SPOILER ALERT

Så bra är ”The Good Fight” säsong 3 – premiär 14 mars på HBO Nordic

Christine Baranski och Gary Cole på en bild från ”The Good Fight” säsong 3 som har svensk premiär 14 mars på HBO Nordic. Foto: CBS/HBO Nordic

”The Good Fight” kan som få serier pendla mellan det fånigt roliga och samtidsaktuella seriösa utan att tappa fokus. Tredje säsongen är förstås inget undantag, utan en omgång som fördjupar rollfigurerna och breddar tematiken. 

Intensivt och bombastiskt, ilsket med flera glädjeskutt och charmigt med vass udd. Tredje säsongen av ”The Good Fight” börjar strålande, accelererar, hittar ett groove i seriens ständigt skiftande tonläge och efter fyra avsnitt vill man genast se mer, mer, mer, mer och mer. 

”The Good Fight” har sedan start – serien är en spinoff på ”The Good Wife”- varit här och nu, tagit sig an ämnen och virat politiska och personliga tematiska trådar som är hållbart starka och sällan missar mål. 

Serien är som pumpande frijazz och kontrollerat kaos och med svängar så snäva att det stundvis kan vara tyckas svårt att hänga med. Och se upp, för snabbt kommer nästa sväng. Det är en njutning som innan tempot sätter sig kan upplevas som en läxa man måste lära sig att uppskatta. Det är det värt. 

”The Good Fight” bubblar av komik och situationer som endast kan hända rika amerikanska advokater, men utan att någon av rollfigurerna tappar trovärdighet. Och detta trots att gästskådespelaren Michael Sheen gör en häpnadsväckande yvig Al Pacino-gestaltning så svulstigt att den blir omöjlig att motstå. 

I detta hittas naturligtvis även skälet till att ”The Good Fight” är en fest: ensemblen får flexa i både dramatiska och komiska scener, sekvenser som går att likna vid fars samt reagera emotionellt realistiskt på konsekvenser som ligger i linje med seriens handling. Är det overkligt pompöst emellanåt? Självklart, fast samtidigt sammanhängande. 

Rose Leslie som Maia Rindell i ”The Good Fight” säsong 3. Foto: CBS/HBO Nordic

Med en serie som ”The Good Fight” är det självklart svårt att peka på handlingen och snärtigt säga: det här är vad tredje säsongen handlar om. HBO Nordic, som sänder serien i Sverige (tredje säsongen har premiär 14 mars) säljer in omgångens tio avsnitt på att ”världen har blivit galen” och det är en passande beskrivning. Alla har blivit ”galna”, både utanför och innanför väggarna som tillhör Reddick, Boseman & Lockhart. 

Uppförsbacken är lång för Diane Lockhart (Christine Baranski), Adrian Boseman (Delroy Lindo), Liz Reddick (Audra McDonald), Lucca Quinn (Cush Jumbo) och Maia Rindell (Rose Leslie) samt de andra på advokatbyrån. När det börjar gå neråt placerar seriens showrunners Robert King och Michelle King fort ut hinder och gräver hål svåra att inte fastna i. 

I den nya säsongen återfinns också det smarta greppet att bryta handlingen för vad som kallas ”Good Fight shorts”, ett slags kortfilmsmusikaler sjungna av Jonathan Coulton som förklarar och informerar. 

Trallvänliga och skojiga och precis som ”The Good Fight” sådana man inte vill missa. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier