SPOILER ALERT

Då har tyska storsatsningen ”Das Boot” svensk premiär i SVT

August Wittgenstein och Rick Okon på en bild från ”Das Boot”, som har svensk premiär i SVT den 16 mars. Foto: Nik Konietzny /Bavaria Fiction/SVT

Tyska storsatsningen ”Das Boot” sänds i SVT i Sverige. Den 16 mars är det premiär. 

Som Spoiler alert kunde berätta i oktober förra året har SVT köpt rättigheterna till ”Das Boot”, en tysk dramaserie inspirerad av Wolfgang Petersen Oscarsnominerade film och Lothar-Günther Buchheims roman. 

Nu har SVT satt ett svensk premiärdatum: den 16 mars sänds det första av de åtta avsnitten som är första säsongen. I december förnyades ”Das Boot” för en andra säsong 

”Das Boot” spelades in i München, Prag, franska staden La Rochelle samt på Malta. Seriens målsättning är att ”visa Andra världskrigets brutala verklighet via två parallella berättelser, en som utspelar sig på land och en som utspelar sig till havs”. 

I SVT:s presstext går följande att läsa om handlingen: ”Klaus Hoffman är befälhavare för de 40 i besättningen som ger sig ut på sitt första uppdrag i ett allt mer brutalt krig, instängda i ett fartyg under ytan. Kommer de att ta sig tillbaka i land levande? Samtidigt snurrar Simone Strassers värld allt snabbare. Hennes värld är splittrad och hon måste hela tiden navigera mellan bedrägeri och svek samtidigt som hon övervakas av Gestapo.”

August Wittgenstein, bland annat känd från ”The Crown” och nu aktuell som en av huvudrollsinnehavarna i Viaplays originalserie ”Hidden: Förstfödd”, spelar en av huvudrollerna i ”Das Boot”.

Seriens ensemble i övrigt lovar också gott – på rollistan hittas bland andra Lizzy Caplan (”Masters of Sex”), Vincent Kartheiser (”Mad Men”), Vicky Krieps (”Phantom Thread”), Tom Wlaschiha (”Game of Thrones”), James D’Arcy (”Agent Carter”) och Thierry Frémont (”Juste un regard”) samt Rainer Bock (“Inglourious Basterds”). 

Tony Saint och Johannes W. Betz är seriens huvudmanusförfattare, medan Andreas Prochaska har regisserat ”Das Boot”, vars handling börjar våren 1942 och i samband med att de allierade har knäckt tyskarnas Enigma-kod och kan följa hur de tyska ubåtarnas framfart.   

”Das Boot” har svensk premiär 16 mars i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier