Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Siffrorna som ska bevisa att ”Bird box” är en succé – mer om Netflix film med Sandra Bullock

Sandra Bullock spelar huvudrollen i ”Bird box”, en ny originalfilm på Netflix regisserad av Susanne Bier. Foto: Netflix

”Bird box” är en tittarsuccé enligt Netflix, som utnämnt filmen med Sandra Bullock till den mest sedda på streamingtjänsten. Nu avslöjar amerikanska Nielsen sina mätningar, samtidigt som Netflix kommenterar kontroversen kring siffrorna för första gången. ”Filmen har fått ett helt eget liv”, säger regissören Susanne Bier.

”Bird box” hade premiär 21 december 2018 på Netflix och blev snabbt en snackis. 

Sandra Bullock gör filmens huvudroll som Malorie, en ensamstående mamma som försöker skydda två barn när en mystisk kraft driver människor att ta sina liv. För att överleva måste alla bära ögonbindel eller bli utsatta för sina värsta rädslor. 

”Tog av min ögonbindel i morse och upptäckte att 45,037,125 Netflix-konton redan har sett ”Bird box” – de bästa sju dagarna någonsin för en Netflix-film”, skrev företagets film-Twitter-konto i slutet av förra året.

Med det höjdes också flera ögonbryn, eftersom Netflix väldigt sällan avslöjar tittarsiffror och än mindre hur många som ser vad och hur länge på streamingtjänsten.

Strax efter årsskiftet var det fortfarande oklart hur många av de 45 miljoner kontona som tryckt igång ”Bird box” som sedan sett klart filmen. 

Kring detta finns fortfarande inget definitivt svar, även om Netflix i ett slags suddigt klargörande förklarat att de konton som räknats har sett åtminstone 70 procent av filmen. Däremot vill Netflix inte uppge hur många tittare 45 miljoner konton motsvarar. 

Nielsen, som mäter tittarsiffror i USA, har gjort sina egna beräkningar och konstaterar att 26 miljoner tittare såg ”Bird box” under filmens första sju dagar i USA. Av de Netflix-original som Nielsen analyserat är det bara ”Stranger things” säsong 2 som haft bättre siffror.

Enligt Nielsen var siffrorna på premiärdagen sämre än de för ”Bright”, Netflix-filmen med Will Smith som hade premiär julhelgen 2017, men intresset för ”Bird box” växte stadigt: efter sju dagar hade Susanne Biers film setts av sex miljoner fler amerikanska tittare än ”Bright”. 

Nielsen slår också fast att ”Bird box” åttonde dag var den dag då flest personer såg filmen i USA. 

Viktigt i sammanhanget är att Netflix vid flera tillfällen har påpekat att Nielsen är fel ute i sina mätningar och det med visst fog: Nielsen mäter inte de som tittar på Netflix via mobilen eller surfplattan och endast de konton som är registrerade i USA. 

När Susanne Bier kommenterar tittarsuccén för ”Bird Box” säger den danska regissören bland annat till Hollywood Reporter: 

– Allt som inte är konventionellt måste man noga begrunda betydelsen av. Klassiska sätt att mäta om en film är framgångsrik eller inte har varit sålda biobiljetter eller galapriser. Det här utmanar allt det. 

Trevante Rhodes och Sandra Bullock i ”Bird box”. Foto: Saeed Adyani/Netflix

För Netflix innebär den senaste månadens tittarsuccé för ”Bird box” och prisregnet över Alfonso Cuaróns film ”Roma” att streamingtjänsten lyckats med sin strategi att ha lika stor populärkulturell betydelse på filmsidan som med sina tv-serier. 

Till detta kommer även ett antal romantiska komedier som under hösten varit stora tittarframgångar enligt Netflix själva. 

Sommaren 2018 sa tjänstens innehållschef Ted Sarandos att ”de gör en hel del större eventfilmer med kända regissörer framöver, men att det kommer ta något år innan de kommer”. 

Bland dessa finns Michael Bays actionrökare ”Six underground” med Ryan Reynolds i huvudrollen, Martin Scorseses ”The Irishman” med Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel och Joe Pesci samt filmer från Steven Soderbergh, Dee Rees, Guillermo del Toro, Noah Baumbach och många andra. 

– I en värld där konsumentens val driver allt – hur vi handlar och hur vi blir underhållna – försöker vi vara en plats där konsumenten får välja. Om du inte har möjlighet, tid eller pengar att gå på bio tycker vi det är viktigt att du ändå får se nya filmer utan att behöva vänta alldeles för länge, säger Scott Stuber, chef för originalfilmer på Netflix, till New York Times. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# Netflix originalfilm baseras på Josh Malermans roman med samma titel. Boken kom 2014, men filmrättigheterna såldes året innan. Efter filmens premiär har boken klättrat på New York Times topplista och tryckts i nya upplagor.

# Susanne Bier (”Hämnden”, ”Efter bröllopet”) regisserar ”Bird box”, efter ett manus av Eric Heisserer. Sandra Bullock gör huvudrollen. I rollerna syns även Sarah Paulson, John Malkovich, Jacki Weaver, Danielle Macdonald, Lil Rel Howery, BD Wong och Machine Gun Kelly.

# 2019 förväntas Netflix sjösätta 90 originalfilmer. 55 av dessa är spelfilmer, medan resterande 45 är dokumentärer och animerade filmer. Som jämförelse: Hollywoods största filmstudios släpper i runda slängar 30 filmer om året. 

# På Netflix filmavdelning arbetar man med vad som kan beskrivas som två grupper. I en ingår det som kallas Original, filmer med budgetar från 20 till 200 miljoner dollar. Den andra gruppen benämns som Indie och där ingår filmer som inte har en större budget än 20 miljoner dollar. Från den första gruppen ska 20 filmer pumpas ut per år, från den andra 35 stycken.