Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT pausar ”Bonusfamiljen” – därför har beslutet betydelse

Bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Niklas Engdahl och Nour El-Refai medverkar i ”Bonusfamiljen” säsong 3. Foto: Ulrika Malm/SVT

Att SVT pausar ”Bonusfamiljen” är ett beslut som förvånar. Det är också ett val som har betydelse – här är skälen till varför. 

Vilken ynnest det är att härska över sin egen tablå. Samtidigt: när alla är kungar och drottningar, vad händer med tv-seriers enande kraft, dess förmåga att skapa snackisar och likt stora idrottsevenemang vara något att samlas kring? 

Det är just ett idrottsevenemang som nu stör ”Bonusfamiljen” och seriens tredje säsong. Måndagen den 11 mars väljer SVT att sända Vinterstudion i stället för ett nytt avsnitt av ”Bonusfamiljen”. Anledningen är att skidskytte-VM pågår i Östersund.

Om det kan man tycka precis vad man vill, men att kalla det en överraskning är självklart uppåt väggarna. Däremot är det på ytan förvånande att SVT inte gör det aktuella avsnittet av ”Bonusfamiljen” – fjärde avsnittet i tredje säsongen – tillgängligt i SVT Play. 

Som kanske bekant var det hösten 2017 som SVT lanserade en förändring som lyckligtvis lever kvar än i dag: majoriteten av de tv-program och tv-serier som är tablålagda blir tillgängliga 02.00 i SVT Play på natten till den dag de ska sändas linjärt. 

Detta har överlag fallit väl ut för SVT. Den linjära tittningen har naturligtvis och i de flesta fall gått ner, men aldrig så pass mycket som det från början gick att tänka sig. Samtidigt har SVT Play stärkts. I MMS rapport för 2018 går det exempelvis att läsa att onlinetittningen ökat jämfört med 2016 och 2017 samt att SVT Play fortsatt är den stora svenska dominanten.

Därför är det förstås otippat att SVT inte gör måndagens ”Bonusfamiljen”-avsnitt tillgängligt på Play, låter siffrorna ticka på och kanske får de som vanligtvis ser de flesta av sina serier och program linjärt att ”upptäcka” SVT Play på ett nytt sätt, liksom vad tjänsten har att erbjuda utöver ”Bonusfamiljen”.

Å andra sidan finns en logik bakom beslutet om man orkar lyfta blicken i några sekunder.

Vera Vitali och Fredrik Hallgren på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 3, som förväntas vara tv-seriens sista säsong. Foto: Ulrika Malm/SVT

Som tv-tittare blir man sedan några år tillbaka överröst av serier. Har inte Netflix åtta nya, finns åtminstone tre värda att se på HBO Nordic och åtminstone en på Viaplay. Till det: C More, TV4 och SVT och TV3 samt Amazon Prime Video och allt som inte är fiktion.

Senare i år förväntas Apple och Disney lansera sina streamingtjänster och därefter väntar NBCUniversal och WarnerMedia. Och så vidare. 

Dessutom: varje streamingjänst har ett bibliotek av äldre serier och i exempelvis HBO Nordics fall så många klassiker att man kan tillbringa månader på tjänsten utan att bli mätt av all prestige-tv.

Precis, det är lätt att drunkna. 

Trots det: den nya tv-verkligheten medför lyxen att vänta, liksom lyxen att titta båda framåt och bakåt i tv-historien. Det går lika bra att förväntansfullt se fram emot ”Good Omens” på Prime Video som det går att söka fram alla fyra säsonger av ”Falsk Identitet” i SVT Play eller ta sig an The Sopranos på HBO Nordic. 

När den verkligheten blir för mycket – hur många känner igen våndan efter 20 minuter på Netflix samtidigt som man fortfarande inte vet vad man ska välja? – är det så klart behändigt med tablå-tv.

Men tablå-tv förlorar föstås sin styrka och enande förmåga skulle ett avsnitt finnas tillgängligt i en vecka på en streamingtjänst innan det faktiskt sänds linjärt. 

En av de mest ögonöppnande samtal jag har haft om tv de senaste åren handlar om ”Vår tid är nu”. Två av seriens största fans längtar ihjäl sig efter nya avsnitt i en vecka, men när det blir måndag VÄGRAR de se det nya avsnittet i SVT Play. 

Varför? 

”Vår tid är nu” är en serie de ser på måndagskvällarna i SVT, för det är då deras polare ser serien och efteråt diskuterar de handlingen. Här finns ett slags invand trygghet och möjlighet till något annat än vad som finns i att sträcktitta på tio avsnitt av den senaste Netflix-serien under en helg.

Så: det är självklart inte hela världen att SVT väljer att pausa ”Bonusfamiljen” i en vecka. Avsnittet sänds ju den 18 mars i stället. Störigt är i stället det ord som passar bäst i sammanhanget, samtidigt som det är svårt att inte respektera SVT för att vara så pass motvalls allt annat som försiggår i den ständigt föränderliga tv-världen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”