Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”The Sopranos” fyller 20 – det här är historien om världens bästa tv-serie

James Gandolfini spelade huvudrollen som Tony Soprano i ”The Sopranos”, en tv-serie som nu fyller 20 år. I samband med det berättar upphovsmannen David Chase bland annat om seriens berömda slutscen. Foto: HBO Nordic

I dag är det 20 år sedan David Chases tv-serie om Tony Soprano hade premiär i USA och svallvågorna känns fortfarande. ”The Sopranos” skrev om reglerna för vad en tv-serie kan vara, blev en tittarsuccé och gjorde ”Breaking bad”, ”Mad men” och otaliga andra serier möjliga. ”Jag trodde aldrig att ”The Sopranos” skulle rita om någon slags karta. Allt jag ville göra var att skapa något så nära en biofilm som möjligt”, säger David Chase till New York Times. Det här är historien om världens bästa tv-serie. 

Det är sommaren 2007 och det återstår bara några minuter av det sista avsnittet av ”The Sopranos”.

Tony Soprano sitter på restaurangen Holsten’s och väntar på frun Carmela, dottern Meadow och sonen Anthony. Varje gång någon öppnar dörren låter en bjällra. ”Don’t stop believin” med Journey strömmar ur jukeboxen. Familjen äter lökringar. 

Plötsligt blir tv-rutan svart. Inga ljud och inga eftertexter dyker upp under vad som känns som en evighet. Var det där slutet? Överlever Tony eller blir han mördad? 

Ingen förklaring, inga definitiva svar och ett sätt för ”The Sopranos” att leva för evigt. 

Mer än åtta år tidigare, den 10 januari 1999, har ”The Sopranos” premiär på amerikanska kabelkanalen HBO. 

David Chase, nu 73, hade under ett tiotal år skrivit manus till olika tv-serier – bland annat ”The Rockford files” och ”Northern exposure” – men var, som han själv säger, ”aldrig lycklig i tv-industrin”. 

En orsak: tanken att tv-tittarna inte skulle vilja fortsätta följa en serie om den inte hade en genomsympatisk huvudperson. 

– Mycket av det jag ogillade handlade om vad rollfigurerna fick och inte fick säga och vad de fick och inte fick göra, säger David Chase i ”The Sopranos sessions”, en ny bok om tv-serien.  

Edie Falco som Carmela och James Gandolfini som Tony i ”The Sopranos”. Gandolfini gick bort 2013 efter en hjärtinfarkt. Han blev 51 år gammal. Foto: HBO Nordic

Idén till ”The Sopranos” fick David Chase av sin fru i slutet av 80-talet. Hon menade att han borde göra en serie om sin mamma, som var ”hysteriskt rolig”, även när hon inte ville. 

– Jag höll med henne, men visste inte hur jag skulle göra det. Om med tanke på hur det såg ut på den tiden, vilken kanal skulle vilja göra en serie om Davids mor?

David Chase pitchade ändå idéen till sina dåvarande agenter. Han tänkte sig en film med Robert De Niro i huvudrollen, medan Anne Bancroft skulle spela De Niros rollfigurs mor. 

Tomma blickar och ett snabbt nej.

Senare, när David Chase bytt agentfirma, föreslog de att han borde göra en tv-serie som var som ”Gudfadern”. ”Varför skulle jag vilja göra det, det har ju redan gjorts”, tänkte David Chase. 

– Samma kväll, medan jag körde hem, började jag tänka på att den här killen har en fru, en son, en dotter, han går i terapi… kanske funkar min filmidé som tv-serie, berättar David Chase i ”The Sopranos sessions”. 

David Chase vände sig först till FOX, sedan CBS och därefter övriga på den tiden dominerande kanaler för att se om någon var intresserad. 

Ingen nappade.  

Efter ett tag fick Chase grönt ljus att spela in ett pilotavsnitt hos kanelkanalen HBO, men berättar nu att han då såg ”The Sopranos” som en helt annan serie. Länge var även Steven Van Zandt, känd bland annat som gitarrist i Bruce Springsteens E Street Band, påtänkt för huvudrollen som Tony. 

Allt det förändrades när James Gandolfini, som gick bort sommaren 2013 i en hjärtinfarkt, steg in i auditionrummet. 

– Han var verkligen bra. Men plötsligt slutade han och sa ”jag kan inte… jag kan inte fokusera, något är fel. Jag kommer tillbaka på fredag”. Den fredagen dök han aldrig upp och jag svär att vi fick veta att orsaken var att hans mamma hade gått bort. Det visade sig att hans mor dött flera år tidigare, säger David Chase och fortsätter: 

– Han kom i alla fall aldrig tillbaka, men hälsade på mig senare i mitt hus i Los Angeles och var fantastisk. Det är ganska uppenbart att Gandolfinis ansikte och sätt att leverera dialog hjälpte mig att styra serien till det den borde vara. 

”The Sopranos” hade premiär 10 januari 1999 i USA och fyller 20 år i år. Foto: HBO Nordic

Under 86 avsnitt – HBO delar upp sjätte säsongen i del 1 och del 2, David Chase anser i stället att serien har sju säsonger – omdefinierade ”The Sopranos” vad en tv-serie kan vara. 

”På spaning i New York”, ”Twin Peaks”, ”Arkiv X”, ”Oz” samt ”Spanarna på Hill Street”, ”Cityakuten”, ”Miami Vice” och ”Uppdrag: mord” gav visserligen Chase den möjligheten, men ingen av dem har haft samma betydelse och bidragit så mycket till den ständiga tv-serie-explosion som vi lever i i dag. 

Slutscenen?

David Chase har tidigare hållit stenhårt på att han inte förklara hur han tänkt att den ska tolkas och menat att han ”aldrig kan tänka sig omständigheter där han vill göra det”. 

Men. 

I boken ”The Sopranos sessions” beskriver han först sekvensen som en ”dödsscen”, innan han fortsätter med att förklara att han syftar på det slut som han kom på två år innan finalen sändes och som sedan ändrades. 

– Jag tänkte om under tiden som gick. Jag ville inte att det skulle vara en regelrätt dödsscen för jag ville inte att någon skulle känna ”Oh, Tony ska ha ett möte med Johnny Sack och kommer bli mördad”. Det är sanningen. 

Senare i boken säger David Chase att allt han ville säga med den sista scenen i ”The Sopranos” är att ”Tony kunde ha blivit mördad”. 

– Det jag menar med det är att vår tid här är värdefull, det kan ta slut när som helst och kärlek är det enda försvaret mot detta väldigt, väldigt kalla universum. Det var vad jag ville säga med den scenen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie

# ”The Sopranos” var en tv-serie som hade premiär i USA 10 januari 1999. Sändes sammanlagt i 86 avsnitt. Seriens huvudroll Tony Soprano spelas av James Gandolfini, en maffamedlem och senare maffiaboss som försöker handskas med sina två ”familjer”, hans riktiga och den kriminella. 

# I Sverige sändes ”The Sopranos” i SVT. Seriens alla säsonger finns på HBO Nordic. Upphovsmannen David Chase arbetar nu med en film, ”The Many Saints of Newark”, som ska utspela sig i Newark och där en ung Tony Soprano kommer finnas med.