SPOILER ALERT

Fredrik Backmans ”Björnstad” blir tv-serie på HBO Nordic

Ulf Stenberg och Aliette Opheim spelar huvudrollerna när HBO Nordic gör tv-serie av Fredrik Backmans roman ”Björnstad”. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Fredrik Backmans roman ”Björnstad” blir tv-serie på HBO Nordic. Ulf Stenberg och Aliette Opheim gör två av de ledande rollerna. ”Vår ambition är att skapa ett starkt, känsloladdat och oförglömligt drama”, säger Hanne Palmquist, commissioning editor & VP original programming på HBO Nordic i en kommentar. 

HBO Nordic bekräftar nu att man har gett grönt ljus till en tv-serie som är en bearbetning på Fredrik Backmans storsäljande roman ”Björnstad”.

Beställningen av den nya originalserien kommer i fotspåren på Lukas Moodyssons ”Gösta” samt norska ”Beforeigners”.  

”Björnstad” produceras av Filmlance och inspelningen är planerad att börja under våren.

Peter Grönlund regisserar de fem avsnitten, som alla är på en timme. Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridsson har skrivit seriens manus. I seriens bärande roller syns bland andra Ulf Stenberg och Aliette Opheim.

Hanne Palmquist, commissioning editor & VP original programming på HBO Nordic säger i en kommentar:

”Det är inte ofta du läser en bok där inte bara karaktärerna och berättelsen utan till och med ljuden från platsen du just besökt stannar med dig efteråt. ”Björnstad” är en sådan bok, du flyttar bokstavligen in i den, du blir en del av Björnstad och Björnstad blir en del av dig.”

Hanne Palmquist fortsätter:

”Vår ambition är att förverkliga den känslan och skapa ett starkt, känsloladdat och oförglömligt drama. Det är en ära att tillsammans med så talangfulla manusförfattare, producenter och inte minst regissören Peter Grönlund få dela denna ambition.”

Peter Grönlund regisserar ”Björnstad”, en serie på fem avsnitt på HBO Nordic. Foto: Petrus Sjövik/HBO Nordic

Peter Grönlund, som alltså regisserar ”Björnstad”, långfilmsdebuterade med ”Tjuvheder” 2015. Filmen vann senare fem Guldbaggar. Han senaste film, ”Goliat”, är nominerad till sex baggar på årets gala.

I en kommentar säger Peter Grönlund:

”Hur vi förhåller oss till varandra, individen till gruppen och vice versa, är något jag återkommer till i alla mina berättelser. I ”Björnstad” finns den tematiken, men det är även en berättelse om konsekvenserna av hur vi fostrar våra pojkar, en dissekering av vinnarkulturen inte minst, och om föräldrars strävan efter att skydda sina barn.

Peter Grönlund fortsätter:

”Här finns allt man behöver för ett starkt känsloladdat drama! Jag ser oerhört mycket fram emot att jobba med våra hockeyungdomar – vår fantastiska cast – och med Filmlance och HBO.”

Det var i februari 2017 som det blev känt att Filmlance Internationell AB köpt rättigheterna till ”Björnstad”. Produktionsbolaget ligger bland annat bakom ”Beck”-filmerna, ”Bron” och ”Springfloden”. 

Fredrik Backmans första roman ”En man som heter Ove” blev som bekant en succé både i bok- och filmform. Rolf Lassgård spelade huvudrollen i filmen som Hannes Holm regisserade. Den nominerades till två Oscars.

”Björnstad” är Backmans fjärde roman och den första som blir tv-serie. Den har beskrivits som Fredrik Backmans ”allvarliga roman” och som en ”berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.”

Piratförlaget skriver att ”Björnstad” är ”en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn”. Vidare går följande att läsa om handlingen: 

”Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång. Mitt i allt står Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma.”

Vilhelm Blomgren spelar huvudrollen i Lukas Moodyssons kommande serie ”Gösta”, som har premiär på HBO Nordic 2019. Foto: Memfis Film/HBO Nordic

HBO Nordics första svenska originalserie blir ”Gösta” med Lukas Moodysson bakom rodret. Han skriver manus och regisserar de tolv avsnitt som har premiär senare i år. 

HBO Nordic har även gett grönt ljus till ”Beforeigners”, en norsk serie av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin på sex avsnitt. 

”Björnstad” produceras av Filmlance för HBO Europa. Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn är producenter, medan Fredrik Backman är exekutiv producent för serien.

Exekutiva producenter för HBO Europe är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root.

Björnstad” kommer att spelas in i Norrbotten med start i början av 2019. Ännu finns inget planerat eller officiellt premiärdatum.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier