Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Nytt från Mikael Marcimain och serie av Cilla Jackert – här är SVT:s dramasatsningar

Vera Vitali gör en av huvudrollerna i ”White wall”, en ny tv-serie som har premiär hösten 2020 i SVT. Här syns Vera Vitali och norska skådespelaren Aksel Hennie på första bilden från ”White wall”. Foto: Alvi Pakarinen/SVT

En serie som regisseras av Mikael Marcimain. En annan som beskrivs som en svensk hommage till ”Hill Street Blues”, medan en tredje handlar om Haijbyaffären. Här är SVT:s kommande seriesatsningar.

Jag har tidigare avslöjat att SVT gett grönt ljus för ”White Wall”, en serie där Vera Vitali gör en av huvudrollerna och Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili finns i ensemblen. 

Tidigare har jag även kunnat berätta om SVT:s planer att göra en miniserie som baseras på Jonas Hassen Khemiris Augustprisvinnande roman ”Allt jag inte minns” samt att ”Tsunami”, en serie som Sara Kadefors skriver och Henrik Georgsson regisserar, ska sändas i SVT. 

I den senare medverkar bland andra Liv Mjönes, Thure Lindhardt, Henrik Norlén, Louise Peterhoff och Evin Ahmad.

Nu berättar SVT:s dramachef Anna Croneman för Dagens Nyheter om ett antal andra, kommande, seriesatsningar. Bland dessa märks framför allt ”Jakten på en mördare” och ”Den tunna blå linjen”.

Den förstnämnda regisseras av Mikael Marcimain – han har tidigare bland annat gjort ”Lasermannen”, ”Graven” och ”Upp till kamp” – och baseras på Tobias Barkmans reportagebok med samma titel. Helene Lindholm och Lotta Eriksson skriver seriens manus. Planerad premiär är hösten 2020.

Central i ”Jakten på en mördare” är Per-Åke Åkesson, som är en skicklig mordspanare. Serien utspelar sig under ”en viktig epok i svensk polishistoria”. Barkmans bok handlar om spaningsgruppen som löste Helén-fallet.

”Den tunna blå linjen” bygger på en originalidé av Cilla Jackert, som även är huvudförfattare, och beskrivs som en svensk homage till ”Hill Street Blues”.

Utöver Cilla Jackert skriver Erik Arnbom och Malin Marmgren manus, medan Sanna Lenken är huvudregissör. ”Den tunna blå linjen” har planerad premiär våren 2021.

I Dagens Nyheter går det även att läsa om tre andra serier: ”Måste gitt”, ”Dejta” och ”Haijby”. 

Ivica Zubak, som regisserade och skrev manus till filmen ”Måste gitt”, gör samma med tv-serien, som beskrivs som ”en varm historia om gemenskap i utanförskap” och som ”en kärleksförklaring till orten”. Manusförfattare är även Marcelo Obon. 

”Dejta” kommer från Sara Kadefors och är en relationskomedi om Ella, som är varannanveckasmamma till tre barn och som ”driver cateringfirma och försöker tråckla ihop familjelivet med yrkeslivet”.

Både ”Dejta” och ”Måste gitt” har planerad premiär 2020.

Julen 2020 förväntas ”Haijby” har premiär. Serien handlar om Haijbyaffären, som i SVT:s version beskrivs som ”en storslagen kärlekshistoria”, där bland andra Gustav V är involverad. Bengt Braskered skriver manus medan Lisa James Larsson regisserar.

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Rasmus Troedsson och Simone Coppo på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär hösten 2019 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

I Dagens Nyheter säger Anna Croneman:

– Det absolut viktigaste är att det ska finnas något för alla, och där kompletterar vi ju våra ”egna” serier med nordiskt drama och internationella inköp för att få bra bredd.

Anna Croneman fortsätter:

– De största utmaningarna är att få tillgång till de bästa manusförfattarna och att få finansiering som skapar en viss volym på utbudet – men inte styr det. Vissa sorters serier, som spänningsgenren, har varit mindre svärta att finansiera, eftersom efterfrågan varit enorm. Jag hoppas att vi kan vara motsatsen till en algoritmstyrd innehållsutveckling och då kommer det att finnas projekt som inte är så självklart intressanta för andra affärsdrivna aktörer.

Utöver nämnda serier har SVT en stark uppställning 2019: 18 februari är ”Bonusfamiljen” tillbaka, medan hösten bland annat bjuder på andra säsongen av ”Innan vi dör”, tredje och sista säsongen av ”Vår tid är nu” samt en ny omgång ”Andra åket”.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier