Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är inledningen av ”Hanna” – serien som återförenar Joel Kinnaman och Mirelle Enos

”Hanna” är en ny tv-serie på Amazon Prime Video med Esme Creed-Miles, Joel Kinnaman och Mireille Enos i huvudrollerna. Svensk premiär är det i mars. Foto: Amazon Prime Video

”Hanna”, serien som återförenar Joel Kinnaman och Mirelle Enos, inleder övertygande. Det här kan bli en av vårens favoriter. 

Joel Kinnaman och Mirelle Enos återförenas i ”Hanna”, en ny serie på Amazon Prime Video. I samband med Super Bowl blev premiäravsnittet tillgängligt i ett lite mer än ett dygn – det är mer än värt att titta på. 

”Hanna” baseras på Joe Wrights film från 2011 med samma titel. Joel Kinnaman spelar Erik Heller, en snubbe som bor i en grotta långt in en polsk jätteskog tillsammans med sin dotter Hanna. 

Hanna vet inget annat än ett liv av konstant träning. Kampsport, vapen och andra sätt att överleva är hennes vardag. Lyx är en middag vid brasan, där hon blir förhörd om Beatles-låtar och tyska städer. Hannas liv är och har varit ett med våld, sorg och en molande rädsla att hon och hennes far ska upptäckas. Lika molande är känslan att vilja upptäcka en värld som inte bara består av träd, kyla och Joel Kinnamans vilda skägg.

En dag går Hanna längre än någonsin, träffar en tonårspojke, äter en Snickers för första gången och startar en kedjereaktion vars slut det ännu inte går att sia om. 

Som start på en serie är avsnittet effektivt. Bakgrunden klaras av snabbt och smidigt, förutsättningarna för fortsättningen presenteras snyggt, samtidigt som en hel del fortfarande står i skuggan och bjuder in till framtida tittning; främst handlar det om de förhöjda egenskaper som Hanna tycks ha och skälet till att hon jagas av Mirelle Enos hänsynslösa CIA-agent.

Esme Creed-Miles är en uppenbarelse i rollen som Hanna och kan förmedla glädjen i att käka choklad lika väl som hon sparkar och slåss. För Joel Kinnaman är rollen som Erik Heller mer eller mindre perfekt. På ytan hittas det stoiskt stenhårda, längre in finns charm, tillgivenhet och ömhet. 

Premiären av ”Hanna” är så pass slagkraftig att det är synd att seriens åtta avsnitt landar först i mars på Amazon Prime Video. Det här kan bli en av vårens favoriter.    

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Prime Videos tv-serier

# David Farr är upphovsman till tv-serien ”Hanna”, som har svensk premiär i mars på Amazon Prime Video. Farr har även skrivit seriens åtta avsnitt. Sarah Adina Smith regisserar premiären. Esme Creed-Miles, Joel Kinnaman och Mireille Enos spelar seriens huvudroller.