SPOILER ALERT

Nya framgångar för ”Selmas Saga” – första julkalendern att säljas utanför Norden

Ester Vuori och Johan Ulveson spelade Selma och Efraim von Trippelhatt i ”Selmas Saga”. Foto: Ulrika Malm/SVT

”Selmas Saga” fortsätter att slå rekord. Som första julkalender i SVT säljs serien utanför de nordiska länderna. ”Det känns så klart otroligt skoj”, säger upphovsmannen Per Simonsson.

”Selmas Saga” från 2016, är fortsatt den mest sedda julkalendern i SVT.

Det var i slutet av december 2016 som SVT meddelade att ”Selmas Saga” enligt de mätmetoder som infördes 1993 – de innebär att samtliga SVT-kanalers alla sändningar under ett dygn räknas in – landade på ett snitt av 2 500 000 tittare per avsnitt.

Nu fortsätter framgångarna för ”Selmas Saga”.

Det hör inte till ovanligheterna att SVT:s julkalendrar sänds i exempelvis Danmark och Norge, men ”Selmas Saga” har tagit luftskeppet längre än så och bland annat sålts till Ryssland, Tjeckien och Holland.

Serien sänds dessutom för tillfället på Canal + i Frankrike.

Per Simonsson skrev och regisserade ”Selmas Saga” tillsammans med Stefan Roos.

”Det blir extra personligt när det är ens egen grundidé. Som man jobbat dagligen med i ett och ett halvt år. Jättekul att se det dubbas till flera andra språk! Det går liksom att se berättelsen med nya ögon, eller iallafall öron, då”, skriver Per Simonsson i et mejl.

Paulette Rosas Hott, chef för SVT Sales, säger till mig:

”Vi är glada och stolta att ”Selmas saga” har blivit såld till flera andra länder. Det är första gången som en julkalender i SVT säljs utanför Norden.  Det är roligt att få dela ett så fint familjedrama med barn i andra delar av världen. ”Selmas saga” har blivit dubbad så barnen lättare kan ta till sig historien och resultatet har blivit fantastiskt.”

Johan Ulveson och Sofia Bach på en bild från ”Selmas Saga”, SVT:s julkalender 2016. Foto: SVT

”Selmas Saga” handlar om åttaåriga Selma, som när serien börjar får beskedet att hennes familj ska vräkas från sitt hus.

Selma flyr ut i natten och träffar forskaren Efraim von Trippelhatt. Han arbetar med en vetenskaplig studie om jultomten och har byggt ett eget luftskepp för att bevisa tomtens existens. Selma vill också hitta jultomten, som hon hoppas ska uppfylla hennes högsta önskan om att familjen ska få behålla sitt hus.

”Eftersom det redan från början var något av en Jules Verne-story – istället för en expedition till världens mittpunkt, så gick den här till Tomtens Rike – så kändes det klockrent att höra Selmas Saga dubbad till franska”, skriver Per Simonsson i sitt mejl.

”Selmas Saga” producerades av Nordisk Film för SVT. Producent Helena Larsson.

Huvudrollerna som Selma respektive Efraim von Trippelhatt spelades av Ester Vuori och Johan Ulveson. På rollistan fanns även Leo Hellenius, Sofia Bach, Shima Niavarani, Björn Gustafsson och Ing-Marie Carlsson.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program