Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är ”Sex education” – ny serie på Netflix med Gillian Anderson och Mikael Persbrandt

Asa Butterfield och Gillian Anderson gör två av huvudrollerna i ”Sex education”, en ny originalserie på Netflix med premiär 11 januari. Foto: Sam Taylor/Netflix

Empatisk, modig och långt från dömande. ”Sex education” må ha åtrån mellan Gillian Anderson och Mikael Persbrandt som spelkort, men det är inte därför Netflix originalserie är uppfriskande tittning. 

Titeln säger en del, men absolut inte allt, om vad ”Sex education” är för typ av tv-serie och vad den handlar om. 

Överraskande och glädjande: ”Sex education” använder sex som ett berättartekniskt grepp för att låta sina rollfigurer upptäcka vad de vill, vilka de är samt hur de kan och bör förhålla sig till andra människor. 

I ”Sex education” är sex inte ett ”problem” och långt från något som det viskas om, utan en naturlig del av livet; i de olika berättelserna finns plats för fantasi, längtan, könsjukdomar, kärlek, aborter, svartsjuka samt kampen mellan förväntningar och verkligheten – det som binder dem samman är rätten till sin egen kropp, sina egna upplevelser och att vara sig själv, vilka fel, vilken bakgrund, vilken hudfärg, vilken sexualitet man än må ha. 

Asa Butterfield och Emma Mackey som Otis och Maeve i ”Sex education”. Foto: Sam Taylor/Netflix

Asa Butterfield spelar Otis Milburn, en tonåring vars mamma Jean är sexterapeut. Barndomens ärr syns och mest så i att Otis avskyr erektioner och därför har problem att onanera. 

När en klasskamrat käkar Viagra och drabbas av en bultande smärta inser Otis nya polare och hemliga förälskelse Maeve att det finns pengar att tjäna: hastigt och lustigt är Otis nu sex- och relationsterapeut för sina skolkamrater. 

Seriens premiss är alltså allt annat än trovärdig, men tack vare den får Laurie Nunn en språngbräda som gör det möjlighet för hennes manus att bli klarsynt, varmt, empatiskt, bitande och landa i något annat än det man först tror. 

Till en början framstår rollfigurerna som stereotyper, faktiskt som klippta ur en mall för huvudpersoner i trötta amerikansk high school-filmer, men med olika hastighet låter Laurie Nunn de flesta i huvudensemblen utvecklas och bli det som vi alla är, människor med komplex och komplicerade inre liv. 

Ett exempel på det är Mikael Persbrandts hantverkare, som introduceras stolpigt med som mot slutet av serien får utrymme att visa något annat än bara den ”svenska sexigheten”. 

Mikael Persbrandt på en bild från Netflix originalserie ”Sex education”. Foto: Netflix

”Sex education” tvekar inte heller att peta hål i de flesta prydhetsbubblor; här finns scener som är skojiga och ohämmat ärliga liksom plumpa, men de tjänar alla ett syfte – det här är ett slags dans där komedin bjuder upp dramat och vice versa, vilket för övrigt resulterar i fint skådespeleri av Asa Butterfield, Emma Mackey som spelar Maeve samt Ncuti Gatwa i rollen som Otis barndomskompis Eric, en kille som har den mest emotionellt laddade berättelsebågen i hela serien. 

Under seriens åtta avsnitt – jag har sett alla för den här recensionen – verkar Gillian Anderson dessutom stortrivas i rollen som Otis mamma Jean. Kan det bero på att ”Sex education” inte bara är en tonårskomedi med drama som fundament, utan även en serie där en person i medelåldern får utlopp och lov att visa sin sexuella aptit? 

Jag vet inte, men det är i alla fall befriande, precis som ”Sex education” som helhet. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# Laurie Nunn är upphovsperson och manusförfattare för ”Sex education”, som har premiär 11 januari på Netflix. Ben Taylor och Kate Herron regisserar seriens åtta avsnitt. Bland andra Gillian Anderson, Asa Butterfield, Mikael Persbrandt, Emma Mackey och Ncuti Gatwa medverkar i serien.