Rights har hand om den internationella distributionen.

”Bäckström” har premiär 2020 på C More och TV4.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s tv-serier